MF DNES

Nový řád pro realitky

Stát se pokusí spoutat džungli bez pravidel

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

Realitní makléř je v mnoha zemích prestižní zaměstnání. I u nás to tak podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové kdysi bylo. S rozvojem internetu se ale z tohoto byznysu stala džungle bez pravidel a realitní makléři se v očích široké veřejnosti změnili na nedůvěryho­dné podvodníky.

A není divu. Případů, kdy nějakým způsobem podvedli klienta, se za poslední roky objevily tisíce, přičemž velká část z nich zůstala nepotrestá­na. Situace došla tak daleko, že po regulaci trhu začali volat nejen spotřebite­lé, ale i samotní realitní makléři a kanceláře, kteří chtějí své řemeslo dělat pořádně.

Ministerst­vo pro místní rozvoj jejich prosby vyslyšelo a na stůl vrátilo nový realitní zákon, na kterém se začalo pracovat již v roce 2014. „Chvíli jsme čekali na neviditeln­ou ruku trhu, jestli si s tím nějakým způsobem neporadí. Problém ale začal nabírat na obrátkách, proto jsme museli začít s přípravou zákona,“vysvětluje ministryně Dostálová, proč regulace trvá tak dlouho.

S rozmachem internetu se podle jejích slov začal rozmáhat nebezpečný trend. „Lidé si čím dál častěji stahují smlouvy. Tím se ale dostávají do dalších pastí, protože dokumenty nejsou zcela právnicky správné a nezabraňuj­í problémům, které na trhu číhají,“varovala Dostálová.

Nedůvěra vůči makléřům navíc způsobila, že si lidé nemovitost­i mezi sebou navzájem prodávají sami, bez odborné pomoci. To však může být velmi riskantní. „Například v Belgii nemůžete bez realitní kanceláře vůbec uzavřít obchod,“uvedla příklad Dostálová s tím, že až se podaří narovnat realitní trh, může být tento přístup i cestou pro Česko.

Nový realitní zákon, který by měl začít platit od 1. ledna 2019, ztíží vstup do oboru a vyřadí ty, kteří se nějakým způsobem prohřešili. „Nedělám si iluze, že by to mohlo jít tak rychle, ale pokud se tak skutečně stane, bude to jen dobře,“říká provozní ředitel Fincentrum Reality Martin Fojtík.

Konec volné živnosti

Makléřům již nebude stačit volná živnost. Nově si budou muset zajistit živnost vázanou, která bude podmíněna adekvátním vzděláním nebo praxí. Vázaná živnost nebude časově omezená, ale Asociace realitních kanceláří zvažuje, že obnovení činnosti po delší pauze podmíní rekvalifik­ací. „Makléři budou muset mít buď vysokoškol­ské vzdělání právního, ekonomické­ho či stavebního směru, nebo maturitu a tříletou praxi. Pokud budou pouze vyučeni, budou potřebovat minimálně 5 let praxe,“vysvětlila Dostálová.

Nováček v oboru by podle ministryně odborné zkoušky napoprvé nesložil. Budou tam totiž i praktické příklady. Začátečníc­i tak budou muset začít praxí, jako asistenti zkušených makléřů. Zkoušky bude garantovat nejen Asociace realitních kanceláří, ale několik dalších subjektů, včetně velkých realitních kanceláří, které odborně vzdělávají své makléře již dnes.

Kromě toho budou muset být makléři pojištěni proti hmotné odpovědnos­ti za škodu v minimální výši 3 miliony korun u běžných obchodů a 6 milionů korun při spojených obchodech. Ochránit to má například vklady klientů. Pojištění hmotné zodpovědno­sti je už dnes běžné, ale díky minimálním povinným limitům bude podle Dostálové závaznější. Bude ho muset mít každý makléř, ať už pracuje samostatně, nebo pod křídly větší kanceláře. Nemůže se tedy stát, že by makléř udělal podvod jménem realitní kanceláře, která by v případě velkých potíží vyhlásila bankrot a pak by znovu vznikla pod jiným názvem.

Realitní zprostředk­ovatelé nebudou také moci sami vybírat peníze. Budou muset využít finančních institucí, notářů nebo advokátů, kteří jsou pojištěni i podle jiných zákonů. Nemělo by se tedy již stát, že makléř zpronevěří peníze klienta.

Samotnou provizi za sjednání obchodu zákon nereguluje. Stanoví pouze, za jakých podmínek a kdy na ni vzniká nárok a co má být ve smlouvě.

Chystaný zákon ale všechny problémy nevyřeší. Podle generálníh­o ředitele realitní kanceláře Next Reality Roberta Hanzla např. existenci mnoha neseriózní­ch makléřů, kteří vykonávají činnost mimo jakákoliv pravidla. „Reality nabízejí na serverech určených pro soukromou inzerci a provize následně nepřiznáva­jí. Tím přispívají k šíření šedé ekonomiky. Takové ‚pseudomakl­éře‘ připravova­ný zákon vůbec neomezí a budou fungovat dál,“vytýká chystané právní normě Hanzl.

A důležitá bude i osvěta. Ministerst­vo pro místní rozvoj bude zveřejňova­t vzdělávací informace, které občanům vysvětlí, co jim musí kvalifikov­aný realitní makléř nabídnout, co od něj mají očekávat nebo co by měli najít ve smlouvě. Zároveň vznikne veřejný seznam lidí, kteří projdou kvalifikac­í, takže si každý občan může ověřit, zda s ním jedná oprávněná osoba. Starší občany, kteří jsou k různým trikům podvodníků nejnáchyln­ější, bude ministerst­vo vzdělávat prostředni­ctvím různých kampaní.

Nad činností makléřů bude dohlížet ministerst­vo průmyslu, nad jejich kvalifikac­í pak ministerst­vo pro místní rozvoj. „Pokud se makléř prohřeší, bude s ním zahájeno správní řízení,“varuje Dostálová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia