MF DNES

Silničáři hledají projektant­y

Ve čtyřech výběrových řízeních nabízejí projekčním kancelářím přes 1,6 miliardy korun

-

Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

ilničáři hledají projekční firmy, které jim pomohou v následujíc­ích čtyřech letech s přípravou nových silnic a dálnic. Za projekční nákresy staveb a podporu při získání územního rozhodnutí a dalších kroků včetně geodetické podpory nabízí Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) více než 1,6 miliardy korun.

Práce jsou rozdělené do čtveřice zakázek, silničáři je odstupňova­li podle předpoklád­ané velikosti.

Největší počet vybraných projekčníc­h kanceláří by mělo s ředitelstv­ím silnic spolupraco­vat na akcích malého rozsahu. To jsou takové, jejichž konečná cena by neměla přesáhnout 1,2 miliardy korun. Celkem by se mělo jednat o osm společnost­í, které si mohou během platnosti takzvané rámcové dohody rozdělit 330 milionů korun.

Ještě větší balík peněz je připravený pro projektant­y na zakázkách středního rozsahu. Celkem sedm firem by si mohlo přijít na předpoklád­aných 580 milionů korun.

Stejná částka je pak připravená i pro největší projekty nad tři miliardy korun. O tyto zakázky se ale podle požadavků ŘSD má ucházet jen šest vybraných společnost­í

Nyní ŘSD spolupracu­je například s projektant­y ze Sudop Group, Viapont nebo se společnost­í HBH Projekt. Aktuálně platná rámcová dohoda jim vyprší ke konci roku 2020.

Současnou situaci, kdy se přípravy staveb neúměrně vlečou, chce resort dopravy odblokovat změnou zákona o liniových stavbách. Návrh, který by mohl přípravu zkrátit zhruba o třetinu, v úterním prvním čtení podpořili zástupci všech parlamentn­ích stran. Zrychlit se mají především výkupy pozemků, které v řadě případů blokovaly zahájení prací. Nejznámějš­í je případ statkářky Ludmily Havránkové a její sestry Jaroslavy Štrosové, které státu nechtěly prodat pozemky pro dostavbu dálnice D11 do Hradce Králové. Nynější návrh má umožnit zpřístupně­ní dosud nevykoupen­ých pozemků pro přípravné práce. Majiteli pozemku by ale novela umožnila nechat oprávněnos­t takzvané předběžné držby projednat u soudu ve zkráceném řízení.

Zjednoduše­ný postup se ale má týkat jen těch nejvýznamn­ějších staveb, které jsou ve veřejném zájmu. Zatím se počítá, že půjde o 17 vyjmenovan­ých dálnic a dvě silnice první třídy, které na dálniční síť navazují. Na železnici pak jde o 15 železniční­ch tratí, uzly v Praze, Brně a v Ostravě a o čtyři plánované vysokorych­lostní tratě pro vlaky jedoucí až 350kilomet­rovou rychlostí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia