MF DNES

Správa mýta může výrazně zlevnit

-

Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Tři ze čtyř nabídek na správu mýtného systému v Česku jsou cenově v rozmezí třetiny až poloviny původní ceny. Tu ministerst­vo vloni stanovilo na zhruba 29 miliard korun. „Jsme hluboko pod očekáváním, velmi mě to překvapilo. Za vybudování nového systému a jeho provoz máme šanci platit méně než v současnost­i,“komentoval včera otevřené „obálky“s nabídkami ministr dopravy Dan Ťok.

V současnost­i za správu mýta platí stát zhruba 1,5 miliardy korun ročně. Při výpočtu této ceny vycházeli úředníci z nákladů, které český stát za správu mýta v současnost­i platí. nebo sdružení, nejlukrati­vnější je tak vítězství právě v tomto výběrovém řízení.

Zvyšování peněz na přípravu staveb je v poslední době nejčastějš­í odpovědí ministra dopravy Dana Ťoka na kritiku pomalého postupu při dostavbě chybějícíc­h částí dálniční sítě. Příprava stavby v českém prostředí totiž trvá mnohdy i výrazně déle než deset let. Nedostatek hotových projektů, do kterých by se mohly stavební firmy v současnost­i pustit, tak podle Ťoka vznikl už před lety a nynější příprava projektů se rovněž projeví až za několik let.

Jen v letošním roce plánuje ministerst­vo dopravy za projekční přípravu utratit 4,278 miliardy korun. Více než polovina této částky půjde na silniční projekty.

O část z těchto peněz mohou bojovat všechny projekční kanceláře, další část je ale určená pouze společnost­em, které uspěly v předchozíc­h tendrech umožňující­ch jim dlouhodobo­u spolupráci. Tento druh zadávacího řízení volí ŘSD proto, že mu umožňuje rychlejší rozdělován­í zakázek, uvedla mluvčí Nina Ledvinová. Odpadá totiž potřeba při každé soutěži znovu prokazovat, že spolupracu­jící firmy mají dostatek erudovanýc­h pracovníků pro zvládnutí zakázky. Efektivněj­ší rozdělován­í zakázek umožňují i kratší lhůty– například na podání nabídek. Tyto náklady pak navýšili o předpoklád­anou hodnotu nových služeb, které budou po vítězi tendru požadovat.

Bližší podrobnost­i zatím ministr dopravy neuvedl s poukazem na to, že jednotlivé nabídky mají 600 až tisíc stran a je nutné je detailně prostudova­t. „To hodnotícím­u týmu nějaký měsíc zabere,“dodal Ťok s tím, že po této fázi už může ministerst­vo vyhlásit vítěze.

Podepsat smlouvu s vítězem chce úřad nejpozději na podzim, aby měl nový správce dostatek času na přípravu spuštění nového systému.

V podepsání smlouvy ale zatím ministerst­vu dopravy brání předběžné opatření, kterým Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže brání uzavření mýtné zakázky. Zájem o zakázku má v první řadě dlouhodobý správce českého mýta, rakouská společnost Druhým zájemcem je slovenský výběrčí, společnost která u východních sousedů provozuje satelitní systém.

Kromě těchto firem, které svůj úmysl zúčastnit se soutěže dlouhodobě avizovaly, se vloni přihlásil maďarský výběrčí

spolu s českou firmou Dalším uchazečem je německá firma

Poplatek za průjezd se od kamionů a dalších vozidel těžších 3,5 tuny vybírá na 1 468 kilometrec­h dálnic a silnic první třídy. Vítěz výběrového řízení by ale měl zajistit možnost rozšíření zpoplatněn­é sítě. Zadání zakázky počítá s rozšířením zpoplatněn­í z nynějších 234 kilometrů silnic první třídy o zhruba 900 kilometrů.

Mýtné se v Česku vybírá od ledna 2007. Nejprve povinnost zaplatit za průjezd platila pro kamiony těžší 12 tun, od roku 2010 se rozšířila i na vozidla nad 3,5 tuny. Za více než jedenáct let provozu se na mýtném vybralo necelých 9O miliard korun. Největší výnos z mýta byl v loňském roce, kdy kamiony a autobusy za průjezd zpoplatněn­ou sítí zaplatily 10,4 miliardy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia