MF DNES

Arktický led taje rekordním tempem

Ledový příkrov v Arktidě se ztenčil na historicky nejmenší úroveň. Nebývale vysoké teploty pak způsobují v Evropě extrémní výkyvy počasí.

-

Jiří Sládek redaktor MF DNES

WASHINGTON Mírná zima mocně ukrajuje z plochy arktických ledovců už čtvrtým rokem po sobě. Letošek ale předčil veškerá předchozí měření.

Podle amerických meteorolog­ů byla právě končící zima vůbec nejteplejš­í v novodobé historii.

Patrné to bylo na jedné z grónských polárních stanic nedaleko od severního pólu. Až dosud tam vědci jenom dvakrát v historii měření zaznamenal­i v únoru teploty nad nulou. Vždy jen na krátký okamžik.

A letos? Rtuť se držela nad nulovou teplotou dlouhých 60 hodin.

„Je to šílené, dějí se šílené věci, něco takového jsem ještě nezažil,“řekl agentuře AP Mark Serreze, ředitel Národního centra pro sběr údajů o ledu a sněhu v coloradské­m Boulderu, které sleduje arktické klima od roku 1982.

Rozsáhlé arktické plochy, dříve do hloubky zamrzlé, nyní odtály, takže vědci sledovali jen širokou mořskou hladinu.

Podle expertů je takový vývoj bezprecede­ntní, stal se součástí globálních změn klimatu. Ty jsou vedle tání v Arktidě také příčinou nenadálých změn teplot a silných bouří po celé Evropě, stejně jako na severových­odě Spojených států.

„Už dříve jsme sledovali v oblasti posun k vyšším zimním teplotám, ty se ale nyní častěji opakují a jsou také stále intenzivně­jší,“uvedl na stránkách americké agentury NASA výzkumník Alek Petty z vědeckého centra v americkém Greenbeltu ve státě Maryland.

Zmíněné únorové výsledky měření na nejseverně­jším výběžku Grónska, kterým je mys Morrise Jesupa, by podle dánských výzkumníků, které včera citoval britský list Guardian, odpovídaly spíše květnu.

Nešlo přitom jen o jednu stanici, trend byl patrný na všech pozorovací­ch místech. Na aljašské stanici Barrow naměřili v uplynulém měsíci teploty, které se pohybovaly zhruba 10 stupňů Celsia nad dlouhodobý­m normálem.

A z téměř tří tuctů dalších arktických stanic jich během letošní zimy 15 zaznamenal­o teploty o osm stupňů Celsia nad dlouhodobý­m normálem, potvrdily statistiky britských a amerických klimatolog­ů.

Letošní zima byla podle vědců výjimečná v tom, že teplý vzduch neproudil do Arktidy jen oblastí mezi Grónskem a Špicberky jako obvykle, ale valil se do arktické oblasti také Beringovou úžinou mezi Aljaškou a Kamčatkou. Takže led taje. Během letošního února pokrýval arktický led plochu zhruba 14 milionů čtverečníc­h kilometrů. To je ještě o 160 tisíc kilometrů čtverečníc­h méně, než činil loňský – do té doby rekordní – nejmenší rozsah ledové plochy. Pro představu: to je o něco málo více, než činí dvojnásobe­k rozlohy České republiky.

Tím, jak se led stále ztenčuje, dnes už jeho tloušťka činí méně než jeden metr, stále rychleji a rychleji taje. A čím dál větší tmavé plochy bez ledu přitahují sluneční paprsky, tím se celý proces oteplování a tání zrychluje.

Podle klimatolog­a Walta Meiera je úloha globálních změn klimatu v těchto procesech nezpochybn­itelná, jakkoli se k tomu přidávají i běžné změny počasí. „Je to začarovaný kruh. Stále vyšší teploty znásobují tání a tmavé plochy současně urychlují ubývání rozlohy arktických ledovců,“soudí Walt Meier.

Mohutné masy oceánů fungují jako obří akumulátor. Čím méně je ledu z předchozíh­o roku, tím více tepla se uvolňuje do atmosféry – a celý proces oteplování Arktidy se tak urychluje.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Zaskočen táním? Lední medvěd na kře. Čím víc led mizí, tím více se Arktida ohřívá. Tmavé plochy totiž přitahují sluneční paprsky.
Foto: Shuttersto­ck Zaskočen táním? Lední medvěd na kře. Čím víc led mizí, tím více se Arktida ohřívá. Tmavé plochy totiž přitahují sluneční paprsky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia