MF DNES

Slovenskem letí spekulace, že Kaliňák rezignuje

-

Slovenská média včera tvrdila, že ministr vnitra Robert Kaliňák v pondělí rezignuje.

To by byl zásadní posun v politické krizi Slovenska vyvolané vraždou novináře a jeho snoubenky.

Ministr a jeden z hlavních spojenců premiéra Roberta Fica je pod ostrým tlakem, protože vyšetřován­í dvojnásobn­é vraždy provází kritika na adresu policie a pro Kaliňákův odchod z ministersk­ého křesla se vyslovila i jedna z koaličních vládních stran, Most-Híd.

Dala premiérovi ultimátum s tím, že pokud ministr neskončí, odejde Most-Híd z koaliční vlády.

Zdálo se, že Fico chápe situaci a je ochoten Kaliňáka obětovat. „Budeme nabízet taková řešení, aby Most-Híd mohl pokračovat ve vládě. Vnímám realitu a jsem připraven o věcech hovořit,“řekl Fico.

Vývoj se zasekl na detailu, který vypadá absurdně vzhledem k emocím, jež současná situace na Slovensku budí: předseda Most-Híd Béla Bugár je na dovolené v cizině.

Vládní strana Smer-SD, ve které je Kaliňák místopředs­edou, nicméně včera zprávy o ministrově pádu na svém brífinku popřela. Současně uvedla, že předčasné volby, jež navrhuje slovenská opozice jako řešení krize, se rovnají „násilí v ulicích, bitkám a krvi“.

Podle lídra slovenské opozice Richarda Sulíka jsou však předčasné volby jedinou možností. Předseda nejsilnějš­í opoziční strany Svoboda a solidarita Sulík to řekl po včerejší konzultačn­í schůzce s prezidente­m Andrejem Kiskou. „Jsme přesvědčen­i, že dnešní vláda a složení parlamentu neodpovída­jí tomu, co chtějí občané. Jsme přesvědčen­i, že nejférověj­ší řešení jsou předčasné volby,“uvedl Sulík.

Už ve středu Kiska hovořil se zástupci dalších opozičních stran, které se rovněž vyslovily pro volby.

Opozice má ale početní problém. Zkrácení volebního období současné koaliční vlády premiéra Roberta Fica by muselo podpořit nejméně 90 z celkového počtu 150 poslanců. Touto třípětinov­ou většinou koalice ani opozice samostatně nedisponuj­í. Hlava státu by podle ústavy zase mohla rozpustit parlament v případě, pokud by Národní rada nebyla schopna usnášet se po dobu delší než tři měsíce; to znamená, že prostá většina poslanců sněmovny by musela blokovat její jednání.

Kiska: Důležité pro celou EU

Prezident Kiska včera při setkání s delegací europoslan­ců, která přijela prozkoumat situaci, uvedl, že vyšetření vraždy „je důležité pro celou EU“. Vybídl také k podpisu společné deklarace s premiérem Robertem Ficem a předsedou slovenskéh­o parlamentu Andrejem Dankem. Měla by uklidnit napjatou atmosféru a vyřešit politickou krizi.

Podle Kisky by se tři státníci měli například zavázat, že klidné protesty občanů nebudou označovat za pokus o převrat, který je řízen ze zahraničí. Jejich schůzka je naplánován­a na dnešek. Občanské protesty nepřímo zpochybňov­al Fico, který Kisku obvinil ze snahy o mocenské hry a z destabiliz­ace, opozici zase z pokusu o státní převrat.

Obvinili mafiána

Slovenská policie včera oznámila, že na základě zpráv slovenské tajné služby SIS obvinila dva pracovníky daňových úřadů a jednoho z italských podnikatel­ů, Diega Rodu, o kterých psal zavražděný novinář Ján Kuciak. Řekl to policejní prezident Tibor Gašpar v reakci na vyjádření Andreje Kisky, že SIS dlouhodobě upozorňova­la členy vlády na působení mafiánské skupiny. Gašpar ale neuvedl, kdy zmiňovanou trojici policie obvinila. Podle Gašpara čelil Roda na Slovensku vyšetřován­í ve 45 případech. Často šlo o podezření z daňových deliktů a ve 20 takových případech Roda dodatečně doplatil daně, čímž se vyhnul soudu. (ČTK, zah)

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Končí? Slovenská média spekulují, že ministr vnitra Robert Kaliňák v pondělí rezignuje. Vládní strana Smer-SD to ale popírá.
Foto: Profimedia.cz Končí? Slovenská média spekulují, že ministr vnitra Robert Kaliňák v pondělí rezignuje. Vládní strana Smer-SD to ale popírá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia