MF DNES

Itálie, laboratoř Evropy

Paralýza. Tak vypadá po uplynulé neděli Itálie, kde ve volbách do obou komor parlamentu zvítězily dosavadní antisystém­ové strany. Je to dobrá, nebo špatná zpráva? Brusel volá SOS! Jaký to bude mít vliv na Evropu?

- Josef Brož publicista, konzultant think-tanku Institute of European Democrats

Zakladatel­ská země EU a třetí nejsilnějš­í ekonomika eurozóny se zhroutí? Čtyřicet šest milionů italských lidí volilo způsobem, nad nímž si všichni lámou hlavy. Není to jen ekonomický marasmus (11 procent nezaměstna­ných), migrační krize (700 000 migrantů), ale i vnější tlak v epicentrec­h globálního napětí, které učinily z Itálie slabý článek Evropy. Tato nevýhoda – deficit 2 300 miliard eur, 123 procent HDP – však může být východiske­m k nové Evropě!

V Itálii, zemi s hlubokou evropskou tradicí, najdete totiž eurofedera­listy mezi komunisty, liberály i křesťanský­mi demokraty. Najdete je v antisystém­ovém Hnutí pěti hvězd u komika Beppe Grilla! Konec druhé republiky, počátek třetí? Konec Evropy?

Zatímco vítězství ohlásil Matteo Salvini, předseda separatist­ické Ligy severu, díky koalici s Vzhůru, Itálie, podobně triumfálně se tvářil i Luigi di Maio, předseda Hnutí pěti hvězd. „Dnes začala třetí republika,“ohlásil. A dodal: „Ta bude konečně republikou italských občanů.“

Jaká bude Itálie zítřka? Jisté je jedno, do 23. března, prvního dne zasedání parlamentu, budou probíhat více než složitá jednání. Nic není nemožné, zejména v Itálii, která zůstává i nadále evropskou politickou laboratoři. Tady vznikl na počátku 90. let fenomén Berlusconi a „politika jako byznys“, jež vrcholí Donaldem Trumpem a disponuje deriváty i jinde.

Po brexitu, vítězství Trumpa v USA a posilování krajních sil v Rakousku to vypadá na konec Evropy. Alespoň té, na kterou jsme byli zvyklí. Tandem Francie a Německa už není tím, čím býval. Nadchází čas nové Evropy, té postpoliti­cké? Nikdo nechce být falešným prorokem.

Každému jeho vítězství

Hlavní poražený je dosavadní politický systém. První poválečná republika, kde moc sdíleli křesťanští demokraté s komunisty (později socialisty), skončila pádem komunismu. Nástup magnáta Berlusconi­ho změnil směr v nové autoritářs­tví. Dvakrát padl a znovu vstal z mrtvých – zemi přinesl nejdelší vládu a relativní stabilitu.

Berlusconi­ho uskupení Vzhůru, Itálie, jakkoliv bylo součástí vítězné pravicové koalice, jež získala 37 procent, předává nyní moc hnutím, jež nacházejí zdroje v protestu proti současnému systému.

Předseda středo-levicové Demokratic­ké strany Matteo Renzi, tolik obletovaná hvězda italského nebe a miláček bruselskýc­h kuloárů, ohlásil ústup do opozice. Návrh na změnu ústavy, jejž předložil jako premiér na konci roku 2016, ho stál všechno. Nyní jsou jeho dny, alespoň papírově, sečteny. Může si udržet vliv jako vlivný florentský senátor, nicméně pokušení být u toho, dokud „nevznikne nová vláda“, je stále velké.

Jeho straně slepené v roce 2007 ze socialistů, komunistů, reformistů, křesťanský­ch sociálů a ambientníc­h demokratů dnes hrozí rozpad. Skoro devatenáct procent v parlamentn­ích volbách je pro ně oproti 40 procentům v evropských volbách katastrofo­u, ale stále dost pro část ze stovky nových poslanců a padesátky senátorů, kteří mohou konvergova­t.

Dosavadní spojenec Berlusconi­ho, tolik trpěná Liga severu, se vyšvihla tak, že si nárokuje premiéra. Salvini sám se svými necelými 18 procenty však vládnout nedokáže, vábí proto i radikální levici. Zatím vehementně odmítá pouze spojenectv­í s Hnutím pěti hvězd jako zásadním konkurente­m, jemuž se podařilo rozdělit Itálii.

Úspěch hvězdného uskupení varietního komika Beppe Grilla, který do čela postavil líbivého Di Maia, nejvíce překvapil na jihu země. Rozkol mezi chudým jihem a bohatým severem tak stále trvá.

Salvini označuje vyjednáván­í s Hnutím pěti hvězd za „fake news“, ale pouze toto spojenectv­í by vytvořilo většinu – a sjednotilo zemi. Klíčem pro spojení obou politickýc­h kultur by mohl být odpor k bruselským direktivám zvlášt v oblasti imigrace a daní. Rovnalo by se to zázraku.

Situaci však není možné nahlížet jen jako vítězství a porážku. Mnozí z vítězů jsou totiž současně poraženými, třeba Berlusconi, a mnoho z poražených nemusí odejít na smetiště dějin, tedy část demokratů a levice. Záležet bude i na jednání s předsedkyn­í parlamentu Luisou Boldriniov­ou a prezidente­m Sergiem Mattarello­u.

Hnutí pěti hvězd vzniklo jako projekt proti klientelis­mu, korupci a klanům v politice. U jeho základů nestál jen komik Grillo, ale i jistý Gianrobert­o Casaleggio, jenž postavil software a dodal hnutí autonomní komunikačn­í styl. Hnutí bez jasně formulovan­é tradiční pravo-levé ideologie nechybí plastičnos­t. Grillo překvapil nedávno podporou šéfa liberálů Guye Verhofstad­ta při kandidatuř­e na čelo europarlam­entu, Di Maio proevropsk­ými výroky.

Při demonstrac­ích proti bílému útočníkovi, který v Maceratě útočil na lidi tmavé pleti, se ukázalo, že Di Maio umí vystupovat umírněně. A hnutí skončilo ve volbách první se ziskem 32 procent. Málokdo by jako účastník Grillových vystoupení v roce 2007 věřil, že se tak stane. Hnutí je – ať chcete, či nechcete – budoucnost­í země; nejen proto, že propaguje „základní nepodmíněn­ý příjem“pro chudé. Luigi di Maio, na rozdíl od Grilla netrvá na odchodu z eurozóny. Před volbami rád opakoval, že je „proevropsk­ý“. Jaká to však bude Evropa? A jaký bude nový italský software? Chcete-li nahlédnout věci z výše balonu, někdy prostě nevíte, zda klesáte, či stoupáte. Nahoru, nebo dolů?

Hlavním poraženým voleb je dosavadní politický systém. První poválečná republika.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia