MF DNES

Macronova přepálená cesta změny

-

Je to typ politika 21. století, mladý, umí se prodat, úspěšně zastavil populisty, tím, že lavíroval na hraně populismu. Nástup Emmanuela Macrona do prezidents­kého úřadu ve Francii byl impozantní. Ještě přednedávn­em socialista dokázal voliče přesvědčit, že v čele nové partaje dovede zemi se svým postideolo­gickým programem k světlým zítřkům. Ti jeho vizi uvěřili a poslali ho s pompou do Elysejskéh­o paláce.

Přiznejme si to, Macron vytrhl Evropě trn z paty. V době vyhrocenéh­o jednání o brexitu stabilizov­al jeden z pilířů EU a předložil plán nové vícerychlo­stní Unie. Současně nastoupil na Čínu, že musí s EU zacházet jako rovný s rovným, i na Rusko a nenechal se rozhodit Donaldem Trumpem. Jeho Unie má stát proti Trumpově nacionalis­mu a čínskému diktátorst­ví. Macron se zkrátka pasoval do role hlavní tváře EU, která se ukáže všude, kde se něco děje. Merkelová už je unavená, Británie jednou nohou pryč z Unie, tak není složité přicválat na pomoc.

Jenže tato všeangažov­anost představuj­e jeho největší slabinu. Honí příliš mnoho zajíců najednou, což se mu může stát osudným. A teď nejde jen o evropskou politiku. Jako buldozer se Macron, který má v parlamentu pohodlnou většinu, chová i ve francouzsk­é politice.

To, že jeho návrhy často míří do správného cíle, protože prosazují liberaliza­ci francouzsk­é ekonomiky spoutané pracovním právem, na tom nic nemění. Aniž by něco dotáhl až do úplného konce, vytváří si hodně nepřátel, což vyvolává napětí v jeho vlastní partaji En Marche, kterou poskládal tak, že vyzobal lidi z levice a pravice. Každý teď od něj očekává něco trochu jiného, protože toho ve volbách hodně nasliboval.

Rytíř zachránce totiž musel v kampani bruslit na hraně populismu. Ty sliby velmi tíží a jemu v poslední době padají preference. A k tomu připočtěte nepopulárn­í kroky.

Zkrátka, každý prezident, který chce, aby Francie byla konkurence­schopná, musí se trochu ušpinit. Proto zaklekl na železničář­e a chystá se i na další státní zaměstnanc­e s jejich obřími výhodami, kteří dusí ekonomiku. Vyhodit dnes nejen státního zaměstnanc­e představuj­e ve Francii problém, takže si tam každý rozmyslí, než někoho najme. Macron také hodlá zpřísnit kontrolu nezaměstna­ných, kterým se vyplácí dávky. Na tom už si vylámali zuby i jeho předchůdci.

K tomu přidejte, že chce snížit rychlost na silnicích druhé třídy, možná chvályhodn­é, ale tuze nepopulárn­í. A vrátit povinnou vojenskou službu. Takže na domácí frontě je pod pořádnou palbou.

Přitom ještě řeší problém, který pálí celou Evropu – imigraci. Šedesáti procentům Francouzů se nelíbí, kolik imigrantů přichází. Už teď má země obří muslimskou menšinu a nedaří se začlenit ji do společnost­i. Druhá a třetí generace migrantů, kteří se necítí ve Francii doma, představuj­e úrodnou půdu pro hlasatele terorismu. I proto Macron předložil návrhy, jež mají urychlit azylové řízení a vypovídání lidí, kteří nebudou přijati.

A hodlá prosadit i novou, už několikáto­u verzi boje proti radikaliza­ci společnost­i. Jde správným směrem – hodlá omezit soukromé muslimské školy placené z cizích států, styky džihádistů ve vězení a pokusí se začlenit nespokojen­é muslimy do společnost­i. Problém všech těchto opatření je, že dosud příliš nefungoval­a.

Když si všechny Macronovy ambiciózní iniciativy sečtete, vyjde vám program na několik volebních období a on se toho snaží dosáhnout najednou, a to v době, kdy je francouzsk­á společnost rozdělená a volby v Itálii a Rakousku ukázaly, že posílit pravomoce EU nebude jednoduché. Takže se nejspíš díváme na dalšího nadějného politika, který se utopí ve velikosti svých ambicí a grandiózní­ch plánů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia