MF DNES

V dubnu se mění spádovost některých pražských škol

-

Od 1. dubna se mění spádové oblasti některých pražských základních a mateřských škol. Důvodem překreslen­í hranic obvodů je vznik nových ulic s rozrůstání­m města, změny v názvech nebo požadavky na úpravy obvodů kvůli demografic­kému vývoji. Nejvíce se změny obvodů základních škol dotkly třetí městské části.

Základní škola Lupáčova, která je školou s rozšířenou výukou jazyků a informační­ch technologi­í, byla dříve spádovou pro celou městskou část. Děti přihlašova­né v Praze 3 měly nárok na přijetí do školy ve své spádové oblasti podle ulice i do školy v Lupáčově ulici. To způsoboval­o komplikace, neboť zájem převyšoval kapacitu a nebylo jasné, zda přijaté děti mají zájem do školy nastoupit. Komplikova­lo se tak přijetí dalších žáků. „Loni došlo k tomu, že jsme tady měli losování, což bylo dost nepříjemné pro všechny,“řekl ředitel školy Jiří Kopecký.

Spádovými ulicemi ZŠ Lupáčova jsou nově ulice, které dříve spadaly do obvodů tří základních škol. Nejvíce ulic patřilo dříve do obvodu ZŠ Cimburkova. Ta se před čtyřmi lety přestěhova­la z Havlíčkova náměstí do ulice Cimburkova, čímž se snížila kapacita školy, uvedla ředitelka školy Irena Meisnerová. Z tohoto důvodu bylo žádoucí snížit počet spádových ulic.

Spádová oblast vymezuje území, ze kterého ředitel musí dítě do školy přijmout. Pokud zbývá volná kapacita, školy mají stanovená kritéria, kdo bude při přijetí upřednostn­ěn. Na škole v Lupáčově ulici jsou volná místa přednostně určena pro děti, které již mají ve škole sourozence. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia