MF DNES

Herny mizí, ale sto kasin zůstane

Praha 1, 3, 8 i 11 se nepřidají k městským částem, které už hazard zcela zakázaly. Zhruba stovka kasin tak může fungovat dál.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Od začátku roku 2016 postupně mizí všechny herny z metropole, jak o tom rozhodlo zastupitel­stvo hlavního města. Naopak kasina mohou fungovat dál. Ale ani tento typ hazardu některé radnice nechtějí, proto si už před časem Prahy 2, 4, 5, 6, 7 nebo 12 prosadily zavedení takzvané nulové tolerance hazardu. Nyní lze konstatova­t, že v boji s hazardem už současná politická reprezenta­ce městských částí dál nepůjde.

„V okolí všech podniků, kde byl hazard nabízen, se zvyšovala kriminalit­a a častěji vznikaly problémy. Do kasin v Praze 5 movitější klientela v drtivé většině případů nechodila. Stejně jako u heren se jednalo o osoby s finančními problémy,“zdůvodňuje zavedení přísné regulace radní Prahy 5 pro finance Jan Trojánek (ANO).

Další městské části naopak neprojevuj­í jasný zájem připojit se k nulové toleranci. Až na pár výjimek tak bude moci zhruba stovka kasin bez komplikací fungovat dál.

Podle zjištění MF DNES se totiž další radnice s tímto požadavkem neobrátily na magistrát, který jako jediný může příslušnou vyhlášku změnit. „V současné době evidujeme ze strany radnic pouze jednu žádost o novelizaci vyhlášky. Nejde však o zavedení takzvané nulové tolerance hazardu, ale pouze o vyřazení jednoho adresního místa,“sdělil mluvčí Prahy Vít Hofman.

O drobnou úpravu zažádala radnice v Řepích. „Na území Prahy 17 nejsou žádné herny, pouze dvě kasina, přičemž u jednoho z nich jsme požádali o zrušení,“potvrzuje Michaela Linhartová z tiskového oddělení městské části.

Zábava, nikoliv utrácení dávek

Pro řadu radnic je zavedení nejpřísněj­ší formy regulace loterií stále velmi živé téma, často se však nemohou dohodnout, jaký postoj zaujmout. O této otázce se stále diskutuje i v Praze 11. „Zavedení nulové tolerance zvažujeme, ale je třeba brát v úvahu několik úhlů pohledu,“upozorňuje radní Jan Říčař (ANO). Podle něj je na jednu stranu nutné rušit všechny herny, kam chodí neregistro­vaní hráči. „Trochu jinou situaci však vnímáme v případě kasin, kam se lidé chodí spíše bavit než utrácet sociální dávky,“je přesvědčen radní a dodává, že jejich návštěvníc­i po případném uzavření s hraním neskončí a přesunou se na internet. Výsledek tak bude podle jeho názoru stejný jen s tím rozdílem, že o odvody loterií město přijde a příjmy půjdou zahraniční­m společnost­em, často sídlícím v daňových rájích.

Pouze dílčí omezení podporuje Praha 8. Zastupitel­stvo městské části loni přijalo usnesení, že chce ze všech provozoven včetně kasin úplně odstranit hrací automaty, dál by mohly fungovat už jen takzvané živé hry, jako je například ruleta.

Naopak vůbec žádné změny neplánuje Praha 1. Podle starosty Oldřicha Lomeckého (TOP 09) už v samotném centru města žádné herny nejsou a zbylo 19 kasin většinou hotelového typu. „Ta rozhodně nejsou navštěvová­na sociálně slabými jedinci, ale většinou movitější zahraniční či tuzemskou klientelou a nejsou pro své okolí problém. Proto nemá smysl usilovat o nulovou toleranci a Praha 1 to požadovat nebude,“prohlásil Lomecký.

Město vybralo 118 milionů

Ještě před deseti lety mohli hráči v Praze 3 utrácet peníze v automatech celkem na 121 místech. Herny postupně zmizely a zůstalo jen sedm kasin a brzy skončí i dvě z nich. Podle vedení městské části stávající podniky dodržují kodex týkající se jejich provozu, který radnice stanovila. Zároveň prý nulová tolerance vede k rozvoji nelegálníh­o hazardu. Proto ji Praha 3 stejně jako Praha 1 požadovat nebude.

S regulací hazardu úzce souvisí lákavě vysoké částky, které magistrát, respektive radnice dostávají jako odvody z hracích přístrojů. Přestože celkový počet heren v posledních letech výrazně klesá a jejich počet se za poslední čtyři roky snížil z 391 na 51, jen za poslední čtvrtletí roku 2017 získala Praha celkem 118,4 milionu korun.

Tento týden odsouhlasi­la rada hlavního města přerozděle­ní poloviny z těchto výnosů jednotlivý­m městským částem. Ty však mohou finance využít pouze na sport, kulturu, školství, zdravotnic­tví, sociální oblast nebo pro neziskové organizace. Kolik peněz každá z radnic dostane, už ale nezávisí na množství hracích zařízení na jejich území, nýbrž na počtu jejich obyvatel. „Tento systém už nemotivuje radnice k dalšímu udržování hazardu,“dodává náměstkyně primátorky pro finance Eva Kislingero­vá (ANO).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia