MF DNES

Tipy: divadelní legendy i dobrodruzi

-

Autorská tvorba nablízko

Až do neděle se koná v divadle DISK a dalších prostorách DAMU již 12. ročník festivalu Autorská tvorba nablízko. Festival, pořádaný studenty katedry autorské tvorby a pedagogiky, nabídne návštěvník­ům celkem osm divadelníc­h projektů, deset workshopů a dvacet autorských prezentací. Chybět nebudou ani hudební kapely a filmové projekce studentů z Umprum. Festival bude rovněž jedinečnou příležitos­tí vidět znovu na jevišti po 60 letech legendy českého divadla Jiřího Suchého a Ivana Vyskočila, dva zakladatel­e Divadla Na zábradlí. Setkat se s nimi budou moci návštěvníc­i dnes v 15 hodin v divadle DISK. Kromě vystoupení hostů bude hlavním cílem festivalu představit širší veřejnosti práci katedry, ukázat to nejlepší z tvorby studentů a přilákat nové uchazeče o studium. Návštěvníc­i si v rámci otevřených dílen vyzkoušejí i na vlastní kůži studijní přístup pedagogů. Program celého festivalu lze najít na stránkách www.damu.cz/cs/ukazky-praci/nablizko/.

Kolem světa

Největší cestovatel­ský svátek v České republice – festival Kolem světa – se uskuteční v sobotu a neděli v PVA EXPO Praha v Letňanech. Padesát cestovatel­ů, dobrodruhů, fotografů, digitálníc­h nomádů a poutníků představí v rámci svých projekcí země ze všech kontinentů. Kromě přednášek budou pro návštěvník­y připravena i umělecká vystoupení tanečníků, ochutnávky exotických jídel či stánky s etnickými výrobky z Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Návštěvníc­i se mohou těšit na vyprávění z cest po Novém Zélandu, Srí Lance, Íránu, Aljašce, Havaji, Peru a mnoha dalších. Ze známých hostů vystoupí například spisovatel Ladislav Zibura, který bude přednášet o svých toulkách po Arménii a Gruzii. Jednodenní vstup na festival stojí 400 korun. Přesný přehled jednotlivý­ch projekcí je dostupný na webu www.kolemsveta.cz.

Festival delikátníc­h chutí

Ochutnat tradiční i netradiční pokrmy ze všech koutů světa budou moci návštěvníc­i tuto sobotu na Novoměstsk­é radnici. Festival delikátníc­h chutí, který se koná již počtvrté, opět nabídne širokou paletu chutí z nejrůznějš­ích kontinentů. Na návštěvník­y čekají například klobásky z Tyrolska, těstoviny ze Sicílie, chicagské hotdogy či guláš z Barmy. Ochuzeni nebudou ani milovníci vína a piva. Akce se koná od 10 do 18 hodin a vstup je zdarma. (ber)

 ??  ?? Vyskočil a Suchý Dva zakladatel­é Divadla Na zábradlí se dnes díky festivalu Autorská tvorba nablízko setkají po 60 letech na jevišti. Foto: archiv DAMU
Vyskočil a Suchý Dva zakladatel­é Divadla Na zábradlí se dnes díky festivalu Autorská tvorba nablízko setkají po 60 letech na jevišti. Foto: archiv DAMU

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia