MF DNES

Tři strany nad propastí. Chybí jim spojenci

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes STAN svým aktuálním spojením s TOP 09 zamezil pokračován­í koalice s lidovci a Zelenými. Těm hrozí, že do voleb půjdou samostatně a pohoří. Problém s podporou má i iniciativa starosty Jana Čižinského.

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Ačkoli jsou zavedenými stranami už řadu let, hrozí lidovcům a Zeleným velmi těžký boj o místo na magistrátu. Obě strany nyní na radnici tvoří spolu se STAN Trojkoalic­i, která je součástí vládnoucí pražské koalice. Starostové však ve středu oznámili, že dobýt znovu metropoli chtějí s TOP 09.

Trojkoalic­i tak oficiálně vystavili expirační datum: podzim 2018, kdy se konají komunální volby. Zástupci TOP 09 a STAN tento týden deklaroval­i, že chtějí jednat s KDU-ČSL i Zelenými o tom, zda by se mohli do jejich koalice připojit.

„Kdo se nespojuje, nahrává populistům. Ale zdůrazňuji, že jsme se STAN partneři a musíme se nejdříve dohodnout, koho případně do spojenectv­í přijmeme,“uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Lidovci a Zelení si myslí, že by do koalice topky a Starostů mohli zapadnout. Vůči oběma však zaznívají z TOP 09 a STAN výhrady. U KDU-ČSL jsou pochyby o jejím voličském potenciálu poté, co se jejich nejvýrazně­jší tvář, poslanec a starosta Prahy 7 Jan Čižinský, rozhodl kandidovat na magistrát za vlastní uskupení Praha sobě.

Zelení se zase některým zástupcům topky nezdají vhodní kvůli tomu, že mají rozdílný názor na budování některých dopravních staveb. Lidovci i Zelení však výtky odmítají. „S panem Pospíšilem komunikuji o koalici od listopadu. Pokud chtějí volby vyhrát, tak musí vzpomenout na Svatopluko­vy pruty – ve třech bude koalice silnější. Ve dvou si myslím nemají úspěch jistý,“říká předseda pražské KDU-ČSL Jan Wolf. TOP 09 a STAN si však chtějí prověřit, zda jim spojení s lidovci neodláká více voličů, než přivede. Až potom se podle informací MF DNES rozhodnou.

Předseda pražských Zelených Ondřej Mirovský zase odmítá, že by se jeho strana s TOP 09 nemohla na rozvoji dopravy dohodnout. „Je to klišé plynoucí z neinformov­anosti. V roce 2016, když byla magistrátn­í krize, jsme jednali o nové koalici s TOP 09 a spolu jsme vyjednali dopravní kapitolu programu. A domluvit se lze i nyní,“popisuje Mirovský. Možnou domluvu i přesto pro MF DNES vyvrátilo několik členů TOP 09.

Voličů je nedostatek

že by se nestali součástí koalice, kterou nyní tvoří TOP 09 a STAN, mohli mít ještě jednu možnost, jak získat dost voličské podpory. Mohou mít štěstí v cizím neštěstí.

V prosinci se od KDU-ČSL „odtrhl“oblíbený pražský starosta Jan Čižinský, který chce dobýt magistrát v rámci uskupení Praha sobě, v němž vedle několika straníků budou hlavně aktivní občané. Aby však mohl vyrazit do boje o radnici hlavního města, potřebuje získat zhruba 90 tisíc podpisů od obyvatel metropole. Bez nich nemůže podle zákona založit nezávislou kandidátní listinu. Sám si navíc vytyčil, že chce posbírat rovných sto tisíc podpisů, což je mnohem více, než kolik se celorepubl­ikově podařilo shromáždit většině kandidátů na prezidenta.

Podpisy se kupí pomalu

 ??  ?? Sběrači podpisů Poslanec a starosta Jan Čižinský chce s uskupením Praha sobě získat sto tisíc podpisů, aby mohlo kandidovat. Sběr podpisů zároveň slouží jako předvolebn­í kampaň.
Sběrači podpisů Poslanec a starosta Jan Čižinský chce s uskupením Praha sobě získat sto tisíc podpisů, aby mohlo kandidovat. Sběr podpisů zároveň slouží jako předvolebn­í kampaň.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia