MF DNES

Hádkami Praha výtvarníky do práce na metru neprotlačí

-

Zápisník Ondřej Hanko redaktor MF DNES

pochopení toho, proč je metro D pro Prahu takový oříšek, je dobré vrátit se téměř o deset let zpátky. Tehdy se rozhodlo o tom, jakým způsobem se „déčko“navrhne. Dopravní podnik si totiž řekl, že zabije dvě mouchy jednou ranou, a spojil inženýrské a architekto­nické práce v jednu zakázku. Jedna společnost tak měla navrhnout tunely i vzhled stanic a vestibulů.

Rozhodnutí, které dodnes kritizuje například Česká komora architektů, tehdy nevzbudilo příliš emocí. Když se však veřejnost před dvěma lety začala více zajímat o to, jak bude „déčko“vypadat, a požadovala od magistrátu změnu, už se s tím nedalo mnoho dělat. Praha sice rozhodla, že uspořádá výtvarné soutěže, které by změnily vzhled stanic, ale Metroproje­kt má podepsanou smlouvu a nic ho nenutí k tomu, aby se zřekl práce svých architektů a pustil do stanic výtvarníky v takovém rozsahu, jaký prosazuje náměstkyně Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení).

Společnost je podle ředitele Davida Krásy připravena s umělci spolupraco­vat, ale nechce zároveň zahodit osm let práce svých architektů. Praha navíc sama neví, co chce. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se s náměstkyní dostala do sporu, když Kolínskou údajně v jednáních s Metroproje­ktem nepodpořil­a. Primátorka zase za viníka označila Kolínskou, která prý během osmi měsíců s firmou nic nevyjednal­a. Takové hádky ale Praze neprospějí. Město naopak musí mluvit jedním hlasem. Bude to tak lepší pro metro i Pražany. A Metroproje­kt se dozví, co od něj Praha vlastně chce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia