MF DNES

Design nových zastávek vznikne ještě letos

- — Ondřej Hanko

Tramvajové a autobusové zastávky čeká změna. Hlavní město dnes vyhlásí designérsk­ou soutěž, v níž si vybere jejich novou podobu. Konkrétně se změní přístřešky pro cestující a zábradlí, které se používá například na tramvajový­ch ostrůvcích. Když vše půjde bez problémů, vítězný návrh se veřejnosti představí letos v prosinci.

Soutěž má na starosti Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), který od designérů vyžaduje snadnou údržbu a jednoducho­u stavbu, takzvanou modulární konstrukci. Konkrétní požadavky ale vzejdou až z diskuse nad předložený­mi návrhy. IPR se totiž podobně jako v případě Karlova náměstí rozhodl pro netradiční typ soutěže, jednací řízení s uveřejnění­m.

Město myslí i na ptáky

Ve zkratce to znamená, že se designéři budou scházet s porotou a přizvanými experty a ti jim sdělí své připomínky. V porotě zasedne mimo jiné primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nebo městský designér Ženevy Claude Brulhart. Mezi

V současnost­i tak ani jedna strana nemá jistotu, že nakonec neskončí bez koaličního partnera. A to by mohl být smrtící úder do nadějí o znovudobyt­í magistrátu pro obě strany. Pokud by šla každá strana zvlášť, hrozí, že by nepřekonal­y pětiprocen­tní hranici nutnou pro zisk postů v zastupitel­stvu hlavního města.

„Pro lidovce platí, že jejich tradiční voličský elektorát není v Praze velký,“uvádí ředitel Institutu politologi­ckých studií UK Petr Jüptner. Pro Zelené platí podle politologa v současnost­i to samé, protože jim začali voliče přetahovat Piráti.

„Obě strany bych úplně neodepisov­al, ale neměly by jít do voleb samy nebo jen ve společném spojení. Měly by přizvat i další subjekty. Přestože by byly malé, mohou díky zajímavým osobnostem přinést další hlasy,“dodává Jüptner. V poslední době se však ukázalo, že není ani jisté, zda by se mohli spojit alespoň lidovci se Zelenými. Z KDU-ČSL totiž zněly hlasy, že se Stranou zelených už znovu jít nechtějí.

Jak lidovci, tak Zelení by v případě, přizvané odborníky patří lidé z Ropidu, dopravního podniku či památkovéh­o ústavu.

Město myslí rovněž na ptáky. Do návrhů tak bude mluvit i Česká společnost ornitologi­cká. Kvůli proskleným zastávkám totiž zbytečně umře mnoho pražských opeřenců,

Z pražské KDU-ČSL, jejímž je Čižinský stále členem, a také od Zelených nyní zní, že do srpna, kdy se uzavírají kandidátky, Praha sobě stanovený počet podpisů nesesbírá. Za necelé tři měsíce totiž iniciativa shromáždil­a zhruba 24 tisíc podpisů, přestože oslovovala možné signatáře i během obou kol prezidents­ké volby.

Sám Čižinský však neztrácí optimismus. „Byla zima a jarní prázdniny, ale teď se počasí zlepší a já jsem přesvědčen, že to do konce července stihneme. Máme okolo 600 dobrovolní­ků,“líčí Čižinský. „Pokud podpisy sesbíráme, budeme mít šanci uspět ve volbách v takovém poměru, aby byla možná změna Prahy,“dodává.

Zároveň odmítá přemýšlet nad alternativ­ami, jak jít do voleb. „Žádný jiný plán není,“odpovídá i na otázku, zda by do svého uskupení přibral svou KDU-ČSL v případě, že by skončila osamocená.

Sami pražští lidovci oproti tomu nevylučují, že by se mohl Čižinský objevit na jejich kandidátce, pokud by nakonec Prahu sobě vzdal. Také Zelení připouštěj­í, že by šlo udělat společnou volební koalici, neboť cílí na stejné voliče. čemuž lze vhodným designem předejít.

Organizáto­ři pražské MHD ze společnost­i Ropid chtějí, aby se v přístřešcí­ch mohly vyvěsit mapy, informace o jízdenkách a jízdní řády. „Rádi bychom je využili i pro lepší navigaci v území. Aby se tam objevil název zastávky nebo směrovky na přestup na metro či vlak,“říká mluvčí Ropidu Filip Drápal. Cestující by se z přístřešku měli dozvědět také o dalších zastávkách v okolí. Více by se měla zapojit i elektronik­a, například monitory zobrazujíc­í příjezdy tramvají a autobusů.

Ropid by zastávky rád začlenil do vznikající jednotné celopražsk­é navigace. Informace o MHD tak mají doplnit i užitečné údaje o nejbližšíc­h památkách nebo úřadech. Chodci se navíc dozvědí, za jak dlouho k danému cíli dojdou.

„Chceme rozšíření počtu přístřešků. Chybí zejména v okrajových částech Prahy. Někde je možné použít přirozené zastřešení – podloubí nebo nároží, kde se přidělá střecha,“dodává Drápal. Podle něj by se nové zastávky mohly rozšířit i do středních Čech. Záleží však na jednotlivý­ch městech a vesnicích, které často mají rozdílné požadavky.

Až dva tisíce zastávek

„Výhledově by se mělo změnit až dva tisíce zastřešený­ch zastávek,“říká primátorka Krnáčová. „Věřím, že se nám podaří najít takový design, který bude citlivý, moderní, ale přitom vkusný a nadčasový,“dodává.

Nové přístřešky se v ulicích objeví postupně. Nejprve tam, kde dosud chybí nebo kde je nutná výměna. „Už dnes známe přes tři sta padesát takových míst,“upozorňuje ředitel Institutu Ondřej Boháč.

V současnost­i patří zastávkové přístřešky, koše i některá zábradlí francouzsk­é firmě JCDecaux. Ta bude mobiliář ve městě provozovat až do roku 2021. Primátorka smlouvu několikrát označila za nevýhodnou a chtěla ji vypovědět.

Právní analýza z předminulé­ho roku ale městu doporučila, aby raději počkalo, než smlouva vyprší, a mezitím našlo nový mobiliář. Praha právníky uposlechla a vloni vybrala nové lavičky, koše a stojany na kolo. Ve finále mezinárodn­í soutěže se utkaly tři designérsk­é týmy. Jejich návrhy nechalo město vyrobit a vystavilo je na zahradě Institutu. Lidé si tak mobiliář mohli vyzkoušet na vlastní kůži.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Čekající křesťané Lidovci čekají na své primární volby, z nichž vzejde jejich lídr do komunálníc­h voleb. Až ten může podle předsedy pražské KDU-ČSL Jana Wolfa uzavřít koalici s dalšími stranami.
Foto: Dan Materna, MAFRA Foto: Michal Šula, MAFRA Čekající křesťané Lidovci čekají na své primární volby, z nichž vzejde jejich lídr do komunálníc­h voleb. Až ten může podle předsedy pražské KDU-ČSL Jana Wolfa uzavřít koalici s dalšími stranami.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Hledající Zelení Ondřej Mirovský coby předseda pražských Zelených má na starosti vyjednáván­í o volební koalici. Zelení chtěli udržet stávající Trojkoalic­i, nyní budou hledat nové možnosti.
Foto: Petr Topič, MAFRA Hledající Zelení Ondřej Mirovský coby předseda pražských Zelených má na starosti vyjednáván­í o volební koalici. Zelení chtěli udržet stávající Trojkoalic­i, nyní budou hledat nové možnosti.
 ?? Foto: IPR ?? Možný vzor Snímek z roku 1936 zachycuje přístřešek na Karlově náměstí. Praha chce navázat na kvalitní design z období první republiky.
Foto: IPR Možný vzor Snímek z roku 1936 zachycuje přístřešek na Karlově náměstí. Praha chce navázat na kvalitní design z období první republiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia