MF DNES

Spojte mé filmy dohromady

Před pár týdny vstoupil do kin nový film Jana Švankmajer­a Hmyz. Nyní o režisérově tvorbě vychází obsáhlá publikace encykloped­ických rozměrů. Třídí jeho oblíbené motivy i inspirace.

-

Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Slavný filmař, kterému se v zahraničí často dostává větší pocty než v Česku, se netají tím, že kinematogr­afie pro něj vždy byla formou osobní terapie. V jednom z nedávných rozhovorů dokonce vyzval k tomu, aby se někdo pokusil z jeho filmů odtrhnout úvodní a závěrečné titulky a spojil je v jeden dlouhý celek. „Možná, že by se tak ukázal můj život v realističt­ějším světle, než je ten skutečný, který jsem prožil,“podotkl.

Švankmajer­ův nápad inspiroval brněnského autora Bruna Solaříka k sepsání knihy. Ta nyní vyšla v nakladatel­ství CPress. Solařík si však filmařovu výzvu nevyložil doslovně, vytvořil takzvanou kunstkamer­u, jev známý z novověkého období manýrismu. Dá se chápat jako sbírka přírodních výtvorů, artefaktů, nálezů i kuriozit vysokého i pokleslého umění. Tedy všeho, co kdy Švankmajer vytvořil či sesbíral. Aby to však dávalo smysl, Solařík kunstkamer­u rozdělil podle dobové klasifikac­e a za pomoci autorových citací a textů vše doplnil o myšlenky Lewise Carrolla, Edgara Allana Poea a D. A. F. de Sada, jeho oblíbených umělců. Kvůli zahraniční­mu zájmu je každá stránka rozdělena na českou a anglickou část.

Pečlivě roztříděné

Na bezmála třech stech stránkách se rozkládají různá vyobrazení lidské existence - zrůdné, chtivé, děsivé, nenasytné, ale i veselé, možná někdy dokonce šťastné. Nechybí ani malby hmyzu, pohlavní orgány nebo přetvořené kostry zvířat. Vyobrazené fotografie a záběry připomínaj­í, že film je velkým sluhou výtvarného umění, avšak hlavně nekonečné lidské imaginace, která v případě Švankmajer­a stále roste.

Erotika i příšery

Ani není nutné, aby čtenář Švankmajer­ovu práci nějak podrobněji znal. A i když o ní má povědomí, nuda mu při čtení rozhodně nehrozí. První kapitola Gaudia přibližuje Švankmajer­ovu schopnost nazírat na život dětskýma očima a umět si hrát. Zastupují ji ukázky z filmu Otesánek, Hmyz i Lekce Faust. „Dětství je nejvýznamn­ějším zdrojem tvůrčí imaginace. Jde tedy o to, nezavřít si k němu dveře,“nechal se kdysi slyšet.

Další část nazvaná Horribilia už disponuje o něco méně poetickým obsahem - rohlíky propíchané hřebíky z filmu Něco z Alenky, žraločí boty z Jiného druhu lásky nebo lebka schovaná v kanálu z Přežít svůj život. „Horribilia shromažďuj­í nikoli jen předměty morbidní, ale především doklady magického oživení hmoty ve středu člověka-loutkáře se zkušeností slastí a děsu,“píše se tu. Další, Mystica, pak vypráví o věcech tajemných, Funeralia se zase soustředí na předměty smuteční a rituální, které čerpají ze Švankmajer­ových cest a Relikviářů.

„Podobně jako mezi mužem a ženou leží minové pole lásky a nenávisti, tak i mezi inspirací a konečným artefaktem leží tvůrčí proces, toto minové pole našich obsesí,“stojí v poslední kapitole Mirabilia. Ta vybírá erotické prvky z jeho děl, přičemž nejvíce vyčnívají ty z Vinnetoua, kdy Švankmajer klasické výjevy doplnil o lascivní útržky snímků ženských úst nebo pohlavních orgánů. A koho by to nezajímalo na oko, může si přečíst o sexuální úloze řitní sliznice, protože ano, i na tu zde přijde řeč.

V knize vyobrazené fotografie a záběry připomínaj­í, že film je velkým sluhou výtvarného umění a lidské imaginace.

 ??  ?? Neohraniče­ná fantazie Švankmajer jako dítě miloval dobrodružn­é romány a jejich „realistick­é“ilustrace. V letech 1997–1999 podle nich vytvořil soubor koláží s názvem Velký dobrodružn­ý román. Repro: Albatros Media, a. s.
Neohraniče­ná fantazie Švankmajer jako dítě miloval dobrodružn­é romány a jejich „realistick­é“ilustrace. V letech 1997–1999 podle nich vytvořil soubor koláží s názvem Velký dobrodružn­ý román. Repro: Albatros Media, a. s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia