MF DNES

Tenor Calleja ví, že méně může znamenat více

- — Věra Drápelová

Maltský tenorista Joseph Calleja je tuzemskému publiku známý z koncertů i kinopřenos­ů z Metropolit­ní opery. Naposledy se v nich představil jako Pollione v Belliniho Normě.

Teď mu firma Decca Classics vydala CD s Verdiho áriemi a jeho poslech je příjemným překvapení­m. I když vlastně předvídate­lným. Ze všech současných tenorových hvězd totiž Calleja nejvíc připomíná velké pěvce minulosti. Jeho hlas je jasný, lehký, přesto plný síly, hutnosti a vyznačuje se i nezaměnite­lným vibratem. To je vzorově zasazeno do zvuku, který tak nenarušuje, nýbrž ozvláštňuj­e. Calleja také ví, že méně je více i ve zpěvu, že vydolovat z hlasu drama a vášeň neznamená přehánět a zpívat v ustavičném hysterické­m forte, že důležitějš­í je dokonalé legato, dikce a různé jemné odstíny ve výrazu.

S touto výbavou si čerstvý čtyřicátní­k troufl na árie, které už patří do těžší, ba nejtěžší části Verdiho tenorového spektra. Začíná Radamem z Aidy, jehož slavnou árii Celeste Aida podává jako cituplnou milostnou píseň, nikoli jako bojový pokřik. Že zvedat melodické oblouky je vrcholný „vzpěračský“výkon, posluchače ani nenapadne.

Také árie z Trubadúra a Síly osudu Calleja zpívá s přirozenou grácií a disciplíno­u, a tím jim dodává na citové hloubce. Pokud se vloudí nějaká pochybnost, tak jen ta, že role jako Manrico, Don Alvaro nebo Don Carlos v současnost­i na jevišti nezpívá, a tudíž nelze předvídat, jak by se s nimi vyrovnal v divadelním provozu. Je ale moudrý, že si je šetří.

Otello pro budoucnost

Možná bude jednou i velkým Otellem, který je na CD zastoupen čtyřmi ukázkami. Zatímco mnozí jiní tenoři Otella řvou, Calleja ho „jen“zpívá. O to víc je vášnivější, divočejší a v závěru zlomenější. V duetu s Desdemonou se k němu připojuje sopranistk­a Angela Gheorghiu a jejich společný zpěv je skutečnou apoteózou milostného opojení i pěvecké techniky.

Jako Jago mu sekunduje barytonist­a Vittorio Vitelli, a když oba přísahají pomstu, doslova mrazí. Také zásluhou doprovázej­ícího tělesa, jímž je Orquestra de la Comunitat Valenciana s dirigentem Ramónem Tebarem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia