MF DNES

Blízko krachu. Co je ve Spartě špatně?

- — Jaroslav Tomas

Hokejová Sparta sice last minute postupem do předkola play off odvrátila blamáž, nicméně teď je jednu prohru od vyřazení. Vlastně to není extrémní překvapení, jen logické vyústění této sezony. Je v její síle sérii s Libercem ještě otočit? A co se s ní v tomto ročníku vlastně děje?

„Sparťanské výsledky jsou důsledkem chaosu, který uvnitř ní panuje,“tvrdí bývalý reprezenta­ční kouč Alois Hadamczik. A má svým způsobem pravdu. Začalo to v létě další zběsilou přestavbou kádru, pokračoval­o odstavením klubové ikony Jaroslava Hlinky a končilo neúspěšným­i pokusy o restart v podobě hráčských i trenérskýc­h příchodů.

Spartu také dusí její staré problémy. Opět například nedokázala nalézt vhodnou brankářsko­u jedničku. Chybí jí pověstné sparťanské jádro. „Na něm se dřív bazírovalo. Dnes se hráči točí, jádro zestárlo, nebo tady není,“souhlasí trenér František Výborný.

Právě jeho angažování mělo tenhle nedostatek napravit. Vždyť on zažil poslední úspěchy, s jeho osobou měl přijít klid. Přesto tento krok spíš dokumentov­al zoufalost vedení, které si v těžkých chvílích nevědělo rady.

Televizní expert David Pospíšil si už v říjnu všímal, že Spartu netáhnou její lídři. „Hlinka, Pech, Vrána, Kumstát... Všichni hrají pod svoje možnosti,“říkal.

Ta slova platí dodnes. I proto Sparta naposledy v Liberci absolutně nestačila a málokdo věří, že teď sérii třemi výhrami otočí.

Proč také, když ji neprobraly ani příchody borců jako Řepík, Buchtele, Jarůšek, Michálek nebo Ďaloga?

„Když vám hrajou špatně dva tři hráči, je to v nich. Ale když hraje špatně celý tým, je chyba jinde,“říká Hadamczik, podle něhož Spartě chybí systém.

Majitel klubu Petr Bříza sice umí sehnat peníze, má kontakty, chybějí mu však výsledky. Nepovedla se mu sázka na nezkušenéh­o sportovníh­o manažera Michala Broše, jenž nese odpovědnos­t za sestavován­í kádru.

Nepomohl ani příchod Radima Rulíka, jenž posílil už tak široký trenérský štáb. „Já nepochopil angažování asistenta Janečka z Havířova. Je mi divné, že do Sparty jde kouč, který neuspěl v první lize,“pozastavuj­e se Hadamczik, který však vidí zásadní příčinu všech neúspěchů v původním trenéru Kalousovi.

„Od začátku neseděl jeho styl hry Hlinkovi, Vránovi a dalším. Ti kluci těžce nesli, že si svým chováním hraje na Vláďu Růžičku. Atmosféra byla napjatá a hráči otrávení. Vím to od svého zetě Michala Barinky, kterému týden před startem ligy řekli, ať si hledá angažmá. To bylo nedůstojné, stejně jako odstavení Hlinky do juniorky. Tím si trenér autoritu nezíská. A klid do týmu tím také nedodá.“

Před sezonou byla Sparta i podle sázkových kanceláří jedním z favoritů extraligy. Ovšem samotná jména výsledky nezaručí, což v této sezoně zjistila i její fotbalová sestra.

Hráčům často chybí pohyb, tým nemá sílu a možná ani vůli jít za vítězstvím­i a obraty. Nebo se to změní nyní, když už není kam uhnout?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia