MF DNES

Dvě facky v polovině zápasu. Plzni se postup vzdálil

- David Čermák, Jan Palička fotbaloví reportéři MF DNES

Jak rychle se někdy všechno otočí. Stačí pár vteřin. Kdyby využili brejk čtyři na tři, mohli fotbalisté Plzně včera v Lisabonu v nastaveném čase prvního poločasu vést. Jenže...

Záložník Milan Petržela se zamotal do kliček a ztratil míč. Marně sprintoval zpátky na vlastní polovinu, aby chybu napravil. Bylo pozdě: parádní centr z levé strany přes hlavu od Coentraa, přesné zakončení Montera - a z amplionů zařval lev, kterého má Sporting ve znaku.

Favorit vedl, po čtyřech minutách druhé půle přidal Montero druhý gól a šance na premiérovo­u účast mezi nejlepšími osmi týmy Evropské ligy se začala rozplývat.

Je třeba uznat, že na víc Viktoria neměla, Sporting si vítězství 2:0 zasloužil.

Vzadu hra českého mistra často trpěla nepozornos­tmi a nepřesnost­í: třeba když hosté dokonale zaspali při standardce. Zatímco se dohadovali, gólman Hruška musel skvěle zasáhnout proti osamoceném­u Ruizovi - stejně jako při mnoha dalších šancích ve druhé půli.

Kdepak, na smůlu si Plzeň tentokrát stěžovat nemohla. Naopak měla i štěstí, když rozhodčí přehlédl, jak kapitán Hubník ve vápně podsekl Montera.

Kolikrát se trenér Vrba vztekle otočil na patě, když mužstvo lacině ztratilo balon při základní kombinaci. Jednou dokonce nasupeně plácnul dlaní do plastové střídačky.

Petrželova ztráta a vedoucí gól Sporting ještě nakoply. Když kombinoval, mělo to šmrnc. Když Plzeň, skřípalo to. A tak to bylo se vším.

Když rozhodčí nabídl zajímavé přečíslení hostům, protože při tvrdém napadání přehlédl plzeňský faul, nic z toho nebylo. Když se to samé stalo na druhé straně, Montero skóroval podruhé. Marně si pak Petržela stěžoval, že se mělo pískat.

Místní ujišťovali, že přijde aspoň 40 tisíc lidí, jenže návštěva zklamala. V dolním rohu bez ustání vlály zelenobílé prapory, nadšeně se zpívala klubová hymna, ale některé pasáže byly hluché. Masivní stadion při nich šustil podobně jako když turisté během deštivého dne klábosili na dlážděných cestičkách směrem

Šance na účast mezi osmi nejlepšími týmy Evropské ligy se snižují. Fotbalová Plzeň včera v Lisabonu prohrála se Sportingem 0:2

k maurské pevnosti Sao Jorge.

Sporting překvapivě vynechal nizozemské­ho bombarďáka Base Dosta, který nechtěl riskovat, že se mu obnoví svalové zranění. Plzni na poslední chvíli vypadl krajní záložník Kopic, který dostal virózu.

Možná by s ním byli hosté dopředu nebezpečně­jší, bránu trefili jen jednou a v největší šanci Krmenčík hlavičkova­l mimo.

„O postup se porveme,“zadoufal záložník Martin Zeman. „Optimální to není, ale ztracené taky ne.“Není - ale doma to chce příští týden přidat ve všem. Jinak bude postup fuč.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia