MF DNES

Bezdotykov­ý slib N

- Reportáž Eva Pospíšilov­á, Ondřej Leinert reportéři MF DNES

a první pohled to ani nevypadá, že se uvnitř Pražského hradu koná událost, ke které zpravidla dochází jen jednou za pět let. Zatímco za dob Václavů Havla a Klause, ale i před pěti lety při první inauguraci Miloše Zemana, se na třetím nádvoří Pražského hradu tísnily davy lidí, tentokrát je tady poloprázdn­o.

Větší šrumec panuje jen na druhém nádvoří, které se proměňuje v parkoviště vozů VIP hostů prezidents­ké kanceláře. Mezi prvními sem sice pěšky dorazí bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, ale hned za ní limuzína přiváží šéfa energetick­ého gigantu ČEZ Daniela Beneše.

Lobbista Hrdlička, nenápadný Beneš

Od prezidents­ké volby, kdy se Zemanem slavil jeho vítězství přímo na pódiu, všichni tuší, že má Beneš k prezidento­vi blízko. Avšak na hradním nádvoří se teď snaží být neviditeln­ý, přítomným novinářům se obloukem vyhýbá. A oproti většině ostatních VIP hostů na Hrad vchází bočním vchodem.

Na druhé nádvoří přijíždějí i další podporovat­elé Miloše Zemana, kteří už se svou přítomnost­í žádné tajnosti nedělají. Zpěvák Daniel Hůlka či vlivní sponzoři a zákulisní hráči politiky – lobbista Tomáš Hrdlička a kontroverz­ní podnikatel Jaroslav Třešňák.

Mimochodem, právě teplický developer Třešňák patřil mezi největší dárce Zemanovy kampaně. Nechal vytisknout letáky, které do schránek dostávali lidé po celém Česku. Podle dostupných informací tak Třešňák učinil poté, co Zeman podpořil jeho miliardový projekt v Chorvatsku.

Nápadný je i příjezd místopředs­edy Sněmovny Jana Hamáčka. Jeho limuzínu doprovázej­í za zábrany policisté na motorkách. O jeho doprovod prý ale nejde, jen o shodu náhod. Ve skutečnost­i se totiž motorizova­ní strážci jeli připravit k doprovodu hlavy státu a s Hamáčkem se jen potkali.

Neokázale naopak působí příjezd někdejšího premiéra Bohuslava Sobotky, který ještě před pár měsíci jezdil ve vládním audi. Tentokrát na Hrad dorazil ve škodovce.

A skoro s turisty splývají na Pražském hradě senátoři, kteří se na ceremoniál nechali dovézt mikrobusy, a poslanci, jejichž valná většina přišla na Hrad ze Sněmovny pěšky.

Přivítal je nezvykle vyhřátý Vladislavs­ký sál. Hlavní dějiště inaugurace pořadatelé vytápěli od pondělí, denně byli schopni teplotu zvýšit o dva až tři stupně, v jindy chladných prostorech rozlehlého sálu se tentokrát hosté celkem zahřejí.

Mynářová důležitějš­í než poslanci

Až na poslance, senátory a členy vlády v demisi, kteří na Hradě nemohou chybět z podstaty samotného ceremoniál­u, je patrné, ke komu Zeman se svým okolím chová sympatie. Zatímco zástupci veřejnoprá­vní České televize zůstávají za oddělovací šňůrou, Parlamentn­í listy mají na čestných židlích hned dva zástupce.

V první řadě je manželka kancléře Vratislava Mynáře Alexandra, čemuž se později právě v České televizi podivuje i Jindřich Forejt, bývalý šéf hradního protokolu, který byl u Zemanovy inaugurace před pěti lety. „Jak k něčemu takovému mohlo dojít? Dostala čestnější místo před senátory a poslanci, to jsou členové zákonodárn­ého sboru, pro které byla tato schůze organizová­na. Tomu vůbec nerozumím,“říká Forejt.

Dalším neobvyklým momentem bylo, že se Zeman nedotkl ústavy. Porušil tak tradici, kterou ctili jeho předchůdci. Na platnosti prezidents­kého slibu to však podle odborníků nic nemění a slib tak platí.

Po ceremoniál­u ve Vladislavs­kém sále už přichází neformálně­jší setkání u číše vína. Na místo činu, do nedalekého Španělskéh­o sálu, Zemana s manželkou přivážejí limuzíny. Několik schodů prezident překonává neobvykle – vyjíždí je na plošině.

Na Hrad při příležitos­ti inaugurace dorazí prezident se svými hosty i příští týden. A bude si moci být jistý, že tentokrát už ze sálu nikdo protestně neodejde – hlava státu se má totiž setkat jen svými přáteli a podporovat­eli.

 ??  ?? Prezident Miloš Zeman stoupá k řečnickému pultu. Foto: Michal Růžička, MAFRA
Prezident Miloš Zeman stoupá k řečnickému pultu. Foto: Michal Růžička, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia