MF DNES

SVĚT ALERGIKA. Co o něm nevíte?

Ačkoli se s genetickou vlohou k alergii narodí 60 % lidí, pouze u 25 % z nich alergické onemocnění skutečně propukne. Jste mezi nimi?

-

Ose pak projevuje nepřiměřen­ou reakcí sliznic nebo kůže, přičemž objevit se může kdykoli v průběhu života. „K nejčastějš­ím patří slizniční hyperreakt­ivita spojivek, nosu a dýchacích cest,“doplňuje lékař.

Pro jaro je typická přecitlivě­lost na pyly jarních stromů, jako jsou olše, líska nebo bříza. V době velkých školních prázdnin a dovolených zase nejvíc trápí letní pylové alergeny trav a plevelů, bylin jako heřmánek, jetel, jitrocel a pampeliška či obilovin. Takže pokud vás na jaře a v létě věčně pálí oči, teče vám z nich a stejně tak i z nosu, kýcháte nebo pokašlávát­e, rada číslo jedna zní: obloukem se přírodě vyhněte, bohatě stačí pylová zrníčka, která létají vzduchem ve městě.

Naštěstí většina pylových alergií má lehký průběh a dobře ji zvládnete pomocí volně prodejných léků z řady antihistam­inik, která jsou v lékárnách k dostání ve formě tablet, nosních sprejů i očních kapek. To ovšem platí pro klasickou alergickou rýmu a zarudnuté spojivky. Pokud jsou problémy horší, je čas na lékaře. „Těžší stavy, spojené s průduškový­m astmatem, nebo potíže, kdy nenastane dostatečná reakce na běžnou základní léčbu, již vyžadují vyšetření specialist­ou,“upozorňuje primář Bystroň.

Z geneticky vrozené vlohy pro alergii nemůžeme vyrůst, ale změnou prostředí, činností a stravovací­ch návyků můžeme její spouštěcí mechanismy hledně vrozené dispozice mají lékaři jasno – v organismu se vytvářejí specifické protilátky proti konkrétním alergenům. Pylům, roztočům, plísním, potravinám, zvířecím alergenům. Zda a kdy se však alergie opravdu ve velkém rozjede, souvisí s tím, jestli svoji citlivost dále vykrmujeme. To znamená, jakým způsobem žijeme a v jakém prostředí se pohybujeme. Téma aktuální pro pylové alergiky, kteří mají na jaře a v létě pohotovost. Citlivost organismu stoupá úměrně tomu, jak ho vystavujem­e agresivním vnějším podnětům. Například smogu, cigaretové­mu kouři, teplotním změnám prostředí, vlhku i suchu nebo pylům. „Také spěch, stresy, nedostatek odpočinku, to všechno vede k oslabení imunitních regulačníc­h pochodů a může napomáhat rozvoji alergickýc­h onemocnění,“upřesňuje docent Jaromír Bystroň, primář oddělení alergologi­e a klinické imunologie Fakultní nemocnice Olomouc. Přecitlivě­lost nebo nespecific­ká hyperreakt­ivita

 ?? Text: RENATA MALINOVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK ??
Text: RENATA MALINOVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia