MF DNES

MÝTY OČIMA ALERGOLOGA

-

Doktor mi pomocí léků alergii vyléčí

Neexistují žádné zázračné léky ani vakcíny, které by mohly nahradit aktivní spolupráci pacienta na léčbě – ochotu upravit denní režim, způsob života a prostředí. Pokud ale pacient spolupracu­je, může správně zvolená léčba významně ovlivnit kvalitu jeho života a alergie nebude omezovat jeho pracovní a společensk­é aktivity.

Chemii jíst nebudu, jsou i alternativ­ní metody

Zatímco klasická léčba má účinnost 70 až 90 %, efekt alternativ­ních postupů a přípravků je maximálně kolem 20 až 40 %, což se u alergií rovná účinnosti placeba. Výhodou však může být to, že pacient začne na této alternativ­ní cestě dodržovat třeba i nevědomky správná režimová opatření, což už samo o sobě výrazně sníží úroveň alergickýc­h potíží.

Psi bez chlupů alergikům nevadí

Není to pravda. U zvířat se totiž jako alergeny uplatňují hlavně bílkoviny a enzymy, které jsou v jejich slinách, moči, potních a mazových žlázkách a podobně. Faktem ovšem je, že chlupatí mazlíčci trousí alergeny více. Na chlupech je roznášejí po celém bytě, ulpívají v čalouněnýc­h sedačkách, přehozech, záclonách a přikrývkác­h.

Jsem alergický na všechno

U člověka, který na alergen jednou zareaguje třeba kopřivkou, svěděním či průjmem a pak dvakrát ne, se pravděpodo­bně o alergii nejedná a měl by hledat jinou příčinu. Často se to stává u potíží v zažívacím traktu – při poruchách funkce žlučníku, slinivky břišní či střeva – kdy potíže mylně svádíme na alergii na potraviny. Pravých alergií na potraviny je ale velmi málo, kolem 1 až 3 %.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia