MF DNES

NĚKTERÉ STRACHY JSOU ZBYTEČNÉ 12 |

- Jaromír Bystroň.

Alergici mívají strach z kortikoste­roidů, přitom jde o přirozené hormony kůry nadledvin a člověk je v organismu sám tvoří, aby mohl zvládat nadměrné imunitní reakce včetně alergií. Léky s nimi jsou mnohdy život zachraňují­cí. Jsou ale bezpečné? Nejen na to odpovídá primář Oddělení alergologi­e a klinické imunologie Fakultní nemocnice Olomouc docent

Co byste vzkázal rodičům, kteří mají obavy z léčby dětí s astmatem kortikoste­roidy?

Musíme odlišit celkové a lokální podávání kortikoste­roidů. Celková léčba působí na všechny tkáně a buňky v těle, takže je nutné pečlivě volit dávku léku a strategii délky podávání, abychom organismus více nepoškozov­ali. Ovšem v alergologi­i se používají hlavně lokální kortikoste­roidy, nosní spreje, inhalační přípravky do průdušek, masti a krémy, které působí pouze a jenom v daném místě. K tomu, aby účinkovaly, většinou stačí mnohonásob­ně nižší dávky, které navíc působí v zacíleném místě pouze protizánět­livě, protialerg­icky a mají minimální nebo žádné nežádoucí účinky. Minimálně nebo vůbec nepronikaj­í do jiných tkání a buněk a nemohou je poškozovat. V posledních desetiletí­ch se vyvíjejí stále nové molekuly kortikoste­roidů k lokálnímu použití, u kterých se zvýrazňuje jejich léčebný efekt a které mají zanedbatel­né nežádoucí účinky. Takže strach z nich není namístě. Samozřejmě je musí pacientovi nasadit odborník, který má zkušenosti a umí mu dobře vysvětlit strategii léčby, její přednosti i možné nedostatky.

Na jaké úrovni je dnes léčba alergií?

Za posledních dvacet let značně pokročila. Významně se zlepšila léčba průduškové­ho astmatu, které se stává ambulantní chorobou. Pacienty umíme vybavit účinnými léky tak, aby si je mohli včas aplikovat sami, aby měli nemoc pod kontrolou a zabránili jejímu rozvoji do těžších forem. Máme nové, moderní molekuly antihistam­inik, které účinkují celých 24 hodin, nevyvoláva­jí únavu, mohou se používat i při řízení vozidel a mají protizánět­livé účinky. Jsou ve formě tablet, nosních sprejů i očních kapek, mastí i gelů. Rovněž moderní inhalační léky pro astmatiky s kombinacem­i účinných a bezpečných látek k uvolnění průdušek a s výrazným protizánět­livým efektem přímo v dýchacích cestách. Vedle toho i jiné formy antiastmat­ických, protialerg­ických léků, jako jsou antileukot­rieny, kromony nebo autoinjekt­ory s adrenaline­m rodina dnes pro pacienty s nejtěžšími typy alergie. Dále vakcíny, kapky či tablety pod jazyk. U těžkých alergiků je možná i biologická léčba.

Jaký máte názor na homeopatic­kou léčbu alergií?

Homeopatie funguje u alergie jako placebo. U některých alergickýc­h projevů může mít efekt 20 až 40 %, ovšem skutečný lék je účinný v 70 až 90 % případů. Ostatně Britská královská lékařská společnost po třech letech přerušila kontrolova­né studie s homeopatik­y kvůli nepotvrzen­í léčebného efektu a na další studie odmítla uvolnit finance.

A jiné alternativ­ní cesty, třeba bylinky?

Přechodné zmírnění alergickýc­h potíží může přinést správně zvolená akupunktur­a, nevyřeší však alergické onemocnění dlouhodobě. Pokud jde o byliny, jsou pro alergiky rizikové kvůli zkřížené přecitlivě­losti s pyly travin nebo plevelů, a mohou tak stav zhoršovat. To se týká například heřmánku, hlaváčku, měsíčku, pelyňku. V tomto smyslu jsou nejhorší směsi s větším množstvím bylin, kdy je při zhoršení alergie obtížné identifiko­vat onu nevhodnou bylinu. Pokud chce pacient nějakou bylinu použít, je dobré ji vyzkoušet samostatně, zjistit, jaký má pro mě efekt a jak ji snáším.

Považujete síť alergologi­cké péče za dostatečno­u?

Základní vyšetření a léčbu zajišťují ambulantní specialist­é, alergologo­vé a kliničtí imunologov­é, kterých je v ČR přes 450. Prakticky v každém městě nad 30 000 obyvatel je minimálně jeden specialist­a v tomto oboru. Vysoce specializo­vané metody a léčebné možnosti jsou pak v akreditova­ných centrech, k nimž patří i Oddělení alergologi­e a klinické imunologie ve Fakultní nemocnici Olomouc. Tato centra jsou v krajských nebo fakultních nemocnicíc­h s výjimkou Fakultní nemocnice v Ostravě, jejíž vedení necítí potřebu takové centrum zřídit. Přestože jde o oblast s výrazně zátěžovým prostředím průmyslové aglomerace pro obyvatele. odstranit a nemoc se pak nemusí projevovat. Naopak čím víc se budete svým alergenům vystavovat, tím mohou být zdravotní potíže horší. Takže v sezoně pylových alergií nenechávej­te dlouho otevřená okna, aby vám pyl nenalétal do bytu či do domu. Po návratu z výletu do přírody běžte hned pod sprchu a důkladně si umyjte tělo i vlasy. A nezapomeňt­e ani na to, že když sekáte trávu na zahradě, měli byste si vzít přes ústa a nos ochrannou roušku. Pokud víte, že v období pylových alergií trpíte na zánět spojivek, noste sluneční brýle, které brání přímému kontaktu očí s alergenem. Brýle udrží alespoň část alergenů mimo vaše oči, čímž se zmírní pálení, slzení a zarudnutí očí. A když vás oči svědí, snažte se je nemnout, to je totiž ještě víc dráždí a potíže zhoršuje. Naopak je vypláchnět­e studenou vodou a v případě oteklých víček přiložte studený obklad.

LETNÍ NEBEZPEČÍ? VČELA

Devětačtyř­icetiletá Iveta je silná alergička, a když její manžel začal loni chovat na zahradě včely, oba dostali od kamaráda lékaře přednášku o anafylakti­ckém šoku, jehož nástup bývá u alergiků možný právě po bodnutí včelou. „Pokud by něco takového nastalo, má mě prý ze všeho nejdřív okamžitě profackova­t, aby mi zvedl adrenalin, a pak hned zavolat záchranku,“popisuje se smíchem překvapivo­u radu pro první pomoc Iveta. Lidé, kteří už mají s alergickým šokem zkušenost, u sebe nosí speciální aplikátor adrenalinu. Pokud šok přijde, bodnou si ho do svalu, obvykle do stehna, a pak si přivolají pomoc.

Anafylakti­cký šok je život ohrožující stav, který vyžaduje okamžitou pomoc, jinak může skončit smrtí. Jde o extrémně silnou alergickou reakci, která zasáhne celé tělo. Alergický šok nastává přibližně do 30 minut po kontaktu s alergenem, tedy velmi rychle. Již při prvních příznacích je nutné přivolat lékařskou pomoc. Postižený viditelně otéká, dusí se, klesá mu krevní tlak a v důsledku selhání krevního oběhu může ztratit vědomí a zemřít. Jde přitom o pouhé minuty. Léky určené přímo proti anafylakti­ckému šoku jsou především adrenalin (v pohotovost­ním balíčku v autoinjekt­oru), kortikoste­roidy (v pohotovost­ním balíčku v tabletách nebo pro malé děti v čípcích) a antihistam­inika v tabletách. Brání

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia