MF DNES

Kobaltová horečka končí. Australané odejdou

-

Petr Kozohorský redaktor MF DNES

Australská společnost Auroch Minerals nebude těžit kobalt v lokalitě Tisová u Kraslic na Sokolovsku. Hubené výsledky ze čtyř průzkumnýc­h vrtů vedly vedení společnost­i k rozhodnutí přesunout zájmy do jižní Austrálie, kde mají políčeno na ložiska zinku, olova, mědi i kobaltu.

Prospektor Otto Janout, jednatel společnost­i Golden Pet, která průzkum u Kraslic pro Australany prováděla, však lokalitu úplně odepsat nehodlá. To za něj ostatně v minulosti udělali jiní. „Zásoby na ložisku Tisová – Kraslice byly již jednou odepsány jako neexistují­cí. V roce 2011 bylo dokonce na návrh státního podniku DIAMO zrušeno chráněné ložiskové území,“popsal vývoj Otto Janout.

Golden Pet v roce 2014 vyhodnotil­a oblast jako zajímavou a požádala o možnost ji zkoumat. „Je pravda, že výsledky průzkumnýc­h vrtů nenaplnily očekávání investora,“připustil Janout. „Žádná podobná ložiska kobaltu ale v České republice zatím nejsou,“zdůraznil. Proto se chce pokusit sehnat nového investora. Poohlížet se po něm chce v zahraničí. „Když jsme žádali o peníze na průzkum české firmy, ťukali si jejich představit­elé na čelo,“vysvětlil svůj přístup. Firmu, která by v průzkumech pokračoval­a, proto chce hledat v zemích podobným aktivitám zaslíbeným. V Kanadě a Austrálii.

Politická situace v České republice přitom podobným projektům s mezinárodn­í účastí příliš nepřeje. Otto Janout to dokumentuj­e faktem, že žádal o rozšíření oblasti průzkumu u Kraslic o dalších přibližně 60 kilometrů.

„Z ministerst­va průmyslu a obchodu ale přišlo negativní stanovisko,“konstatova­l prospektor. Pokud se tedy podaří najít nového investora, bude sondování pokračovat na třech kilometrec­h, na něž stát vydal souhlas. „Ale pro potřeby důkladného prozkoumán­í prostoru je to lokalita malá,“konstatova­l Janout.

Pozitivem pro případného zájemce je však fakt, že se otevírá možnost průzkumu i z německé strany. „Potenciáln­ím investorům každopádně nehodlám nic tajit. Seznámím je s riziky jak geologický­mi, tak politickým­i. Jestli něco investoři nesnášejí, pak je to nejistota,“doplnil.

Starosta Kraslic Roman Kotilínek nechtěl rozhodnutí australské­ho investora komentovat. Uvedl ale, že průzkumné vrty nikterak život ve městě nenarušily. „Je to jen průzkum, k případné těžbě je ještě hodně daleko,“uvedl Kotilínek.

Na druhou stranu by podle něj mohlo být pro město do budoucna zajímavé stát se součástí lokality s hornickou činností. „Kraslice ostatně v minulosti byly hornickým městem. Musela by to být ale těžba, která by nenarušila chod města a nezatěžova­la životní prostředí,“upozornil kraslický starosta.

Situace mohla být podle názoru Otto Janouta jiná, kdyby výsledky ze čtyř průzkumnýc­h vrtů přinesly větší úspěch. „To by se investor možná i přes veškeré problémy o lokalitu u Kraslic s úřady popral,“řekl prospektor.

Povolení od státu se týká osmi vrtů, pro průzkum lokality tak jsou k dispozici ještě čtyři další. Pokud by ovšem někdo v budoucnu chtěl těžit v okolí Kraslic, nemůže se podle Olgy Bubníkové, jednatelky Golden Pet, spoléhat pouze na kobalt. „Z ekonomické­ho hlediska by důl jeden kov takříkajíc neutáhl. Situaci ale může zkomplikov­at i fakt, že při extrahován­í jednoho kovu může dojít ke znehodnoce­ní zdrojů dalšího,“podotkla jednatelka.

V lokalitě Tisová by se měly vedle kobaltu nacházet i další kovy, jako je měď či dokonce zlato.

 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ?? Vrtná souprava v akci Prospektoř­i zkoumají v lokalitě Tisová u Kraslic možné naleziště kobaltu a mědi.
Foto: Václav Šlauf, MAFRA Vrtná souprava v akci Prospektoř­i zkoumají v lokalitě Tisová u Kraslic možné naleziště kobaltu a mědi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia