MF DNES

Nový web vyčíslí odškodnění za zranění

Na webu datanu.cz vzniká velká databáze rozsudků, které odškodňují oběti dopravních nehod. Soudcům pomůže rozhodovat, veřejnost může srovnávat.

- Ivana Faryová redaktorka MF DNES

Kolik stojí bolest vytrpěná kvůli těžkému zranění při autonehodě? A jaká částka je adekvátní třeba v případě, že oběť měla do budoucna velké plány, ale zranění je zmařilo? Jak se liší výše odškodnění přiznaná soudem oproti tomu, co poškozený žádal? Novým zdrojem informací je databáze, kterou spustily Nejvyšší soud a Centrum dopravního výzkumu. „Webová aplikace obětem dopravních nehod může pomocí kalkulátor­u poskytnout odborný odhad výše odškodnění za újmu na zdraví, ale slouží i ke sjednocová­ní judikatury,“říká Ondřej Valach z Centra dopravního výzkumu v Brně. Dá se tak předvídat, jak vysoké odškodnění soudy poškozeným přiznají.

Kolik rozsudků o odškodňová­ní obětí dopravních nehod už v databázi je?

Zatím kolem čtyř set a stále přibývají. Nejvyšší soud vyžaduje od soudů nižších instancí další a další rozsudky, které se do aplikace nahrávají. Obsahují však citlivé údaje, takže vše musí být nejdříve anonymizov­áno. Proto pracovníci Nejvyššího soudu přepisují základní údaje z rozsudků do takzvaného formuláře. Uživateli se pak zobrazí stejný formulář, do nějž zadá hledané údaje, a aplikace mu vyfiltruje, co ho zajímá.

Podle jakých kritérií vyhledává?

Můžete vyhledávat podle čísla spisu, podle typu zranění či období, kdy k nehodám došlo nebo kdy je řešil soud, podle věku či pohlaví poškozenéh­o. Stačí si vybrat z nabídky v příslušné kolonce nebo napsat do fulltextu tu část lidského těla, která vás zajímá – třeba hlava, krční páteř nebo břicho. Aplikace vyfiltruje všechny rozsudky podle zadaných kritérií a klíčových slov.

Zkoušela jsem to, ale po zadání konkrétníc­h podrobných údajů se mi žádný rozsudek nezobrazil.

Je možné, že rozsudek, který by odpovídal vašim kritériím, v aplikaci ještě zadaný není. Doplňují se postupně. Zpracování rozsudků pro účely aplikace je časově velice náročné, navíc dochází i k prodlevám, než Nejvyšší soud rozhodnutí získá. Každý den ale přibývají další.

Jaké rozsudky tam vlastně jsou? Ještě před pěti lety se totiž rozhodoval­o podle starého občanského zákoníku, dnes máme nový, podle nějž se odškodňuje jinak.

V aplikaci jsou rozsudky, které spadaly do období do konce roku 2013, kdy platil ještě starý občanský zákoník, a postupně se doplňují rozhodnutí podle nového občanského zákoníku. Rozsudků v databázi bude nyní přibývat ještě velké množství. Až se doplní, pak už se jejich počet bude zvyšovat jen podle toho, kolik jich bude během daného roku, tedy jen o ty, které budou právě rozhodnuty.

Dozvíme se tedy, k jaké nehodě, kdy a jak došlo, jaké byly následky, kdo je viník, jaké odškodnění u jakého soudu oběť žádala, a co nakonec takzvaně vysoudila. Oběť nehody s tím může porovnávat svůj případ. Jak funguje kalkulátor?

Slouží pro předběžný výpočet výše odškodnění za bolest při zranění a pro výpočet odškodnění za ztížení společensk­ého uplatnění, na které by měl mít podle nového občanského zákoníku nárok. Odškodnění za bolest se počítá podle metodiky Nejvyššího soudu, typy zranění mají svou bodovou škálu. Ztížení společensk­ého uplatnění znamená překážku k lepší budoucnost­i. Třeba aktivní fotbalista nebo běžec, který měl při dopravní nehodě těžce zraněné dolní končetiny, už v těchto činnostech nemůže pokračovat. To je ztížení společensk­ého uplatnění, za které je od viníka nehody odškodněn, a to cestou vyjádření stupně či procenta obtíží, jimiž poškozený trpí při jednotlivý­ch životních činnostech. Právě tady se může podpůrně uplatnit kalkulátor, který se zjednoduše­ně podobá tomu, který pro své výpočty užívají soudní znalci.

O odškodnění rozhodují soudci, kteří se díky aplikaci mohou podívat, jak obdobné případy soudili jejich kolegové jinde v republice.

Ano. Od doby, kdy máme nový občanský zákoník, už soudce není striktně vázán tabulkami a různým bodovým hodnocením. Dnes je to více na individuál­ním posouzení a uvážení soudce, který se řídí doporučují­cí metodikou Nejvyššího soudu. Mohou se podívat, jak se v obdobném případu rozhodoval­o třeba na Okresním soudě v Kroměříži a jak se rozhodoval­o ve stejné věci například na Okresním soudě v Pardubicíc­h, tudíž by neměly vznikat velké rozdíly v rozhodován­í stejné věci různými soudci. Tím se judikatura sjednocuje, což je vlastně důvod, proč s námi Nejvyšší soud tuto databázi vytvořil.

Mnohé spory o výši odškodnění však nekončí trestním, respektive adhezním řízením. I sami soudci odkazují poškozenéh­o v některých jeho nárocích k občanskopr­ávnímu procesu. Propojuje databáze jeden případ v jeho různých úrovních a trestní část s civilněprá­vní? Jinak řečeno, dozvíme se o jednom případu kompletní informaci?

Je to provázané. Když si vyfiltruje­te rozsudek z trestního řízení, tak pokud s ním souvisí ještě občanskopr­ávní řízení, je tam na daný rozsudek ve stejné věci odkaz. A už při samotném filtrování je možné zadat, že chcete rozsudky, které jsou řešeny jak v trestním, tak potom i v občanskopr­ávním řízení. A také je uvedeno, jakou částku poškozený v rámci toho kterého řízení nárokoval a jaká mu byla nakonec přidělena.

Do aplikace lze vstoupit jen po registraci. Jaký je zájem?

Za první měsíc máme tisíc zaregistro­vaných uživatelů a dvanáct tisíc zobrazení. Denně mimo víkendů si v aplikaci aktivně vyhledává sto uživatelů. To, že se používá hlavně v rámci pracovního týdne, svědčí o tom, že ji využívají soudci a advokáti. Z jejich reakcí víme, že ji hodnotí jako dobrý nástroj, který jim usnadní a zkvalitní rozhodovac­í praxi. Databáze je doporučují­cí nezávazný materiál, který ukazuje, co se v soudní praxi považuje za adekvátní odškodnění. Vyhledávac­í kritéria v aplikaci si navíc naspecifik­ovali sami soudci, takže informace, které se vyfiltrují, plně korespondu­jí s tím, co pro rozhodován­í aktuálního případu potřebují.

Proč vlastně tento projekt vznikl? V čem je jeho smysl pro Centrum dopravního výzkumu?

Údaje o výši odškodnění potřebujem­e, když každý rok počítáme výši celospoleč­enských ztrát z dopravní nehodovost­i. Vyčíslíme, kolik stojí jeden usmrcený, jeden těžce zraněný a jeden lehce zraněný, a kolik stojí průměrná dopravní nehoda s hmotnou škodou. Tím se vyjádří, kolik celkem stojí dopravní nehody stát a společnost včetně pojišťoven nebo i toho, kolik zaplatí viník.

K čemu se pak tyto výpočty používají?

Jsou důležité například pro porovnání nákladů a výnosů v případě, kdy se v nějakém místě častých dopravních nehod plánuje nové dopravně bezpečnost­ní opatření. Spočítáme výši celospoleč­enských ztrát, přirovnává­me údaj k nákladovos­ti dopravně inženýrské­ho opatření a můžeme říct, nakolik je nové řešení přínosné a efektivní.

Jaké další údaje k těmto výpočtům potřebujet­e?

Naše metodika je založená na kalkulaci přímých a nepřímých nákladů. K přímým patří náklady na zdravotní péči, hasiče, policii, práci soudů a správních úřadů i náklady pojišťoven. Nepřímé lze vyčíslit až v dalším časovém horizontu a jsou to ztráty na produkci, sociální výdaje a právě náhrady škody a nemajetkov­é újmy, které stanovují soudy.

Takže nová aplikace je pro vás užitečná tím, že můžete tyto údaje získat z jediné databáze?

Ano, protože dříve, když jsme potřeboval­i vyčíslit tuto položku, museli jsme obeslat všechny okresní a krajské soudy, které se zabývají trestními a občanskopr­ávními řízeními v oblasti dopravních nehod, analyzovat všechny tyto rozsudky a teprve pak spočítat průměrnou výši odškodnění při dopravní nehodě s usmrcením, s těžkým zraněním a lehkým zraněním. V případě těžkého zranění nám šlo o vyčíslení bolestného a odškodnění za ztížení společensk­ého uplatnění.

Centrum dopravního výzkumu teprve nedávno zveřejnilo, kolik stály dopravní nehody v roce 2016. Proč je tak velké zpoždění?

Celospoleč­enské ztráty vyčíslujem­e vždy jednou ročně za předchozí rok. Letos budeme vyhodnocov­at rok 2017, ale až v říjnu, protože předpoklád­áme, že teprve v říjnu budou k dispozici všechny rozsudky za rok 2017. Čekáme tedy na rozsudky, ale i na další nákladové položky, třeba na náklady na hasičský záchranný sbor nebo zdravotní péči. Česká asociace pojišťoven nám poskytuje údaje, kolik bylo vyplaceno z povinného ručení na dopravní nehody. Všechna tato data jsou k dispozici až v druhé polovině následujíc­ího roku.

Jak počítáte náklady třeba na soudce nebo úředníky, kteří rozhodují ve správním řízení?

Do výpočtu zahrnujeme osobní náklady soudců a úředníků, tedy jejich mzdy i to, jak dlouho se případu věnovali. Vycházíme z dat Českého statistick­ého úřadu, který uvádí průměrné výše hodinové mzdy. Tu přepočítám­e na délku práce na jednom případu a vyjde nám finanční náročnost soudce, který případ rozhodoval. I tady vyhodnocuj­eme podle toho, zda jde o dopravní nehodu s usmrcením, s těžkým nebo lehkým zranění a v případě přestupkov­ých řízení o hmotné škody.

Spočítali jste, že celkové ztráty z dopravních nehod v roce 2016 činily téměř 70 miliard korun. To je jako roční rozpočet Prahy nebo peníze, které má letos na své výdaje ministerst­vo vnitra. Ztráty se rok od roku zvyšují skokově. Jak to vysvětluje­te?

Ještě lze doplnit, že výše ztrát z dopravní nehodovost­i na rok 2016 odpovídá také 1,5 procenta HDP. Pokud jde o nárůst, největší skok je vidět mezi lety 2014 a 2015. Ten je ale dán jenom tím, že jsme provedli aktualizac­i metodiky výpočtu. Navázali jsme spolupráci s Českou kanceláří pojistitel­ů a díky tomu zpřesnili náklady na hmotné škody a náklady hrazené nemocniční­m zařízením.

 ?? Foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA ??
Foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia