MF DNES

Otčenáš odříkal, ale na ústavu nepřísahal

Petra Bíska, spolupraco­vníka MF DNES

-

Je vůbec možné sledovat dění v české politice? Jsou mezi námi lidé, kteří stihnou vše zaregistro­vat, absorbovat, v mysli a v počítači uložit a zhodnotit? A když se k tomu přidají nejnovější zprávy ze Slovenska, není toho opravdu až moc? A z povolebníh­o Německa, brexitové Británie, Trumpovy Ameriky, Blízkého východu...

Česká politika je sama o sobě dost zašmodrcha­ná, a protože mezi mými zpověďmi uplyne 14 dní, pokládám za nesmyslné se konkrétně vyjadřovat k dnešnímu šoku, který zítra či pozítří bude překonán, přehlušen dalším, na pohled důležitějš­ím skandálem. Přesto se krátce zastavím u dvou podstatnýc­h událostí.

V USA je zvolený reprezenta­nt zodpovědný za své činy přímo svým voličům. Jestliže se bez vážné omluvy, jako je nemoc, nezúčastní důležitého hlasování, podstatně si sníží možnost být v příštích volbách znovu zvolen. Mimo mé chápání je chování řady poslanců opozičních demokratic­kých stran, kteří nebyli přítomni hlasování o předsedovi komise pro dohled nad GIBS. Svou absencí zavinili šrumec, který vznikl po zvolení „mlátičky“Ondráčka. Jména těchto poslanců by si měli jejich voliči zapamatova­t pro příští volby.

Ale ještě víc mne zaujalo chování pana prezidenta Miloše Zemana v den jeho druhé inaugurace, a to jak ve Vladislavs­kém sále, tak v Chrámu sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Pan Zeman při přísaze nepoložil svoji ruku na Ústavu ČR, přestože to tradice žádá a přestože k tomu byl předsedou Senátu Milanem Štěchem veřejně, jasně a hlasitě vyzván. Proč to neudělal? Je snad rozhodnut pokračovat v kreativním výkladu ústavy podle své potřeby, a tak se od ní hned první den v úřadě veřejně distancova­l? Děsivá představa.

Po přejezdu limuzínou do svatovítsk­é katedrály jsme zaznamenal­i další zajímavost – pan prezident se spolu s kardinálem Dominikem Dukou pomodlil otčenáš. Rád bych věřil, že v zemi, kde v současné době převažují ateisté a agnostici, to bylo od Zemana upřímné. Ale silně o tom pochybuji. V jeho inauguračn­ím projevu totiž nebyl ani sebemenší náznak křesťanské­ho kréda „miluj bližního svého jako sebe samého“. Nejde to dohromady, že by ten samý člověk půl hodiny dštil kolem sebe oheň a síru a krátce poté se pokorně modlil k Pánu Bohu.

Možná, že agnostik Miloš Zeman, na Zemi vystupujíc­í jako neomylný suverén, si nakonec není jistý, že nad tou jeho osobní suverenito­u není ještě jedna, vyšší Suverenita, které se on jednou bude za své pozemské hříchy zodpovídat. Nikdo nevidí panu Zemanovi do hlavy, do jeho srdce a duše, ale takový dojem z jeho vystupován­í může mít kdokoliv, kdo sleduje jeho slova a činy.

Ve své předvolebn­í Zpovědi jsem se tázal, zda bude příští prezident naší země věřící. Nemyslel jsem tím přímo víru v křesťanské­ho Pána Boha, ale víru v Něco mimo nás, nad námi, víru, která nás učí pokoře a bez které je nesnadné pochopit smysl života ve všech jeho zázracích a překvapení­ch. Podobně, jak to nastiňoval Václav Havel. Miloš Zeman opětovně ukazuje, že on věří jen sám sobě a že by se po jeho veřejném otčenáši neměla očekávat nějaká převratná změna, že to byla jen tradiční inauguračn­í rutina.

Přestože nepoložení ruky na ústavu rutina nebyla, byla to ukázka toho, že tento člověk natolik věří, že je postavený nad ústavou, že i tímto (ne)aktem může ukázat své přesvědčen­í, že je absolutním vládcem nad námi všemi. Jak řekl: „Už nemusíme být nervózní. Budoucnost je na pět let naše.“Rozuměj – moje. A po mně potopa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia