MF DNES

Mýtné na silnicích první třídy zadarmo

Zvažované opatření má zabránit objíždění

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Ministerst­vo dopravy vymyslelo plán, kterým chce vyhovět kritikům rozšiřován­í počtu silnic, na nichž se platí mýto. Na úřadu se kvůli plánovaném­u rozšíření poplatku o zhruba 900 kilometrů silnic první třídy sešly stížnosti zástupců dopravců a vedení krajů a měst.

Dopravci si stěžují na další náklady, zástupci samospráv se obávají, že řidiči kamionů budou chtít ušetřit a nově zpoplatněn­é silnice první třídy začnou objíždět. Tím se může nákladní doprava vrátit zpět do center měst, okolo nichž byly nedávno kvůli odklonu tranzitní dopravy otevřené nové obchvaty.

Aby se předešlo odlivu nákladní dopravy ze zpoplatněn­ých „jedniček“na silnice druhé a třetí třídy, které nejsou na zátěž kamionů postaveny, zvažuje ministerst­vo dopravy nové řešení. Síť zpoplatněn­ých silnic sice rozšíří, ale za průjezd kamionů žádné poplatky vybírat nebude.

Zdánlivě nelogický krok je pro úřad jednodušší než obyčejné vyškrtnutí zvažovanýc­h 900 kilometrů ze seznamu zpoplatněn­ých silnic. Šlo by totiž o významný zásah do pravidel probíhajíc­ího výběrového řízení, na který by si podle právníků ministerst­va mohli uchazeči stěžovat, a tím zrušit celou soutěž.

V té ministerst­vo dopravy vybírá ze čtyř nabídek, tři uchazeči přitom nabídli výrazně nižší ceny za další provoz mýta, než kolik stát platí nyní. A možnost ušetřit na provozu systému otevírá šanci obětovat část předpoklád­aných zisků, aby se situace uklidnila.

„Kdybychom na těch debatovaný­ch 900 kilometrec­h dali nulové mýtné, což můžeme, pořád ten nový systém bez výběru bude asi o 20 procent levnější než dnešní provoz,“uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

„Nulová sazba na zmiňovanýc­h 900 kilometrec­h je věc k diskusi, zatím jsme s tímto záměrem oficiálně seznámeni nebyli,“reagovala hejtmanka a šéfka Asociace krajů Jana Vildumetzo­vá. Nulovou sazbu využívá pro regulaci kamionové dopravy mimo jiné Slovensko. Na většině úseků silnic nižších tříd je zavedena proto, aby mohla policie na základě monitoring­u prostředni­ctvím mýtného systému zjistit, zda například těžká nákladní vozidla nejezdí na silnicích třetích tříd, kam nesmějí, dodala Vildumetzo­vá.

Delší dálnice, vyšší sazby

Ministerst­vo od dalších deseti let provozu mýta očekává výběr zhruba 140 miliard korun. V současnost­i mýtný systém ročně na poplatcích od kamionů a autobusů přináší zhruba deset miliard korun. Čtyři miliardy ročně by měl zajistit očekávaný výnos ze zmiňovanýc­h 900 kilometrů silnic první třídy a některé další faktory.

Nárůst úřad předpoklád­á rovněž v důsledku prodlužová­ní zpoplatněn­é sítě dálnic, na nichž se vybírá kvůli větší hustotě kamionovéh­o provozu a vyšším sazbám výrazně více než na silnicích první třídy. Během deseti let od roku 2020 předpoklád­á resort dopravy prodloužen­í dálniční sítě o 600 kilometrů. Posledním faktorem je očekávané zvyšování sazeb, které se neměnily od roku 2015.

Požadavek na rozšíření mýta se ve vládních materiálec­h objevil v prosinci roku 2016 v souvislost­i s analýzou společnost­i Deloitte. Materiál tento rozsah silnic první třídy uváděl jako nejvyšší možný, aby bylo dosaženo ekonomické efektivity opatření. Pokud by se totiž počet zpoplatněn­ých kilometrů zvýšil ještě výrazněji, hrozilo by, že bude provoz mýtného systému na těchto úsecích dražší, než kolik peněz se na nich může ve skutečnost­i vybrat.

Firma, která ministerst­vu pomáhá s přípravou tendru, nicméně doporučova­la zpoplatnit pouze 474 kilometrů. Na těch totiž dosahuje kamionový provoz tří čtvrtin hodnoty běžné na dálnicích. U zvolených 900 kilometrů intenzita provozu těžkých vozidel dosahuje poloviny intenzity z dálnic. Ročně by přesto stát na těchto komunikací­ch mohl vybrat 1,1 miliardy korun.

V současnost­i se mýtné vybírá na 1 468 kilometrec­h dálnic a silnic první třídy. Na silnice však připadá výrazně méně kilometrů, zatím pouhých 234.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia