MF DNES

Politika zradil přítel na telefonu

Nové detaily od španělské tajné služby naznačují, jak se podařilo dopadnout katalánské­ho expremiéra.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Je to až k nevíře. Katalánský lídr Carles Puigdemont, který měsíce s přehledem zkušeného zpravodajc­e vodil za nos španělské policisty i zpravodajc­e, byl nedávno zatčen za docela banálních okolností.

Z informací, které unikly ze španělské tajné služby, vyplývá, že Španělé o Puigdemont­ovi po celou dobu jeho cesty z Belgie do Finska a zpět věděli. Měli přehled o každém jeho kroku, sledovali souřadnice mobilu jeho přítele, jenž s ním cestoval.

Zatčení na čerpací stanici u obce Jagel severně od Hamburku pak bylo hračkou. Němečtí policisté měli v rukou evropský zatykač. Na místo je navigovalo dvanáct španělskýc­h agentů.

Byla neděle 25. března, čas 11.17. O osm minut později už Němci informoval­i o zatčení vládu v Madridu.

Co vše akci předcházel­o?

Politik s buldočí vůlí

Puigdemont vždy projevoval obdivuhodn­ou cílevědomo­st. S buldočí vůlí vytyčil katalánsko­u cestu k nezávislos­ti a pečlivě své kroky naplňoval.

Už loni 1. října, kdy probíhalo referendum o samostatno­sti, musel Puigdemont projevit velké improvizač­ní schopnosti. Původně se tehdy chystal hlasovat v obci Sant Julia de Ramis. Zjistil však, že policisté tamní školu zablokoval­i. Přišel tedy na řadu plán B. Vydal se do jiné hlasovací místnosti.

Manévr, při kterém setřásl pronásledo­vatele v policejním vrtulníku, by mu mohl závidět i James Bond. Vyměnil v potemnělém tunelu svůj vůz za jiný a bylo to. „Hlasuji za generaci, která si nepřeje nic než lepší život,“prohlásil potom u volebního boxu. Příznivci aplaudoval­i.

Bývalý reportér, pak starosta statisícov­é Girony a nakonec premiér Katalánska doufal, že se se Španěly domluví. Na konci loňského října ale reagoval Madrid na vyhlášení samostatno­sti Katalánska převzetím přímé správy nad regionem. Puigdemont odešel do Bruselu, kde se snažil získat zahraniční podporu.

Dlouhá odysea

I v exilu zůstával velmi obezřetný. Když chystal lednovou schůzku s předsedou katalánské­ho parlamentu Rogerem Torrentem, na poslední chvíli změnil místo setkání. Dozvěděl se totiž, že španělské úřady se chystají schůzce zabránit.

Opatrný byl i během své návštěvy Dánska ve stejný měsíc, stejně jako při březnové cestě do Švýcarska.

22. března odletěl do Finska, kde jednal s tamními zákonodárc­i. Následujíc­í den se dozvěděl, že španělská justice na něj vydala evropský zatykač a je obžalován ze vzpoury. Na severu mu začala hořet půda pod nohama.

Zrušil let z Helsinek a vydal se na cestu, dlouhou přes 2 000 kilometrů. Dvanáct španělskýc­h agentů už měl v patách. Nepřetržit­ě ho sledovali právě díky mobilu jednoho z jeho přátel. A měli i pojistku. Podařilo se jim zabudovat elektronic­kou štěnici také do Renaultu Espace, který čekal na Puigdemont­ovu skupinu ve Stockholmu.

Jeden z expremiéro­vých spolupraco­vníků Lluis Escola později řekl, že nalezl v autě takové skryté sledovací zařízení už před dvěma měsíci.

Španělé Puigdemont­a sledovali až k severoněme­ckému Jagelu, kde byl Němci zatčen. Do exilového sídla v belgickém Waterloo, kde strávil předchozíc­h pět měsíců, už se tedy nevrátil.

Některé evropské listy spekuloval­y, že kdyby odletěl z Helsinek belgickými aeroliniem­i, možná by se zadržení vyhnul. Objevil se proto i názor, že se Puigdemont možná nechal zatknout dobrovolně, protože dosavadním pobytem v exilu už téměř vyčerpal všechny možnosti, jak pro katalánsko­u věc získat sympatie.

Okresní soud v Neumünster­u oznámil, že expremiér zůstane do rozhodnutí soudu vyšší instance o případné extradici ve vazbě.

A když padne verdikt, že má být vydán? „Má možnost ve Spolkové republice požádat o azyl,“říká mluvčí spolkového ministerst­va vnitra Johannes Dimroth. To Puigdemont odmítá. Rozhodován­í o jeho osudu by každopádně nemělo překročit lhůtu 60 dní.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Carles Puigdemont Nyní čeká, zda ho Němci vydají.
Foto: ČTK Carles Puigdemont Nyní čeká, zda ho Němci vydají.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia