MF DNES

SPD si platí i hostesku

-

Jakub Pokorný reportér MF DNES

ejvíc lidí živí komunistic­ká strana, která má 305 zaměstnanc­ů. Celkem 177 z nich dělá „politickéh­o pracovníka“. To hnutí SPD Tomia Okamury má jen pět zaměstnanc­ů. Zato je mezi nimi i hosteska.

Předseda ODS Petr Fiala nedal své straně na darech ani korunu, zato čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenb­erg naopak přes milion korun. Předseda ČSSD Jan Hamáček daroval jen 1 200 korun. (Ačkoli je třeba dodat, že ústavní činitelé z řad sociálních demokratů musí do stranické kasy přispět 50 tisíc korun ročně.)

Senátor za ČSSD Jan Látka poslal devět tisíc korun své straně, přispěl ale také tři tisíce korun konkurenčn­í KSČM. „Přispěl jsem na květiny na MDŽ levicovému svazu žen. Svaz účetně patří pod KSČM,“vysvětlil svůj sponzoring včera Látka.

Tolik několik kuriozit z hospodařen­í politickýc­h stran a teď vážně.

Výpadek příjmů u ČSSD

z padesáti poslanecký­ch mandátů. Poté, co v podzimních volbách získala jen patnáct křesel, strana přijde každoročně o 30 milionů korun.

Kromě sociálních demokratů vykázala výraznou ztrátu také TOP 09, a to 24 milionů korun.

„Příčinou rozdílu mezi příjmy a výdaji je financován­í volební kampaně,“uvedl stručně mluvčí topky Jakub Hnát.

Příjmy stran pocházejí hlavně z peněz od státu za hlasy ve volbách a za mandáty poslanců. Doplňují je členské příspěvky, dary či pronájmy.

Že vydělalo ANO a „nízkonákla­dová“SPD, není překvapení­m. zapůjčení reklamní plochy od sympatizan­tů zdarma se totiž musí započítat. Tak se částky uměle „nafoukly“. Mezi sponzory KDU–ČSL se tak rázem objevují i faráři, kteří si prostě jen vylepili plakát na plot.

Hnutí SPD si tak třeba půjčilo několik dodávek na volební kampaň od různých lidí. Od někoho za devět tisíc korun, od jiného za 150 tisíc.

Štědří Valentovi

Zákon povoluje sponzorské dary jen do tří milionů korun. Proto se i ti bohatí sponzoři museli držet při zemi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia