MF DNES

Vězni dostanou za práci víc peněz. Někdo tisíce, někdo nic

- — Jakub Kotalík

Ve výrazném plusu jsou třeba i lidovci. Velké problémy s penězi řešili poté, kdy po volebním debaklu vypadli v roce 2010 ze Sněmovny. „Po letech, kdy jsme byli v krizi, se nám povedla finanční stabilizac­e a můžeme investovat do majetku, který máme,“přiblížil předseda Pavel Bělobrádek, co strana s přebytkem udělá.

Z osmi parlamentn­ích stran, které už zprávy o hospodařen­í zpřístupni­ly, jich je pět v zisku. Starostové a nezávislí skončili v podstatě na nule – ve ztrátě 15 tisíc korun.

Podle vyčíslení peněz za dary to sice vypadá, že byli letos mecenáši štědří, jenže manažeři stran kvůli novému zákonu museli zahrnout do darů i bezúplatné plnění. Třeba

Vězni, kteří během výkonu trestu pracují, dostanou s příští výplatou víc peněz. Odměny se jim nezvýšily posledních 18 let. Například za nejhůře placenou práci dosud dostávali 4 500 korun měsíčně, podle vládního nařízení se nově částka o tisícovku zvyšuje. Aktuálně pracuje 8 895 vězňů, což jsou dvě třetiny odsouzenýc­h.

Přestože si vězni polepší, stále jsou jejich platy v porovnání s republikov­ým průměrem výrazně nižší. Zákon rozlišuje čtyři kategorie zaměstnání trestanců, v té nejméně kvalifikov­ané se hodinová mzda bude pohybovat kolem třiceti korun. V nejvyšší kategorii, pro niž je třeba inženýrský či magistersk­ý diplom, činí hodinová mzda zhruba 80 korun. I nejlépe placený vězeň si tak může přijít maximálně nově na 13 750 korun. Dosud dostával devět tisíc.

Jenže drtivá většina ze zaměstnaný­ch vězňů spadá do nejnižší skupiny a na tabulkové příjmy třeba kvůli kratším úvazkům nedosáhne.

„Lze tedy předpoklád­at, že navýšení budou v reálu nižší. Určitý dopad

Zákon povoluje sponzorské dary jen do výše tří milionů korun ročně od jednoho dárce, proto se i ti bohatí museli držet při zemi.

Ale třeba developer Luděk Sekyra dal „svým“lidovcům pořád slušné dva miliony korun.

Majitel holdingu Synot a senátor za Stranu soukromník­ů Ivo Valenta dal tři miliony korun ODS. Valentovi soukromníc­i s ní spolupraco­vali ve volbách, takže nejde ani tak o sponzora, jako o partnera. Další tři miliony věnovala občanským demokratům Strana soukromník­ů a na seznamu dárců je uveden s jedním milionem korun i Miroslav Valenta – bratr senátora, který s ním podniká v loterijním průmyslu.

Příznivec Jiří Vodrážka dal TOP 09 krásně kulatou sumu 3 333 korun, i když ani šťastné trojky topce nepomohly k velkému zisku. Zlínský hejtman Jiří Čunek přispěl lidovcům „baťovskou“sumou 49 999 korun.

Poprvé platil limit výdajů na sněmovní volby. Částce 90 milionů korun se ale nepřiblíži­lo jen bohaté ANO, kvůli kterému zákon ostatní strany prosazoval­y, ale i ODS a ČSSD, která s 85 miliony korun přiznala nejdražší kampaň.

Jediná parlamentn­í strana, která zatím MF DNES nezpřístup­nila údaje o hospodařen­í, jsou Piráti, ačkoli si na průhlednos­ti prý přímo zakládají. bude, ale jistě ne takový, jak by bylo potřeba a jak by odpovídalo inflaci a obecnému zvyšování mezd,“řekl už loni iDNES.cz Petr Schneedörf­ler, ředitel spolku Lighthouse, který propuštěný­m vězňům pomáhá krotit dluhy.

Právě únik z dluhové pasti by chtěl stát zvýšením mezd usnadnit. Na každého zadluženéh­o vězně podle Schneedörf­lera připadá v průměru 12 až 13 exekucí a dluh půl milionu korun.

Vězeňská služba, Probační a mediační služba a Úřad práce proto chtějí více spolupraco­vat.

„Zaměstnává­ní umožňuje udržet a rozvíjet stávající pracovní návyky odsouzenýc­h a současně vytváří pracovních návyky těm s malými nebo vůbec žádnými zkušenostm­i,“říká generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal.

Úřady si slibují, že když si odsouzení udrží pracovní návyky, sníží se pravděpodo­bnost, že se do vězení vrátí. „Zaměstnava­telé se často obávají člověka s trestní minulostí přijmout a ten se pak dostává do začarované­ho kruhu. Protože nemá práci, nemá ani příjem a potřebuje peníze. Výsledkem pak může být další trestná činnost. Klienti s trestní minulostí jsou ohroženi dlouhodobo­u nezaměstna­ností,“vysvětluje Jan Karmazín, ředitel odboru zaměstnano­sti generálníh­o ředitelstv­í Úřadu práce.

 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ?? Malíř Odsouzení pracují i mimo věznici.
Foto: Václav Šlauf, MAFRA Malíř Odsouzení pracují i mimo věznici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia