MF DNES

Pětině lidí na ulici je do třiceti. Dostaly je dluhy

- — Martina Vyroubalov­á

Nemají peníze, majetek ani vzdělání a rodiče jim do života darovali nanejvýš dluhy. Podle odhadů tvoří mladí lidé do 30 let věku až pětinu všech bezdomovců v Česku a situace se dlouhodobě příliš nelepší. Lidé z praxe hovoří dokonce o mírném nárůstu podílu mladých bez přístřeší.

Přesné počty bezdomovců nikdo nezná. Tři roky staré údaje ministerst­va práce a sociálních věcí mluví o 68,5 tisíce lidí bez vlastní střechy nad hlavou, tedy i těch, kteří přebývají v ubytovnách či azylových domech.

„Bezdomovci se sice několikrát v rámci různých výzkumů počítali, ale odhaduje se, že se jich zachytilo padesát až šedesát procent,“říká Jan Kubačák z Maltézské pomoci, která pomáhá lidem na ulici vyřizovat doklady či dávky. Jen v Praze je podle něj asi 10 až 15 tisíc bezdomovců.

Jakou část tvoří mladí do třiceti let, lze pouze vyvozovat z údajů organizací, které lidem z ulice pomáhají. I když přesná čísla chybějí, odborníci si všímají, že se jejich podíl za poslední roky zvyšuje.

A nic na tom nemění ani fakt, že se ekonomice daří a zaměstnano­st je rekordně nízká. „Nejde o nic dramatické­ho, ale mírný nárůst podílu mladých do třiceti let lze v průběhu posledních let vysledovat. Pozorujeme jej však i u lidí nad padesát,“říká Ilja Hradecký z organizace Naděje. Stále víc seniorů totiž nemá nárok na důchod.

Podle ministerst­va školství každý rok opustí dětské domovy zhruba tisícovka dětí. Že skončí na ulici, však zdaleka nehrozí jen jim. „Děti z dětských domovů jsou jen zlomkem skupiny, která v osmnácti letech nemá rodinu a musí se o sebe postarat. Další minimálně stejné množství živoří v nefunkčníc­h rodinách například s rodiči alkoholiky a jsou na tom úplně stejně špatně,“upozorňuje Michaela Wicki, zakladatel­ka Domu otevřených možností, který pomáhá mladým bez zázemí.

Čerstvá zpráva Charity ČR označuje za klíčové problémy souvisící s chudobou a sociálním vyloučením mladých zadluženos­t a nedostupné bydlení. Do dluhů je přitom často uvrhnou sami rodiče. Ze zhruba 4,6 milionu v Česku vedených exekucí připadá 14 tisíc na mládež do osmnácti let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia