MF DNES

Zavaleni lejstry

Tři měsíce po novele stavebního zákona lidé stále nemohou stavět, úřady žádosti nestíhají. Ministerst­vo to bude řešit.

-

Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

omáš Pospíšil chce letos začít stavět domek ve Vestci u Prahy a nastěhovat se do něj příští rok v létě. Všechna povolení už vyřídil, chybí mu jen poslední souhlas, je-li jeho stavba v souladu s územním plánem obce.

Jenže Pospíšil stavět nebude letos a nejspíš ani příští rok. Od ledna totiž platí novela stavebního zákona, která v praxi ukazuje, že kromě dílčích zjednoduše­ní věci zkomplikov­ala. Lidé totiž musí ke stavbě domu, garáže či studny obstarávat ještě závazné stanovisko odboru územního plánování obce s rozšířenou působností. A jak MF DNES upozornila minulý týden, úředníci novou agendu nestíhají.

„Dostali jsme informaci, že naše žádost je 397. v pořadí. Referentka to odhadla na rok až rok a půl,“popisuje Pospíšil, jehož obec spadá pod Černošice u Prahy, kde je situace kritická. „Abychom stavbu ufinancova­li, prodali jsme bydlení a dohodli si na 18 měsíců nájemní smlouvu. Teď to vypadá, že do té doby nebudeme mít ani stavební povolení. Nemůžeme nic, jen čekat,“stěžuje si Pospíšil.

Ocitl se ve stejné situaci jako stovky dalších lidí z okolí Prahy či Brna. „Máme informace, že obce s rozšířenou působností jsou zahlceny žádostmi o závazná stanoviska,“potvrzuje Monika Brindzákov­á z kanceláře hejtmana Jihomoravs­kého kraje. „Skutečnost, že vydávání stanovisek je problém, vyplynula řízení to má velmi negativní dopad,“dodává.

Svaz měst a obcí už kvůli nervozitě v terénu chystá s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou na konec dubna schůzku. Resortu navrhne řešení: buď se paragraf 96, který potíže působí, vrátí do stavu před prvním lednem, nebo se upraví. „Třebaže na menší stavby, jako jsou kůlny či garáže, se to neuplatní,“vysvětluje Drahovzal.

Zadrhnutý rozvoj

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia