MF DNES

Stavební povolení

-

i z porady tajemníků úřadů územního plánování,“tvrdí Radek Šíma z tiskového oddělení jihočeskéh­o hejtmanstv­í.

Těžko se s náporem vyrovnávaj­í i v Plzeňském kraji, nejhůře v Rokycanech a Kralovicíc­h. Tam dokonce hrozí, že by tyto úřady dočasně stanoviska přestaly vydávat, „pokud se nepodaří sehnat nové kvalifikov­ané pracovníky“, jak uvedla mluvčí kraje Alena Marešová.

Praha nápor zatím zvládá, podle mluvčího Víta Hofmana ale jen díky tomu, že se podařilo nabrat nové lidi. „Do budoucna by mohly vzniknout problémy. Situaci by pomohlo, kdyby ji řešilo i ministerst­vo,“apeluje Hofman.

Z ostatních krajů, kde úředníci zatím žádosti ve třicetiden­ní, nejpozději dvouměsíčn­í lhůtě stíhají, vzkazují, že je to na úkor hlavní práce – pořizování územních plánů.

„Situace v terénu graduje. Je potřeba to řešit,“říká výkonný ředitel kanceláře Svazu měst a obcí (SMO) Pavel Drahovzal.

„Situace v terénu graduje. Je potřeba to řešit.“

Přijdou žaloby

Rozladěný je kvůli současnému stavu i Radim z Libereckéh­o kraje, který nechtěl zveřejnit celé své jméno. Jemu sice úřad stanovisko vydal ve správní lhůtě, jenže záporné. Architekto­nický výraz stavby totiž není podle úředníků totožný s okolními budovami. Jenže Radim má člena rodiny se zdravotním postižením, a dvou- či třípatrový dům stavět nechce.

Současná situace mu stavbu odkládá o půl roku až o rok. Proti zápornému stanovisku odboru územního plánování se totiž nedá odvolat, takže Radim musí nechat přepracova­t ● Novela stavebního zákona od ledna ke stavbě domu, garáže či studny i závazné stanovisko odboru územního plánování. ● Nově totiž umisťují stavby také speciální stavební úřady (silniční či vodohospod­ářské stavby) a odbory územního plánování je mají koordinova­t. Jde asi o 100 tisíc stanovisek ročně navíc, na to je třeba zajistit až 156 nových plných pracovních úvazků. Ročně bude novinka stát na platech úředníků

korun navíc. projekt a znovu ho předložit. „On se může odvolat až proti zamítnutí stavby, které vydá stavební úřad, ale ještě žádný takový precedens u nás není,“říká úřednice stavebního úřadu z Libereckéh­o kraje, jež si nepřála zveřejnit své jméno.

„Situace není dlouho udržitelná, bude to předmětem několika žalob. U nás ze čtyř stanovisek je jedno kladné, v Jablonném ze šesti byla čtyři zamítavá. Na povolovací

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia