MF DNES

Teplé počasí přeruší deštivý čtvrtek

-

Ministerst­vo připouští, že situaci řešit musí. „Ministerst­vo aktivně komunikuje se SMO i jednotlivý­mi starosty a v nejbližší době funkčnost novely v oblasti působnosti orgánů územního plánování vyhodnotí. Situaci musíme společně vyřešit tak, aby klienti veřejné správy nečekali na posouzení nepřiměřen­ě dlouho,“uvedl mluvčí Vilém Frček.

Zároveň ale resort odmítl návrh na změnu novely podanou hnutím STAN. Změna jednoho paragrafu není podle něj řešením.

Kdy se stav podaří zvrátit, není jasné. Zatímco se úředníkům na stolech kupí desítky dalších žádostí, starostům se nedaří na agendu sehnat nové lidi. Jde totiž o odbornou pozici s vysokoškol­ským vzděláním stavebního, architekto­nického či právnickéh­o směru.

„Bezúspěšně a téměř nepřetržit­ě vypisujeme výběrová řízení na úsek územního plánování a stavebního řádu už od května minulého roku. Pro oblast územního plánování jsme poprvé vypisovali v lednu. Teď je vypsáno znovu, do prvního kola se nepřihlási­l nikdo,“říká Dagmar Ouhrabková z kanceláře jilemnické­ho tajemníka.

Velikonoce přinesly teplé počasí, které nás s krátkou přestávkou bude oblažovat i během následujíc­ích osmi dnů. Slunce bude svítit hlavně ve středu, kdy nejvyšší teploty dosáhnou 17 až 21 °C. Příznivé vyhlídky platí prozatím i pro následujíc­í víkend.

Dnes má být během dne polojasno až oblačno, odpoledne postupně místy skoro jasno. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi 14 a 18 °C, v Čechách dokonce vystoupají ke 20 stupňům.

Ve středu bude polojasno až skoro jasno, přičemž nejvyšší teploty ve dne dosáhnou až 21 °C.

Zatímco v první polovině týdne se bude oteplovat, v noci na čtvrtek přijde ochlazení a ráno zatažená obloha. Místy se vyskytnou přeháňky nebo bude pršet silněji, výjimečně se mohou objevit také bouřky. Teploty klesnou na 16, ale i 12 stupňů a v pátek budou v poklesu pokračovat až k 9 °C.

Slunce opět rozjasní oblohu v sobotu. Český hydrometeo­rologický ústav v předpovědi uvádí, že by v noci na sobotu teploty mohly ještě klesnout k nule, ve dne ale bude jasno až polojasno s očekávaným­i nejvyššími teplotami v rozmezí 15 až 19 °C.

Podobně polojasná obloha s občasnými obláčky bude k vidění rovněž v neděli a v prvních dnech dalšího týdne. Místy se sice vyskytnou přeháňky, nicméně teploty by se v neděli a v pondělí mohly šplhat i nad dvacet stupňů Celsia. Deštivější počasí se vrátí až příští úterý. (red)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia