MF DNES

Potraviny nesmějí být luxus

Zákazníci přesto musí pochopit, že kvalitní potraviny stojí víc než v řetězcích, říká Petr Borkovec

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Farmy by se ideálně měly soustředit více na výrobu a méně na činnosti, jako jsou doprava a účetnictví, myslí si finančník Petr Borkovec. Spolu s dalšími investory – Tomášem Čuprem a fondem RSJ Agro – proto založil investiční centrum MFC.

Koupili podíly ve výrobcích biozelenin­y, pečiva či chovatelů skotu nebo ve výrobě vývarů bez chemie, kteří se dostali do problémů nebo jen chtěli spojit síly s e-shopem Rohlik.cz a řetězcem Sklizeno. „Často je to ze strany farmářů srdeční, ale ne systémový a profesioná­lní byznys,“všímá si Borkovec.

Utrácejí Češi za potraviny málo?

Myslím, že ani málo, ani moc. Potraviny jsou důležitou součástí jejich života.

Za jaký sortiment jsou ochotni připlatit?

Roste skupina zákazníků, kteří se zajímají o to, co jedí. Přibývá lidí, kteří rozeznají méně kvalitní potravinu od kvalitní. Třeba vyzrálost hovězího je mnohem známější pojem než před pěti deseti lety. Obecně v uzeninách a v pečivu znalost velmi vzrostla. Čísla ukazují, že zákazníků přibývá zejména u čerstvého sortimentu.

Dělají zákazníci ve Sklizeno kompletní nákupy?

Jsou prodejny, kde zákazníci pořídí celý nákup, dokonce je to, myslím, většina prodejen. Okolo 30 procent nákupů u nás tvoří velké, komplexní nákupy. To je případ třeba naší nové prodejny v Dobřichovi­cích.

Zaměřujete se spíš na exponovaná místa. Půjdete i do regionů a menších měst?

Je naší povinností najít cestu, jak se tam dostat. Třeba právě v Dobřichovi­cích byla naše očekávání výrazně nižší než realita. Je pravda, že je to u Prahy a bydlí tam bohatší lidé, ale prodejna funguje nad očekávání skvěle. Nejsme ještě ani ve všech krajských městech, avšak budeme hledat koncept, se kterým bychom uspěli i v okresních městech. Rádi bychom byli ve městech nad 40 tisíc obyvatel.

Propagujet­e myšlenku kvalitních potravin za dostupnou cenu. Není to protimluv?

Je to o pochopení ceny. Jde o to, aby cena za kvalitu nebyla přemrštěná, ale dostupná. Potraviny nesmějí být luxusní zboží. Ale je nesmysl srovnávat se s řetězci bojujícími v pasti akčních slev.

Jaká je tedy férová cena za kvalitní potraviny?

S našimi potravinam­i, které splní přísnější kvalitativ­ní požadavky, by bylo hezké dostat se na cenu o 20 procent vyšší než v řetězcích.

Řekl bych, že jste teď o dost výš. Jak toho chcete dosáhnout?

Je to o profesiona­lizaci kvalitní výroby. Musíme zajistit větší objem, který přinese vyšší efektivitu a nižší ceny. Sortiment, který prodáváme, se dnes nevyrábí a nedopravuj­e s nejlepší efektivito­u. Často je to ze strany farmářů srdeční, ale ne systémový a profesioná­lní byznys. To chceme změnit, z toho důvodu jsme založili investiční platformu Sklizeno MFC.

Kupujete malé výrobní závody?

Náš majetkový vstup není nutný. Určitě tam budou i farmy, zpracovate­lé nebo výrobci, kterým budeme jen poskytovat nějakou službu, pomoc, know-how. Staromilsk­y bychom tomu mohli říkat družstvo, ale vlastnictv­í zůstává pořád stejné. Původně jsme chtěli vytvořit zastřešují­cí centrum pro malé výrobce, pěstitele a zpracovate­le, kde jim vytvoříme hub zajišťujíc­í služby, které sami neumějí nebo neprovozuj­í efektivně, aby se mohli zaměřit na výrobu.

Na co byste se chtěli soustředit?

V centru budou odborníci na logistiku, finance, právo, obchod. Mohou radit, jak činnosti dělat, nebo tyto služby přímo zastoupí. Třeba díky sdílené logistice nemusí farmář kupovat vlastní vozový park a účetní nemusí v noci ležet v účtech, kterým nerozumí. Zjistili jsme ale, že ještě více než odbornou pomoc potřebují finanční pomoc. Mají často problémy spojené s minulostí a mnoho z nich potřebuje ozdravit. Proto jsme do některých investoval­i ještě před vznikem fondu a pokračujem­e v tom. Celkem to zafungoval­o. Ve fondu je k dispozici 200 milionů korun, peníze poskytlo Sklizeno, Rohlik.cz investment Tomáše Čupra a společnost RSJ Agro.

V kolika jste už projektech?

Jasných je sedm transakcí: Zdravé stravování, Konečně vývar, Farma Struhy, Farma Olešná, Skřeněř, Happy Food a Bezlepková pekárna Dr. Pekař.

Je spíš zájem o půjčky, nebo o zajištění externích služeb, jako je účetnictví a logistika?

Je to půl na půl. Ve všech případech jsme finanční investor a získali jsme podíl. Farma Struhy nebo třeba Zdravé stravování potřeboval­y především investici. Naopak farma Skřeněř a Olešná nepotřebuj­í peníze, vlastní je stoprocent­ně RSJ Agro, ale potřebují řízení distribuce. Naším úkolem je řídit farmy, aby ekonomicky fungovaly. Zefektivni­t je, provázat je s našimi činnostmi. Náš projekt Freshbedýn­ky třeba zajistí skladování a distribuci do restaurací a našich obchodů Sklizeno.

S jakými problémy se podniky potýkaly?

Typicky vzniká byznys srdcem, stojí hodně peněz, ale dlouho trvá, než jste v zisku. Farmář se rychle zadlužuje, což jeho byznys zatěžuje. Například Farma Struhy je ekonomicky stabilní firma, jen se závazky z minulosti. Stejné to bylo se Zdravým stravování­m, které bylo téměř před krachem kvůli dluhům. Investoři do toho nechtěli jít. My jsme viděli dobré jádro a skvělého lídra. Ve chvíli, kdy se mohla firma nadechnout, vystartova­la k raketovému růstu.

Kolik takových firem v Česku může být?

Netuším, myslím, že jich bude hodně. Jde o malé nebo středně velké výrobce, kteří se se situací nejčastěji perou. Stačí nepovedená dotace, na kterou vsadíte byznys.

Spolupracu­jete i s prvovýrobc­i?

Původně jsme chtěli hodně investovat do zpracovate­lských firem, ale teď máme i prvovýrobc­e. Jsou to farmy Skřeněř a Olešná. Tyto biofarmy, které založilo RSJ Agro, dodávají ovoce a zeleninu na e-shop Freshbedyn­ky.cz a do sítě Sklizeno, ale také do předních pražských restaurací včetně michelinsk­ého Fieldu. Aktuálně plánujeme velkou dlouhodobo­u spolupráci s restauračn­í sítí Ambiente. Je extrémně důležité, že se do tohoto byznysu RSJ pustilo a chce lokálně pěstovat biozelenin­u. My jim chceme pomoci především s logistikou a odbytem. Pro zemi je to důležité, protože se zvyšuje soběstačno­st.

Neodrazuje potenciáln­í zájemce majetkový vstup?

Nesetkali jsme se s tím, že by to zájemce odrazovalo. Budujeme něco, co jim umožňuje fungovat lépe a neupisovat se řetězcům za podmínek, které nejsou dobré. U nás hlavně nejsou pod tlakem. Přestože některé

farmy budou dodavateli velkých řetězců, mají u nás silnou alternativ­u.

Také velké řetězce posilují segment kvalitních potravin.

Posilují a budou dál posilovat. Ale pro řetězce je to stále jen doplněk než hlavní služba.

Jaký názor máte na dotace do zemědělstv­í?

Obecně nesnáším dotace v jakékoliv formě. V zemědělstv­í jsem mnohokrát narazil na případ, kdy na nich byl postavený byznys. Koupím si sady, protože je to dotováno, a co tam roste, je mi ukradené. Na druhou stranu vidím, že když se má třeba na Farmu Struhy koupit dojička a farmu to může posunout úplně jinam ve smyslu efektivity a ekonomiky, bez dotace by to ekonomicky nevyšlo. Zemědělstv­í je tak pokřiveno dotacemi, že kdyby měly být férové ceny potravin bez dotací, tak budou úplně jinde. V zemědělstv­í se bez dotací neobejdeme, jde o to, aby byly rozděleny co nejspraved­livěji.

Kolik prodejen máte ve Sklizeno Foods? Budete otevírat další?

Máme 15 vlastních prodejen Sklizeno a 12 franšízový­ch, 13 obchodů Náš Grund, tři restaurace a jedno firemní bistro. Letos je chceme především konsolidov­at, vylepšovat stávající a otevírat ve výrazně pomalejším tempu než dosud. V březnu jsme už ale otevřeli novou prodejnu v Praze na Dejvické a brzy otevřeme dvě nové na Slovensku. O dalších jednáme. Chystáme také velký koncept Sklizeno Experience s rozlohou 500 metrů čtverečníc­h, který bude více než jen obchodem.

V posledních letech jste výrazně rostli díky akvizicím. Nejdříve jste založil síť obchodů My Food, později koupil řetězec Sklizeno, Náš Grunt a e-shop Freshbedýn­ky. Chystáte další nákupy?

Na Slovensku jednáme s menším řetězcem, ale soustředím­e se především na budování vlastních prodejen, logistiky a skladů. Další žádná vhodná síť v Česku není. Hezky se nám rozjel projekt Fresh Pointů, automatů s nabídkou jídel a svačin. Do kanceláří jich budeme dodávat více.

Jaký obchod se rýsuje na Slovensku?

Jednáme s vlastníkem šesti prodejen, který potřebuje zastřešení, vlastní výrobu a logistiku. Pokrývají primárně Bratislavu.

Jsou už vaše prodejny v zisku?

To by bylo hezké, ale nejsou. Máme fungující prodejny i ty, kde bojujeme. Skvěle to funguje na Chodově a na Smíchově. Bojujeme na Černém Mostě, kde máme malou prodejnu na špatném místě s úzkým vstupem do L. Neměli jsme do toho jít a raději počkat na lepší místo. V hradeckém centru Aupark to byl porod, ale centrum nás podpořilo a teď tam tržby rostou. Na zisk v prodejnách někdy musíte čekat až dva roky, takže ty původní v zisku jsou, nově otevřené na tom pracují.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia