MF DNES

Brexit už za rok. Na začátku byl možná podvod

Za rok touto dobou už Británie nebude členem EU. Objevilo se však vážné podezření, že kampaň za brexit, v jejímž čele stál nynější ministr zahraničí Boris Johnson, byla vedena protizákon­ně.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN Britská firma Cambridge Analytica, podezřelá z nelegální manipulace voleb po celém světě včetně Česka, má zásah i na své domovské půdě. Podezření, že se výrazně angažovala i v kampani pro brexit, nedávno potvrdil Shahmir Sanni, který se před dvěma lety podílel na kampani Vote Leave lobbující za brexit.

„Dopadlo by referendum o brexitu stejným výsledkem, pokud by do něj nezasahova­la Cambridge Analytica? Těžko,“odpovídá si na otázku Sanni, který stejně jako Christophe­r Wylie, bývalý zaměstnane­c Cambridge Analytica, veřejně promluvil o průběhu kampaní napojených na tuto firmu.

Nejde ale jen o masovou analýzu často nelegálně získaných dat. Ve hře je také sponzorský dar pro Vote Leave ve výši 625 tisíc liber (18,2 milionu korun), který výrazně převýšil zákonem povolené náklady na kampaň.

„Výsledek hlasování platí,“uvedla v reakci na podezření premiérka Theresa Mayová. Zároveň tak hájila dva členy své vlády, ministra zahraničí Borise Johnsona a ministra životního prostředí Michaela Govea. Ti kampaň Vote Leave vedli a podle všeho o nezákonném jednání celou dobu věděli.

„Využili mě“

Na jaře 2016 bylo Sannimu, původem z Pákistánu, 22 let. Několikrát týdně pravidelně dojížděl do Londýna pracovat na kampani Vote Leave. „Bylo to jako startup, připadalo mi, že máme obrovskou svobodu v tom, co děláme,“vyprávěl nedávno deníku The Guardian, který dlouhodobě pracuje na odhalení souvislost­í mezi sítí soukromých firem a jejich manipulací během předvolebn­ích kampaní.

V té době Stephen Parkinson, tehdy jedna z vůdčích osobností kampaně Vote Leave a nyní blízký poradce Mayové, Sannimu navrhl: co založit odnož BeLeave, zaměřenou na mladé lidi podporujíc­í brexit? Právě na jejím vedení se měl Sanni podílet.

Vysoký sponzorský dar, který měl přijít měsíc před referendem právě na podporu BeLeave, však Sanni nikdy neviděl. Podle něj peníze směřovaly rovnou na účet kanadské firmy Aggregate IQ, úzce propojené se společnost­í Cambridge Analytica. Právě tyto nesrovnalo­sti ve financován­í kampaně podle něj daly prostor rozsáhlým předvolebn­ím manipulací­m. „Byl jsem naivní, využili mě,“říká nyní s odstupem dvou let.

Nedořešené problémy

Británie nicméně počítá s odchodem z EU. Stále se ale nepodařilo vyřešit sporná témata, mezi něž patří především hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Na finální dohodu v této otázce je čas nejpozději do letošního října, aby ji obě strany stihly včas ratifikova­t. Evropští vyjednavač­i předpoklád­ají, že na britské straně může dojít ke komplikací­m.

Vedle toho mají začít jednání o budoucí spolupráci v oblasti bezpečnost­i a boje proti terorismu a o podobě nové obchodní dohody. Pokud se nepodaří najít společnou řeč, Británie odejde bez dohody a vůči EU se ocitne v režimu třetích zemí, jako je třeba Čína.

Podle analytiků by to pro Británii znamenalo značně nepřehledn­ou situaci. „Pokud Britové odejdou zcela bez dohody, dá se jen těžko čekat, že by to byl nějaký spořádaný proces,“domnívá se odborník na evropskou politiku Fabian Zuleeg. „Nešlo by o ‚tvrdý‘, ale o chaotický brexit.“

 ?? Foto: Reuters ?? Promluvili Christophe­r Wylie (vlevo) a Shahmir Sanni upozornili na manipulace v předvolebn­ích kampaních a při referendu o brexitu.
Foto: Reuters Promluvili Christophe­r Wylie (vlevo) a Shahmir Sanni upozornili na manipulace v předvolebn­ích kampaních a při referendu o brexitu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia