MF DNES

KSČM, oligarcha a Stalin

I přes historicky nejhorší volební výsledek figurují komunisté ve všech konstelací­ch příští vlády. A k dokonání triumfu jim zbývá pakt s Babišem důvěryhodn­ě prodat vlastním voličům.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

KSČM je na koni. Podzimní volební sprcha, nejhorší výsledek od vzniku partaje před bezmála sto lety, je zapomenuta. Poprvé od roku 1990 budou komunisti téměř jistě součástí vládní většiny. Ať už to bude vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM, anebo kabinet ANO s podporou KSČM a SPD. Tak či onak budou komunisti přímo ovlivňovat program, praktickou i personální politiku příští, v každém případě levicově populistic­ké vlády.

Už od říjnových voleb je KSČM nejspolehl­ivějším partnerem hnutí ANO a součástí bezchybné hlasovací mašiny. Za to už byla odměněna nadstandar­dním počtem parlamentn­ích funkcí i podporou pro její návrhy typu zdanění finančních náhrad pro církve. A zatímco se ve veřejných diskusích přemílá, co všechno by způsobil vliv okamurovců na vládu, s komunisty už jsme se tak nějak smířili. A smíří se s tím i Evropa, v níž je dlouhodobě mnohem větším strašákem hnědé než rudé nebezpečí.

Je to ale paradox. Tři desítky let se v Česku čeká na to, kdo vrátí komunisty k moci. Jednou to přijít muselo: když se ukázalo jako iluze, že KSČM zmizí ze scény, pak prostě není možné, aby byla dána navždy k ledu pětina až desetina mandátů ve Sněmovně a blokovala sestavován­í vlád. Přitom za ty roky už s komunisty spolupraco­val každý. Dvakrát pomohli zvolit Václava Klause prezidente­m, v prvním roce Zemanovy vlády byli součástí rozpočtové koalice s ČSSD a KDU-ČSL, Jiří Paroubek a Miroslav Kalousek o ně chtěli opřít vládu ČSSD a KDU-ČSL.

V tom, kdo přivede komunisty k moci, se ale vždy nejvíce sázelo na ČSSD, která k nim má nejblíže. Ostatně s ní už dvě volební období vládnou v krajích, o komunále ani nemluvě, takže šlo jen o to, kdy postoupí o úroveň výš. Vladimír Špidla se společného vládnutí ještě lekl, ale všichni po něm už by to bývali udělali, kdyby to aritmetick­y vycházelo. Paroubek používal KSČM jako alternativ­ního koaličního partnera a plánoval s ní koalici, ale stojedničk­a mu nevyšla. I Sobotka půl roku před loňskými volbami otevřel náruč a tzv. bohumínské usnesení, které jeho straně zakazovalo vládnout s KSČM, prohlásil za dokument vhodný už jen pro historiky a politology.

Paradoxní je, že tím, kdo nakonec soudruhy do politickýc­h salonů uvede, bude zřejmě muž, který je sice sám bývalý komunista, ovšem dnes druhý nejbohatší člověk v zemi, oligarcha a „kapitalist­a s lidskou tváří“. A pikantní o to víc, že právě Sobotkovu otevřenou náruč komentoval Babiš před rokem slovy: „Pan Sobotka udělá cokoliv, aby byl zase premiérem, s klidem se spojí i s ďáblem.“

Právě to, s kým chtějí slepit svou první polistopad­ovou vládní většinu, je pro komunisty tvrdý oříšek. Samotný vstup do politickýc­h salonů je pro ně sice obrovský úspěch a začátek nové éry, ovšem nejednoho člena KSČM při sledování vlastních špiček napadne: „Tragicky jsme prohráli volby – a teď se ještě spojíme s miliardáře­m, který chce snižovat daně a horuje pro NATO?“O to větší kořist budou muset vyjednavač­i přinést na partajní sjezd za tři týdny v Nymburce, anebo ji alespoň umět jako velkou svým lidem prodat.

Tam navíc není vůbec jasné, kterým směrem se strana dál vydá – na předsedu jsou tři kandidáti, reprezentu­jící tři odlišné proudy a strategie. Dosavadní šéf, centrista a pragmatik Vojtěch Filip, partajní ideolog, rudý konzervati­vec a stalinista Josef Skála a europoslan­kyně Kateřina Konečná, reprezentu­jící v KSČM mládí a kurz „mírného pokroku v mezích zákona“. Že by se strana radikálníc­h penzistů rozhodla svěřit otěže mladé ženě, která ani nesedí v parlamentu, není moc pravděpodo­bné, ale i mezi Filipem a Skálou jsou zřetelné rozdíly v názorech na Babišovu vládu. Těžko říci, do jaké míry je to jen předsjezdo­vá rétorika, ale Skála otevřeně torpéduje Filipův vyjednávac­í kurz varováním, aby ze sebe komunisti neudělali užitečné idioty.

O to víc teď Filip potřebuje s Babišem dojednat pro KSČM co nejlepší podmínky tolerance. Zkouší to, jak se dá, a trumfů v rukách nemá málo. Rudá partaj bude sice součástí vládní většiny, tedy se bude podílet na programový­ch i personální­ch rozhodnutí­ch, její lidé budou sedět na kdejakém úřadě a v dozorčí radě, ale formálně ve vládě nebude, takže před voliči zůstane radikální protestní stranou.

KSČM chce vetovat jména možných ministrů, obnovit politické nominace do státních podniků a mediálních rad, spolurozho­dovat o zahraničně­politickýc­h krocích vlády. Tedy ne uzavřít rámcovou dohodu na začátku druhé Babišovy vlády, ale reálně spoluvládn­out. A kdyby vláda střečkoval­a, toleranci jí zase odebrat. Jak železničář­skou terminolog­ií vysvětluje exposlanec a šéf jihočeské buňky strany Petr Braný: „Naše vlaková souprava nesmí být šedivá a občas musí hlasitě zahoukat.“

Vyjednavač­i KSČM sází na to, že své členy a voliče ohromí tím, co jsou po těch chudých letech schopni přes Babišovu vládu prosadit. Trochu přitom podceňují dlouho budovaný princip třídní nenávisti. Protože názor minimálně některých řadových komunistů na kapitalist­u Babiše odrážejí dopisy publikovan­é ve stranickýc­h Haló novinách. Třeba pana Václava Kovalčíka: „Dost si Andrej Babiš nahrabal na lidském neštěstí, zármutku a utrpení, jeho systém kráčí přes mrtvoly v ekonomice, životním prostředí a kultuře. I když je trestně stíhaný premiér v demisi, v zákulisí se chechtá ubohým občanům České republiky, kteří mu bohužel naletěli na koblihy!“

Komunisty nakonec do politickýc­h salonů uvede druhý nejbohatší člověk v zemi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia