MF DNES

Prosím, nedávejte školství ČSSD

- Veronika Valíková češtinářka, blogerka

Po letošních parlamentn­ích volbách si jistě mnoho učitelů přálo, aby vládní koalice zamířila více doprava. Nedošlo k tomu a pravděpodo­bně už nedojde. Někteří politici opět mysleli více na prospěch svých stran než na prospěch celku a jejich voliči si to budou dlouho pamatovat.

Probíhají námluvy ANO a ČSSD i obvyklý cvrkot kolem rozdílení ministersk­ých křesel. Sociální demokracie jich chce více, než ANO nabízí. Mezi jinými je zmiňováno ministerst­vo školství, které v posledních letech řídili za ČSSD tři ministři. Ministři, jejichž práce vzbudila nevoli mnoha učitelů, rodičů i studentů, protože vyrobila z českého školství centralizo­vaný moloch, v němž se stát opět stává zásadním garantem všeho: jak školy fungují, jaké jsou podmínky přijímání žáků i jak vypadají výstupy z jednotlivý­ch škol, což výrazně ovlivňuje formu i obsah vzdělávání.

V minulém volebním období provedli ministři školství mnoho nepromyšle­ných kroků, ale nejvíce jich učinila Kateřina Valachová. V anketě spolku Pedagogick­á komora byla vyhodnocen­a jako nejhorší polistopad­ový ministr školství vůbec.

Zatímco veřejnosti se tato usměvavá politička představov­ala jako empatická matka dvou malých dětí, za její vlády byly přijaty zákony a vyhlášky, které české školy a učitele svázaly množstvím centraliza­čních a sociálně inženýrský­ch norem: zavedení povinné předškolní docházky, nepřiprave­ná plošná inkluze i záležitost­i Cermatu – přijímací zkoušky na střední školy a sešněrován­í maturity z češtiny.

Konkrétně se jedná o seznam autorů a směrů k didaktický­m testům, centrální opravování slohů a unifikaci ústní zkoušky, která je spojena se školními seznamy četby a nenápadně nás vrací k instituci četby povinné.

Kromě toho jsou tu ještě zákony nepřijaté či připravova­né, za něž Kateřina Valachová coby členka školského výboru aktivně bojuje: byrokratic­ký kariérní řád, změna financován­í škol podle odučených hodin a státní garance přijímání dvouletých dětí do školek.

Mnohé jmenované změny prosadila a prosazuje bez pochybnost­í, ale především bez hlubšího pochopení faktů, souvislost­í a školní praxe. Přestává být důležité, jestli Valachová svým návrhům věří, nebo jen plní stranickou objednávku (školství může být velmi výnosný resort). Setrvale se snaží svrchu zasahovat do praxí prověřenéh­o a mnohdy i fungujícíh­o systému, což poškozuje především žáky a učitele. A svou vervou připomíná zlatovlasý buldozer.

Kvůli českému školství se málokdy demonstruj­e či stávkuje. Pokud občas zvednou hlas učitelé, je to kvůli zvýšení platu, ne kvůli odkrajován­í ze stále menšího bochníku svobody. Teď ovšem máme zásadní důvod k ostražitos­ti. Chyby, jimž byl v posledních letech náš školský systém vystaven, budeme napravovat dlouho. Doplatí na ně především naše děti. A další sociálně inženýrské pokusy si už nemůžeme dovolit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia