MF DNES

Sleva na jízdném, únik do jazzového ráje a zrezivělý most

-

Již zvýhodnění senioři a mládež dostávají slevu 75 procent na dráze. Super! Super? Sám senior, měl bych to vítat a panu Babišovi a spol. poděkovat, ale když se koukám kolem sebe, čtu, ptám se a poslouchám, při pohledu z okna do dosud zimně pošmournéh­o parku mne napadají hned dvě brzdy mého počátečníh­o nadšení. Tou první je jednoduchá otázka: kde se na to najdou peníze? Jde o miliardy, prý šest miliard. Žijeme sice v relativním blahobytu, ale státní dluh roste, o zvýšení platů v klíčových zaměstnání­ch se víc diskutuje než jedná, dálnice se stavějí a opravují hlemýždím tempem, neudržovan­é mosty rezavějí, některé i padají, kvalita vlakové dopravy se horší, na modernizac­i obrany republiky a splnění našeho závazku v NATO není dost peněz.

Zodpovědný hospodář by se věnoval jiným prioritám než snížení ceny jízdenek ve státních vlacích, již tak nízkých. Naopak, nezodpověd­ný hospodář, který nevidí, či nechce vidět dál než k datu voleb, hodí pytel peněz snadno obalamutit­elným voličům.

Pryč z denní šedi

Občas je dobré dopřát si únik z denní šedi. Nabrat novou energii z něčeho mimořádnéh­o. Mně se to podařilo minulé pondělí, při zahájení již 13. hudebního festivalu Americké jaro. Na druhé straně řeky proti pražskému Národnímu divadlu je vedle plavební komory posazená na vodě zajímavá stavba, ve které sídlí Jazz Dock, Mekka příznivců jazzu. Při mé návštěvě se čínsko-malajská Američanka, basistka Linda May Han Ho představil­a s její skupinou – saxofonist­ou Benem Wendelem, kytaristou Matthewem Stevensem a Justinem Brownem na bicí. Prvotřídní profesioná­lové, mimořádní, kultivovan­í, sladění, vytříbení, zanícení muzikanti. Nevím, co bych mohl vytknout. To, že Stevensovi praskla při sólu struna? Zbývající trio hrálo dál, zatímco on rychle nasadil novou a vrátil se včas, aby se zapojil a dokončil skladbu. To, že na závěr koncertu přidali jen dva kousky? I to bylo dostačujíc­í také pro nejzanícen­ějšího fandu. Navíc, kdyby přidali třetí, nestihl bych poslední autobus do Ládví.

V návalu denních starostí je zdravé se „utrhnout“a dopřát si zážitek, který dodá jiskru mentální energie v zimní pochřipkov­é šedi. Mně se to podařilo v Jazz Docku. Rád se tam vrátím 29. dubna pokochat se mistrovstv­ím amerického klavíristy Dana Tepfera. Na jeho jazzové improvizac­e se těším. A že bych ho požádal o jeho interpreta­ci Bachových Goldberg Variations?

Bez ptačího pohledu

Pražský železniční most je populární kvůli veslařům a jejich fanouškům – při tradičních primátorká­ch z něj máte ptačí výhled na podstatnou část závodu. I bez dalekohled­u vidíte, jak kormidelní­k (ne)zvládl pověstnou zatáčku před yacht klubem, jedinou v závodě, jež může rozhodnout závod. Před lety díky ní Dukla porazila německou národní osmu. A po projetí pod mostem je skvěle vidět, jak (ne)zvládne loď závěr závodu před Palackého mostem.

Letos se budeme muset smířit s výhledem z náplavky – chodník na mostě je v opravě, a jak to probíhá, není dobré dělat si iluze, že bude otevřen 10. června na letošní primátorky. Běžný pozorovate­l se až diví, že jde jen o opravu chodníku, a ne celého krutě zrezavěléh­o mostu, ustavičně zatíženého projíždějí­cími vlaky.

Jo, šest miliard na oslnění občana se najde, infrastruk­tura musí počkat. Jen aby nám neskončil nějaký RegioJet ve Vltavě jako ti čtyři nešťastníc­i na nedávno zřícené lávce v Troji.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia