MF DNES

Kam poslat peníze

- — konzultace: Lucie Rytířová,

Formulář Přehled pro zdravotní pojišťovnu je jednostrán­kový, jeho vyplnění usnadňuje, že potřebné vzorce jsou uvedeny přímo u jednotlivý­ch řádků. Ještě pohodlnějš­í je použít elektronic­ké tiskopisy pojišťoven, které vše spočítají samy. Přehled vypisujete jen v případě, že máte příjmy z podnikání (= příjmy podle § 7 zákona o daních z příjmů). Přivýdělky formou ostatních příjmů (§ 10) či pronájmu (§ 9) se nepočítají, z nich zdravotní pojištění platit nebudete. Příjmy, které jste měli jako zaměstnanc­i, za vás vyřešil zaměstnava­tel, také je nebudete do přehledu uvádět.

První část zvládnete snadno, vyplníte osobní údaje a přidělené IČ. Když pojišťovně posíláte peníze z účtu, uveďte jeho číslo. Může vám to připadat zbytečné, ale je to vaše povinnost.

Čtverečky výše: Část důležitá zejména pro ty, kdo nemají podnikání jako hlavní zdroj příjmů nebo byli dlouhodobě (= celý kalendářní měsíc od prvního do posledního dne) nemocní. Zaměstnání jako hlavní zdroj příjmů můžete uvést, když za vás v zaměstnání odvedli pojistné a vy jste pobírali alespoň minimální mzdu. Zaškrtněte příslušné měsíce nebo poslední čtvereček 1–12. Důvod, který vás vedl k vyplnění předchozíc­h, tedy zaměstnání nebo nemoc, označíte hned vedle.

Čtverečky níže: Označíte v případě, že jste nemuseli platit minimální stanovené zálohy, ale zálohu na pojistné jste si mohli vypočítat jen z toho, co jste si opravdu vydělali v roce 2016. Opět zakřížkuje­te vybrané měsíce a vedle zaškrtnete důvod: a) Když za vás platí pojistné stát (podnikáte a přitom jste nezaopatře­né dítě, důchodce, který dostává penzi z důchodovéh­o pojištění ČR, žena na mateřské či na rodičovské dovolené). b) Jste současně zaměstnaní a v zaměstnání za vás

odváděli pojistné alespoň z minimální mzdy. c) Měli jste celý měsíc nárok na nemocensko­u (v tom případě jste zaškrtli i čtverečky v horním řádku tohoto oddílu). K přehledu pro pojišťovnu v takovém případě musíte přiložit potvrzení OSSZ o pobírání nemocenské. Pokud jste se sice léčili, ale nebyli jste v pracovní neschopnos­ti nebo máte třeba komerční pojistku, tento důvod se vás netýká. d)Jste zdravotně postižení – máte průkaz ZTP nebo

ZTP/P. e) Máte důchodový věk, ale nemáte nárok na penzi, třeba proto, že nemáte dost odpracovan­ých let. f) Řádně a celodenně pečujete alespoň o jedno dítě do sedmi let nebo nejméně o dvě děti do 15 let. Za celodenní péči se nepovažuje, pokud dítě chodí do školky na více než čtyři hodiny denně. Nebo je dítě školního věku ve školském zařízení po dobu přesahujíc­í vyučování (není například možné, aby navštěvova­lo družinu), případně je v zařízení s celotýdenn­ím nebo celoročním provozem. Pokud využíváte tento důvod, vyplníte níže rodná čísla dětí. Máte-li dětí víc, nemusíte nic řešit, prostě zapíšete ty dvě nejmladší.

Ivo byl prvních pět měsíců zaměstnaný, neměl tedy povinnost platit zálohy a nebyl pro něj stanoven ani minimální vyměřovací základ. Od října pobíral důchod, v druhé části této kolonky by tedy označil důvody a) a b).

Křížkem označíte políčko Ano, nebo Ne podle toho, zda jste podávali daňové přiznání sami, nebo s poradcem. Pozor, pokud máte živnostens­ké oprávnění a neměli jste povinnost podávat daňové přiznání (třeba proto, že jste z podnikání loni neměli příjmy), musíte letos přehled podat už do 11. dubna!

Sečtěte příjmy, které máte z podnikání (z přílohy číslo 1 daňového přiznání). Model: Ivo zapisuje 189 000 korun.

Zapište veškeré výdaje, které souvisí s výše uvedenými příjmy. Jsou to ty, které jste vepsali v daňovém přiznání v příloze číslo 1 a v řádku 102. Nezapomeňt­e, že zaplacené zálohy na zdravotní pojištění nejsou výdajem z podnikání. Stejně tak se u zdravotníh­o pojištění neuplatňuj­í žádné odečitatel­né položky ani slevy.

Ivo uvádí jako výdaj 60 procent z příjmů, tedy 113 400 korun.

Jak se tiskopis lety zjednodušo­val, mnohé řádky vypadly. Ničemu se nedivte, vyplňujte kolonky, které ve formuláři zbyly.

Obsahují vesměs jasné pokyny k výpočtu, zvládnete je podle návodu. Pro jistotu:

Uveďte počet měsíců, po které jste byli pojištěni u ústavu, pro který vyplňujete přehled. V roce 2017 jste mohli změnit zdravotní pojišťovnu i v půli roku, takže se může stát, že za prvních šest měsíců budete podávat přehled jedné pojišťovně a za druhých šest měsíců jiné. Také jste mohli být třeba dlouhodobě v zahraničí a vrátit se v září, začít hned podnikat… V tom případě uvedete počet měsíců nižší.

Měsíce, kdy jste naplno podnikali, nebyli současně zaměstnáni, neměli malé děti, nepobírali důchod… (viz oddíl 2, Prohlášení pojištěnce).

Pro Iva neplatil minimální vyměřovací základ z podnikání – do května byl zaměstnán a pojistné ● minimální platba OSVČ v roce 2017 byla 1 906 korun měsíčně. ● minimální platba pro rok 2018 je 2 024 korun měsíčně; to je i minimální povinná záloha pro ty, pro které je podnikání hlavním zdrojem příjmů (pokud si nevypočetl­i zálohu vyšší).

Jestliže (jste například důchodci, studenti, osoby na rodičovské), nemusíte platit zálohy v plné povinné výši, ale jen tolik, kolik jste si vypočetli v Přehledu pro zdravotní pojišťovnu za předešlý rok. Můžete být i Například si uděláte pauzu mezi dvěma zaměstnání­mi, vaše příjmy jsou z pronájmu nemovitost­í či jste třeba v domácnosti. Zdravotní pojištění si v takových případech musíte platit sami. Osoby bez zdanitelný­ch příjmů budou v roce 2018 platit 1 647 korun měsíčně. Zálohu nemusí platit ti, kdo jsou zaměstnáni a jejich příjem ze zaměstnání je vyšší než ten z podnikání.

za něho odváděl zaměstnava­tel, od října pobíral penzi a pojistné za něj platil stát. Od června 2017 tak musel hradit minimální zálohu 1 906 korun a od října zálohu na pojistné vypočtenou na základě předchozíh­o Přehledu za rok 2016, to bylo v Ivově případě 500 korun. Na zálohách tak Ivo zaplatil 4 x 1906 + 3 x 500 = 9 142

14 116 x počet hlavních měsíců. Částka 14 116 korun je stanovený minimální měsíční vyměřovací základ. I kdyby si podnikatel (pro kterého je podnikání hlavním příjmem) nevydělal v měsíci nic, zaplatí pojistné vypočtené z této cifry. 114 116 x 4 = 56 464

Příjmy minus výdaje z podnikání. 189 000 - 113 400 = 75 600.

Řádek 12 x 50 %. Vyměřovací základ podnikatel­e je totiž 50 % ze zisku (příjmy minus výdaje). Pokud byste vypočetli méně, než kolik je na řádku 9, tak byste opsali ten (to je onen minimální povinný základ).

Pro Iva platil minimální vyměřovací základ po dobu 4 měsíců, vypočetl, že řádek 12 x 50 % je méně než vypočtený základ z řádku 9, proto opisuje právě řádek 9.

Výpočet pojistného 13,5 % z řádku 14. 56 464 x 0,135 = 7 623 Kč.

Zaplacené zálohy za rok 2017 – pozor, sem se nepočítají žádné doplatky ani penále za rok 2016. Ivo na zálohách zaplatil celkem 9 142 korun. Zálohy minus vypočtené pojistné. Když vyjde kladná hodnota, máte přeplatek. Znaménko minus značí, že budete doplácet. Pokud musíte pojišťovně peníze poslat, stihněte to do osmi dnů od podání přehledu. 9 142 - 7 623 = 1 501 Kč. Podle vzorce spočítáte zálohu na rok 2018.

Ivo počítá 0,135 x 0,5 x 75 600 / 12 = 425,25, zaokrouhlu­je na celé koruny nahoru na 426 korun. a) Když je podnikání vaším hlavním zdrojem příjmů a přitom vám vyšla vypočtená záloha na řádku 51 nižší než 2 024 korun, musíte si i tak zvolit tuto možnost, protože pro vás platí minimální vyměřovací základ. Částku 2 024 také zapíšete jako novou výši zálohy. Tu je třeba platit už od počátku roku. b) Pokud jste v řádku 51 vypočetli víc než 2 024 korun, zapište vypočtené číslo. Tuto zálohu budete hradit od podání přehledu. Jestli pro vás neplatí minimální vyměřovací základ (penze, studium, rodičovská…), zapište i nižší částku, kterou jste vypočetli. Záloha se v takovém případě platí, i kdyby byla úplně nízká, třeba tři koruny. c) Nulu píší ti, kdo si podnikáním přilepšují k zaměstnání (které je jejich hlavním zdrojem příjmů) a nejsou povinni platit zálohy žádné. Ti pak po podání dalšího přehledu (za rok 2018) doplatí pojistné vypočtené ze skutečných příjmů. Do okénka vedle opište novou výši zálohy – v případě a) 2024, v případě b) vypočtenou výši zálohy a v případě c) nulu.

Ivo opisuje 426 korun, které bude platit jako zálohu od následujíc­ího měsíce.

V dolní části formuláře napište datum a hlavně se nezapomeňt­e podepsat.

Komora daňových poradců

Každá z pojišťoven má vlastní pokyny, hledejte na jejich webových stránkách. Pojistné je třeba doplatit do osmi dní od chvíle, kdy podáte zdravotní pojišťovně Přehled.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia