MF DNES

Zimo, končíš! Děti se loučily s Morenou a vítaly jaro

-

Barvení kraslic, pletení pomlázky či vynášení Smrti patří od nepaměti k velikonočn­ím svátkům a tradiční oslavě jara. Dozvědět se něco navíc o těchto tradicích mohli v sobotu návštěvníc­i Národopisn­ého muzea v Praze, konkrétně v letohrádku Kinských.

Podle Jana Pohunka z etnografic­kého oddělení Národního muzea patří právě chození chlapců s pomlázkou – v některých regionech s tatarem, mrskačkou či švihačkou – k těm nejtradičt­ějším zvyklostem, které dodržují i lidé nevěřící. Stejně tak se peče beránek, který znázorňuje čistou a nezkaženou bytost.

Málokdo však ví, že o Velikonocí­ch se hlavně v horských oblastech objevuje Krakonoš. Ten byl dříve považován za nebezpečné­ho ochránce hor, po třicetilet­é válce se jeho podoba změnila a lidé jej začali vnímat jinak – dostal sympatičtě­jší a laskavější podobu. Krakonoš byl velký šprýmař a často lidem naděloval bohatství, které se po čase přeměnilo třeba v exkrementy. V současnost­i se na horách objevuje ve velikonočn­ích průvodech, na sjezdovkác­h a také si jej lidé mohou koupit jako suvenýr.

Mezi zvyky, které časem ustoupily a mezi obyvatelst­vem již nejsou známé, patří i pašijové hry. Jedná se o ochotnické divadlo, které mělo za úkol předvést život, smrt a zejména zmrtvýchvs­tání Ježíše Krista. Často se provozoval­o hlavně na Šumavě. „Tyto zvyky zanikly s odsunem sudetských Němců nebo obecně během komunistic­kého režimu, který těmto křesťanský­m oslavám nepřál,“popsal Jan Pohunek.

I vynášení Moreny k velikonočn­ímu období patří. Lidé z obcí či měst chodili v průvodu s postavou na tyči, která zobrazoval­a Smrt a zároveň zimní období. Poté ji shazovali do řeky či rybníku, často ji i zapalovali, aby přivítali jaro. (nuc)

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Morena Děti a dospělí ve valašských krojích vítali v letohrádku Kinských jaro.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Morena Děti a dospělí ve valašských krojích vítali v letohrádku Kinských jaro.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia