MF DNES

Boj o jedničku: staré pořádky vs. nová síla

Piráti a další strany si brousí zuby na bohatou radnici Prahy 1. Chtějí svrhnout její vedení, v jehož čele už už dvě volební období stojí Oldřich Lomecký z TOP 09.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Nežije tam sice mnoho lidí, přesto je Praha 1 významnou městskou částí. Jak svým bohatstvím, tak i možností ovlivnit plány hlavního města.

Zhruba osm let stojí v čele radnice TOP 09 se starostou Oldřichem Lomeckým. Ten se netají tím, že chce svůj post vykonávat i nadále. „Mám důvěru zdejší organizace a předběžně jsme domluveni, že bude lídrem naší kandidátky,“říká o plánech své strany Lomecký.

Lomecký na sebe letos upozornil dvěma kontroverz­ními výroky. Nejprve prohlásil, že starosta sousední Prahy 7 se chová jako Joseph Goebbels, šéf nacistické propagandy. A v březnu MF DNES přinesla zprávu, že si Lomecký v trestním stíhání stěžoval na to, že je obětí zločinného spolčení homosexuál­ů.

Celkově by se dle Lomeckého nemělo složení jmen na kandidátce strany pro volby na Praze 1 příliš lišit od toho v roce 2014. Znovu by se tak mezi kandidáty mohl objevit i radní Jan Votoček, který v prosincové­m vydání časopisu jedničkové topky uvedl, že cyklisté protestují­cí proti omezení jejich pohybu po centru se chovají jako islámští teroristé, kteří se Evropě snaží vnutit právo šaría, místo aby se integroval­i.

Novým jménem na kandidátce TOP 09 může být marketér Jakub Horák, výrazná osoba sociálních sítí, kterou sledují desetitisí­ce uživatelů. „Uvažujeme, že bude na zajímavém místě, v první polovině kandidátky,“líčí Lomecký.

TOP 09 se STAN? Ne v Praze 1

Přestože TOP 09 chce dobýt magistrát ve spojení s hnutím STAN, v Praze 1 je taková spolupráce vyloučená. Lídr topky Lomecký se totiž nesnáší s lídrem Starostů Petrem Hejmou. Ten povede kandidátku koalice My, co tady žijeme, jejímž základem je dvojkoalic­e STAN s lidovci.

Hejmovi vadí jednání Lomeckého. Ten zase připomíná skutečnost, že Hejma byl coby starosta Prahy 1 za ODS v roce 2009 odvolán ze své funkce. Důvodem byly chyby v hospodařen­í radnice, což tehdy Hejma odmítl a označil to za zástupný problém pro politickou hru.

Uskupení My, co tady žijeme kandidoval­o už před čtyřmi lety a získalo druhý nejvyšší počet hlasů. I tak skončili jeho zástupci v opozici, v níž byli poměrně nevýrazní.

Nejhlasitě­jšími opozičníky byli dva zastupitel­é za subjekt Zelená pro jedničku, což je spojení Zelených a spolku obyvatel Prahy 1. Zelení se na přelomu letošního roku zviditelni­li v kauze okolo Nemocnice Na Františku, kde spolu s Piráty a zástupci iniciativy Praha sobě sbírali podpisy pod petici, která měla zabránit pronajmutí nemocnice soukromník­ovi.

„Chceme v tomto složení spolupraco­vat i nadále. Ještě ale budeme jednat, jestli utvoříme všechny tři strany jednu kandidátku, či jak bude spolupráce vypadat,“říká Vít Masare, jenž je ve vyjednávac­ím týmu Zelených. Lídrem strany má být zastupitel Petr Kučera.

Jednání o koalici však mohou skončit bez dohody s Piráty. Ti totiž cítí šanci na úspěch a zdá se, že přistoupí k sólo tažení. „Dáváme přednost samostatné kandidátce. O místa na ní se však mohou lidé z jiných stran ucházet,“říká místopředs­eda pražských Pirátů Adam Zábranský s tím, že strana zároveň nepočítá s tím, že by se na její kandidátce objevili dva zastupitel­é, kteří za ni byli před čtyřmi roky zvoleni. Kvůli nespokojen­osti s jejich prací.

Mezi těmi, kteří je nahradí, pak může být i David Bodeček, kterého Lomecký označil jako jednoho z gayů, kteří se proti starostovi spikli.

Piráti, kteří patří mezi favority komunálníc­h voleb v celé Praze, ještě zváží, zda by jejich samostatný postup nepřinesl jen tříštění hlasů mezi podobně smyšlející strany. Ty mají stejný cíl. Dostat z vedení radnice TOP 09, ODS a ČSSD. Nejen topka totiž popudila formující se opozici. ODS za čtyři roky asi nejvíce ublížilo, když policisté zatkli Martina Skálu, zastupitel­e a předsedu jednoho z místních sdružení ODS v Praze 1. Ten měl podle obvinění coby předseda finančního výboru brát úplatky za pronájem nemovitost­í.

Zároveň občanští demokraté na Praze 1 prosazují omezení jízdy elektrokol­oběžek, které nahradily vozítka segway, což by omezilo i cyklisty jezdící přes den po pěších zónách. Petici proti návrhu podepsalo přes tisíc lidí.

Kdo by mohl vést občanské demokraty do voleb v Praze 1, není podle místostaro­sty Richarda Bureše (ODS) zatím jasné. On s radní Evou Špačkovou by však rádi znovu usedli ve vedení radnice.

Autor antikonfli­ktního týmu

Lídrem ČSSD by mohl být dlouholetý místostaro­sta Prahy 1 Daniel Hodek. „Jsem připraven se ještě jednou postavit před voliče,“říká autor nápadu, aby Nemocnici Na Františku, na jejíž chod městská část ročně doplácí desítky milionů, Praha 1 pronajala soukromé firmě. Takový záměr kritizoval­a opozice i magistrát, neboť podle nich nebyly podmínky soutěže výhodné pro radnici. Z plánu nakonec sešlo.

Co se týče podoby kandidátky sociální demokracie, nedá se podle Hodka očekávat žádné velké překvapení. Znovu by se tak na vrchních příčkách mohl ucházet o hlasy voličů radní Ivan Solil, který stál za vznikem antikonfli­ktního týmu. Šlo o skupinu „sekuriťáků“, kteří chodili v letních měsících po nočních ulicích centra a snažili se ztišit hlučné osoby na ulicích.

Do výsledku voleb může ještě zasáhnout hnutí ANO. Předseda ANO v Praze 1 Karel Grabein Procházka však nechtěl podobu kandidátky hnutí příliš komentovat s tím, že se na ní ještě pracuje.

ANO kandidoval­o na jedničce už před čtyřmi lety. Po tom, co skončilo v opozici, nahradil Grabein Procházka v čele místní organizace zastupitel­e Jiřího Janouška, jenž vystupoval proti tehdejší předsedkyn­i pražského ANO Radmile Kleslové. Že už není Janoušek předsedou, se dozvěděl až dodatečně. Proto s dalšími dvěma kolegy z hnutí vystoupil a jeden zbývající zastupitel ANO na post rezignoval a jeho náhradník se připojil k zastupitel­skému klubu ČSSD.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Svrhnout Lomeckého Dvě volební období stojí v čele Prahy 1 Oldřich Lomecký z TOP 09. Pro řadu kandidujíc­ích subjektů bude tématem letošních komunálníc­h voleb v této městské části snaha Lomeckého kralování ukončit.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Svrhnout Lomeckého Dvě volební období stojí v čele Prahy 1 Oldřich Lomecký z TOP 09. Pro řadu kandidujíc­ích subjektů bude tématem letošních komunálníc­h voleb v této městské části snaha Lomeckého kralování ukončit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia