MF DNES

Stropnická hraje holku z ulice

- — Tomáš Šťástka

Hravě a lehce napsané. Tak charakteri­zuje Anna Stropnická činoherní novinku pražského Divadla Broadway Na dotek. „Vypráví o čtyřech lidech, kteří spolu tak úplně nebyli, ale nějakou souhrou náhod se dali dohromady,“přibližuje herečka, která se objeví v úloze striptérky Alice.

„Nakonec nikdo nezůstane s nikým. Jde tedy spíš o drama než komedii,“pokračuje. „Moje postava je holka z ulice, která se živí striptýzem. Hra obsahuje i jednu scénu přímo z klubu, kde se předvádím. Je to efektní sexy tanec, ale donaha se samozřejmě nesvlékám,“popisuje Stropnická a vysvětluje, že inscenace není vhodná pro mladší diváky především kvůli jadrné mluvě.

Právě noční klub má ve hře anglického dramatika Patricka Marbera zvláštní úlohu, lidé tam přicházejí za vzrušením nejrůznějš­ího druhu, ovšem nesmí se jeden druhého dotýkat. Částečně se tak reflektuje dnešní doba studených displejů.

„Říkala jsem si, že tahle hra z 90. let je až překvapivě současná. On tedy každý, kdo něco inscenuje, tvrdí, že to rezonuje s dneškem, ale tady to platí doslova, nemusí se nic roubovat,“prohlašuje herečka.

Popisuje také, že se tvůrci inscenace v čele s režisérem Danem Pánkem rozhodli některé reálie minulých desetiletí ponechat. „Autor si hodně hraje s cigaretami. Hrdinka si klidně zapálí v nemocnici nebo v galerii,“dává příklad Stropnická.

Hru Na dotek uvádělo s úspěchem už Divadlo Na Jezerce, vydržela tam deset let. Hráli ji i v Mladé Boleslavi. „Proti Boleslavi jsme realističt­ější, tam ve scénografi­i používali zkratky a znaky. Na Jezerce to zase udělali více do komedie,“srovnává. „Marberův text mi přitom tak vtipný nepřipadá, spíš důvtipný,“dodává Stropnická. Spolu s ní se v novince ukáže Pavel Batěk, Jitka Ježková a Tomáš Havlínek. Premiéra je ve čtvrtek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia