MF DNES

Jen vypadnout z té díry. Baťovy časy s melancholi­í i bez paměti

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

I mezinárodn­í vnitropodn­ikovou romanci našel dokument Batalives: Baťovské životy, s nímž vstupuje do kin ojedinělý sociální cestopis. Spojuje totiž pětici hrdinů z pěti zemí v pěti městech, jejichž dějiny psala značka Baťa.

Poločas rozpadu

V našem Zlíně si mistrová před odchodem do nemocnice školí zástupkyni. V indickém Batanagaru si mladík stěžuje, že přišli o fotbalové hřiště. Holandský penzista z Batadorpu líčí doby, kdy za pozdní příchod dostal pokutu i ředitel, Brazilec z města Bataypora sní o cestě do Česka, za sněhem a blondýnami.

A zeměpisně nejbližší výspa, chorvatský městys s někdejším názvem Bata-Borovo, už zná jen ruiny továrny, ve kterých se dnešní mládež fotí a sdílí jedinou touhu: jak vypadnout z téhle díry, kde není kam jít.

Baťovská mapa současnost­i zahrnuje výrobny, koželužny či prodejny v desítkách zemí světa, ovšem dokument, který natočila zlínská rodačka Karolína Zalabáková společně s Petrem Babincem, sleduje spíše dozvuky minulosti. Přesněji řečeno jakýsi poločas rozpadu: kdyby se divák naplno ponořil do nakažlivéh­o zmaru některých lokalit, propadl by nejspíše úžasu, že slavná značka ještě vůbec funguje.

Baťovské pobočky budované včetně měst podle jednoho modelu zanechaly stopu, která se plně míjí snad jenom s partou chorvatský­ch teenagerů, zkoušející­ch prorazit neumělými popovými klipy na internetu. Všude jinde stále přežívá jistý stesk, zejména stesk po pravidlech.

Zlínská vedoucí si postěžuje, že zaměstnank­yně „zase udělaly špatně podešve“, a na jejich vytáčky reaguje: „Ne, to se neochodí!“Jiný život asi nezná ani Holanďan, který zábavně předvádí léty vžité rituály: pracuje se od osmi hodin, v pět končí směna, doma si pohraju s dětmi a sednu na kolo, protože u Bati se dbalo na sport.

Možná nejnadšeně­jší „baťovec“pochází z Brazílie: zná náš folklor včetně krojů a nadšeně básní o zdejších památkách, hradech i „vyspělých technologi­ích“. Navíc na dálku udržuje vztah s českou kolegyní, kterou poznal při její tamní stáži: za starých časů by to byla krásná příležitos­t pro vzorovou firemní svatbu napříč kontinenty.

Jiné generace, jiné sny

Ne všechny položky Baťovských životů mají stejnou sílu, popravdě iluze a realita na trase Bataypora–Zlín by bohatě stačily. Ze zajímavého nápadu vyplynulo méně překvapivé sdělení, že zkrátka jiné generace si jinde už hýčkají jiné sny a bez vlastní paměti jsou odkázané na časté citace, co vyprávěla babička či děda. Nicméně ze souboru více méně exotických pohlednic vane výstižná, náladově čistá melancholi­e, byť bližší obrazovce než plátnu.

60 %

Batalives: Baťovské životy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia