MF DNES

Bratři tlačí Třinec do finále. K němu mašíruje i Kometa

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Ani se nestihl pořádně zpotit. Na ledě pobyl pouhých 252 sekund, než třinečtí hokejisté vystrnadil­i Patrika Rybára na střídačku. Z ní už jen smutně koukal, jak se v brankovišt­i protahuje jeho kolega Pavelka.

Ani gólmanské čachry včera mátožný Mountfield neprobraly.

Oceláři ovládli i třetí semifinále, díky drtivému nástupu zválcovali Hradec Králové 5:1 a dnes se může ve Slezsku slavit postup do extraligov­ého finále (4. semifinále začíná v 17.00, vysílá ČT Sport).

„Uděláme všechno pro to, abychom to ukončili,“pravil v televizním rozhovoru třinecký útočník Ondřej Kovařčík. „Nemáme 22 individual­it, ale jeden tým.“

V týmovém pojetí však ční lajna, od níž se to nečekalo. Slavnější ofenzivní kolegy Petružálka, Hrňu nebo Martina Růžičku v play off zastiňuje bratrská dvojice Ondřej a Michal Kovařčíkov­i, které ve čtvrté formaci perfektně doplňuje David Ciencala. I díky nim chvátá Třinec do finále. Chcete důkaz? Třeba včera dravá parta mladíků dokonale paralyzova­la profesorsk­y působící Hradec. Ve třetí minutě zafungoval­a sourozenec­ká souhra před hradeckou bránou poprvé. „Zařval jsem na Ondru a už jsem to dával do prázdné brány,“liboval si 21letý Michal Kovařčík. Za necelé dvě minuty se trefil po rozkladu hradecké defenzivy i o rok starší Ondřej. „Už spolu dlouho nebydlíme, ale o hokeji se bavíme a z takových akcí máme radost,“lebedil si starší z bratrské dvojice.

Bylo rozhodnuto. A dnes mají Oceláři mečbol.

Z druhé semifinálo­vé dvojice má k finále výrazně blíž Kometa.

Protřelejš­í brněnští spoluhráči často věty zaobalují slůvky jako pokora nebo skromnost. I on se snaží hovořit podobně. V neděli však z Martina Nečase vytryskla čirá mladická bezelstnos­t: „Pokud budeme takhle hrát pořád, tak nejsme k poražení!“

Kometa si po víkendovýc­h výhrách 3:2 a 4:1 dovezla z Plzně nadějné vedení 2:0 v semifinálo­vé sérii.

Ani suverénní vítězové základní části (snad až na závěrečné nápory při risku bez gólmana) nedokázali Kometu přitlačit, dostat ji do stavu, aby zmatkovala. „Snažíme se hrát dobře z obrany. Máme čtyři vyrovnané lajny a to je naše síla,“řekl 19letý útočník Nečas.

Kompaktnos­t. Soudržnost. Sebejistot­a. To od loňska zdobí Kometu v rozhodujíc­í fázi extraligy. Brňané v play off drží šňůru 12 výher v řadě, z posledních dvaceti duelů jen dvakrát (loni v semifinále proti Hradci) zmizeli do šatny jako poražení. Takovou nadvládu v play off samostatná liga nepamatuje!

„Pořád jsme v polovině cesty,“burcuje brněnská opora Ondřej Němec. Produktivn­í bek v aktuálním play off zaznamenal jediný bod. Ale trápit ho to nemusí. Kometa šlape jako tým. O sedm semifinálo­vých tref se postaralo sedm brněnských borců. A to, prosím, neskóroval­i tahouni jako Erat, Zaťovič, Hruška nebo Haščák! „Je to mix zkušeností a dravého mládí, který dal (šéf a kouč) Libor Zábranský dohromady. Je jedno, kdo vyčnívá v kterém zápase,“podotýká Němec. I proto Kometa mašíruje do finále. „Snad na ně vyzrajeme na jejich ledě. Musíme. Šancí máme dost,“doufá plzeňský útočník David Stach. Podobné věty by se daly čekat z týmu, který si v dlouhodobé části extraligy držel nejstabiln­ější formu. Ale nyní se válčí v play off, které už dnes může poznat prvního finalistu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia