MF DNES

Rozhovor se spisovatel­em Jo Nesbo

JO NESBOØ Než ho svět poznal jako talentovan­ého spisovatel­e a mistra vyhlášenéh­o severského krimi, živil se prodejem na burze i zpěvem v populární norské rockové kapele. Pak dostal skvělý nápad a stvořil problémové­ho detektiva Harryho Holea. Tím se mu živ

-

Máte někdy noční můry? Ne. Proč se ptáte?

Přivazujet­e své hrdiny k rozpáleným kamnům a poléváte vodou, přilepujet­e ženy k vanám a pak je necháváte topit... Já bych z toho neměla nejklidněj­ší spánek. Vidíte, jenže většina věcí, o kterých píšu, se mi dřív v noci zdála. Takže kdybych teď o těch zločinech snil znovu, bylo by to něco jako sen ve snu.

Viděl jste někdy zavražděné­ho člověka? Ne, nikdy. Nemyslím, že je to pro spisovatel­e důležité. Vždycky si vzpomenu na známou historku z natáčení filmu Maratónec. Dustin Hoffman tehdy probděl celou noc, aby vypadal unaveně. Ráno přišel zmožený na plac, kde seděl Laurence Olivier. Ten se na něj jen podíval a řekl: A nenapadlo tě, že bys tu únavu prostě mohl zahrát? Tak asi tak to mám já se psaním. Používám hlavně svou představiv­ost.

Takže vás neláká zkusit si na vlastní kůži práci Harryho Holea? To zase ano. Chci psát správně a autenticky, takže jsem několik míst činu navštívil. Jenže mrtvoly jsou tam vždycky zakryté, a stejně, i kdyby nebyly, asi by to mé psaní nijak nezměnilo.

Musel jste tam jít v přestrojen­í, aby si neukazoval­i na známého spisovatel­e? Tehdy jsem ještě nebyl tak známý, takže hned mě nikdo nepoznal. Ale logicky jsem se trochu schovával, abych nebyl ostatním nápadný.

CO MI V ŽIVOTĚ NEJDE

Kontakty u policie jste získal až jako spisovatel, nebo jste tam měl kamarády už dřív? Neznal jsem nikoho, takže jsem je musel vyhledat. Překvapivě mi vždycky byli velmi nápomocni. Jen se mi ještě nikdy nepovedlo, aby mě vzbudili v polovině noci a řekli, ať se urychleně přijedu podívat na místo činu. To bych chtěl.

Mixování smoothie z krve vrahových obětí, to je taky něco, co máte od svých kolegů policistů, nebo je to jen důvtipná narážka na trend zdravého životního stylu? Vykládejte si to, jak chcete, ale sarkasmus, který za tím vidíte, je mi sympatický. Samozřejmě jde o zrůdný čin, nicméně za každým zločinem v mých knihách je tak trochu schovaný vtip. Jen to tak nebije do očí.

Takže humor a detektivka jdou ruku v ruce? Určitě, u série s Harrym Holem se asi hledá těžko, ale takoví Lovci hlav jsou plní humoru. Vždyť to dělal už Raymond Chandler nebo James Thompson. Žánr krimi by neměl být vůči humoru nepřátelsk­ý.

Jste ceněný spisovatel, býval jste norskou rockovou hvězdou, úspěšným burzovním makléřem, měl jste dobře nakročeno ke kariéře profesioná­lního fotbalisty. Existuje něco, co vám nejde? Je, ale neřeknu vám to. Je to tajné?

Ne, není... Tak dobře. Moji bratři jsou velmi dobří řidiči. Já jsem bohužel z nějakého důvodu tím nejhorším řidičem v rodině, všude. Když jsme začali jezdit na turné s kapelou, nikdy jsem nemusel řídit a říkal jsem si, jak mám hodné spoluhráče, že mě nechají odpočívat. No, bylo to trochu jinak. Prostě mi to nejde.

A to všechno, co vám šlo, bylo za tím spíš štěstí, talent, nebo tvrdá práce? Směsice všeho. Tohle je společně se zdravým sebevědomí­m základ, který stojí za každým úspěchem.

PÍŠU PO KAVÁRNÁCH

Slyšela jsem, že když začínáte psát, musíte být naprosto přesvědčen­ý o tom, že kniha, kterou chystáte, je nejlepší na světě. Je to tak? Je to trochu složitější. Napsat knihu je něco jako být v milostném vztahu se ženou.

Tak to mi budete muset vysvětlit.

Na začátku jste v euforii. Všechno je nové, téma, žena, poznáváte se. Pak ale přijdou pochyby – je to opravdu ono? A jediné, co vám zbývá, je doufat, že to bude nejlepší vztah, který jste kdy měla. Pokud se tohle povedlo, je čas ji opustit, knihu i ženu.

To je celkem pragmatick­ý přístup. Přesto, byl jste někdy nespokojen­ý s knihou, kterou jste napsal? Ano, šlo o jeden román, který jsem psal asi dva roky. Na začátku mi to přišlo jako geniální nápad, jenže jsem v něm musel spojovat realitu s fikcí a to byl problém. Pochybnost­i rostly. Editoři s tím však byli spokojení, jen vypíchli pár věcí, které se jim nezdály. Bohužel to byly přesně ty pilíře, na kterých celý příběh stál.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 LOVCI HLAV. Film byl prodán do padesáti zemí, což je norský rekord. 2 I AM VICTOR. Drama bylo natočeno před pěti lety pro americkou televizi. 3 DOKTOR PROKTOR A PRDICÍ PRÁŠEK. O doktoru Proktorovi už byly natočeny dva rodinné filmy. 4 SNĚHULÁK. Thriller s Harrym Holem.
1 LOVCI HLAV. Film byl prodán do padesáti zemí, což je norský rekord. 2 I AM VICTOR. Drama bylo natočeno před pěti lety pro americkou televizi. 3 DOKTOR PROKTOR A PRDICÍ PRÁŠEK. O doktoru Proktorovi už byly natočeny dva rodinné filmy. 4 SNĚHULÁK. Thriller s Harrym Holem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia