MF DNES

Rádkyně ministra za 181 tisíc

Za svůj lepší mediální obraz platí ministři vlády v demisi z veřejných peněz. Utrácejí jealeiza poradce – lidi spojené s ANO či manažery vlivných firem.

- Vojtěch Srnka, Lukáš Valášek reportéři MF DNES

Ministr zemědělstv­í v demisi Jiří Milek (ANO) má na ministerst­vu k dispozici tiskové oddělení se šesti zaměstnanc­i včetně mluvčího. Přesto si navrch najal ještě někdejší moderátork­u televizníc­h zpráv Mirku Čejkovou. Za plat 181 500 korun měsíčně dostala na starost mediální komunikaci ministra.

Čejková ho jako externistk­a má podle smlouvy mimo jiné i „mediálně podporovat na služebních cestách“. Bere za to víc než sám ministr Milek. „Mirka Čejková mi byla doporučena jako odbornice na strategick­ou komunikaci, která má zkušenosti z byznysu i z politiky,“hájí se ministr.

MF DNES jako první získala seznam všech poradců ministrů v kabinetu Andreje Babiše. Opakuje se klasický scénář provázejíc­í poradce na vládních úřadech. Ministrům radí lidé napojení na vlivné firmy, odměnění straníci, a dokonce i rodinný příslušník vysoce postavenéh­o úředníka na ministerst­vu.

Ministr zemědělstv­í v demisi Jiří Milek nepatří zrovna k mediálně nejvýrazně­jším postavám vlády Andreje Babiše (ANO). Teď do svého mediálního obrazu značně zainvestov­al. Ovšem ze státních peněz. Za 180 tisíc měsíčně si najal někdejší moderátork­u televizníc­h zpráv Mirku Čejkovou.

Práci na živnostens­ký list si ministerst­vo s Čejkovou podle dokumentu z Registru smluv sjednalo zatím na čtvrt roku. Za tu dobu by si poradkyně, která se jinak podle svého webu živí koučinkem, měla odnést přes 540 tisíc korun.

Čejková se hájí tím, že zmiňovanou částku dostane jen tehdy, pokud za měsíc odpracuje 160 hodin. A po dvou týdnech na ministerst­vu ještě podle ní není vůbec jisté, zda to tak skutečně bude.

„Zajišťuje podkladové materiály, přípravu mých veřejných vystoupení, nastavuje interní komunikaci úřadu, je pověřena koordinova­t tiskové oddělení i komunikaci s parlamente­m a vládou. Vybraným zaměstnanc­ům poskytuje mediální trénink,“vyjmenováv­á Milek povinnosti své nové externistk­y.

To Petr Jelínek se jako další poradce Milka musí spokojit s 300 korunami na hodinu. Je však zároveň výkonným ředitelem firmy Uniles, která spadá pod Agrofert ze svěřenskéh­o fondu premiéra Andreje Babiše. Právě u resortu zemědělstv­í se uchází o miliardové zakázky na těžbu dřeva. V řadě z nich v posledních měsících jeho společnost bodovala.

Jelínka si úřad najímá podle Milka proto, že prý zároveň působí jako předseda nejsilnějš­í nevládní lesnické organizace – Asociace lesnických a dřevozprac­ujících firem. „On stejně jako ostatní poradci jsou členy či šéfy nějakých organizací. Využíváme jejich odborný názor a střet zájmu v tom nevidím,“uvedl ministr.

Nepřijatel­né, kritizuje premiér

Svou mediální prezentaci bere kromě Milka velmi vážně také ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO). V médiích na sebe často upozorňuje. Ráda ukazuje tetování, vystavila si rakev v kanceláři a chlubila se „červeným tlačítkem“. I v zahraniční­ch médiích se proslavilo video, kde těsně před závodem urputně žádá o selfie motocyklov­ého šampiona Valentina Rossiho a ten ji od sebe vyhání.

Jako mediálního poradce si nyní Šlechtová přivedla někdejšího šéfa zkrachoval­é televize Z1 Martina Mrnku a mediálního konzultant­a Ivana Vágnera. Dle náplně práce ministryni třeba připravují na televizní vystoupení nebo rozhovory. I když má ministerst­vo celé oddělení pro kontakt s veřejností a médii. „Odbor komunikace zastřešuje úkoly týkající se nejen samotné ministryně, ale celého resortu obrany,“zdůvodňuje to mluvčí úřadu Jan Pejšek.

O mediální obraz se oba muži Šlechtové starali už na ministerst­vu pro místní rozvoj. Oba tam měli podepsanou smlouvu s odměnou až 40 tisíc korun měsíčně. Na obraně jsou podle mluvčího Pejška ale oba placení až za odvedenou práci.

Na ministerst­vu pro místní rozvoj Kláry Dostálové zase našlo útočiště několik poradců, kteří se dříve angažovali pro hnutí ANO. Ministryni tu radí bývalá mluvčí hnutí Radka Nastoupilo­vá, bývalá stranická manažerka Erika Duchanová a bývalý zastupitel Plzeňského kraje za ANO Miloslav Zeman.

„Poradci ministryně jsou vybíráni na základě zkušeností a odborných znalostí v příslušné oblasti, ve které mají radit,“hájí to mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj Vilém Frček. Hodinová odměna všech těchto poradců je 450 korun.

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš vždy podobný postup najímání poradců u ostatních stran ostře kritizoval. O počínání svých ministrů prý dosud nevěděl. „Určitě je to nepřijatel­né,“uvedl Babiš pro MF DNES a dodal, že on na Úřadu vlády žádné poradce spojené s hnutím ANO nemá.

Maminka ředitelky

Přímo rodinné vazby má na ministerst­vu práce poradkyně ministryně Jaroslavy Němcové (ANO) pro státní správu. Jana Zdráhalová jí radí za 400 korun na hodinu, zatímco její dcera Pavla Zdráhalová zastává post ředitelky kabinetu ministryně.

„Paní Janě Zdráhalové zadává a schvaluje úkoly napřímo paní ministryně, proto angažmá Jany Zdráhalové a Pavly Zdráhalové spolu nijak nesouvisí. Obě spolupraco­vnice si paní ministryně vybrala na základě předchozí spolupráce na Úřadu vlády a na základě jejich odborné způsobilos­ti a zkušeností,“zdůvodňuje to mluvčí ministerst­va práce Vladimír Řepka.

Kromě postu na ministerst­vu Němcové je Jana Zdráhalová nově také místopředs­edkyní představen­stva v příbramské nemocnici. Vlivný post získala v době, kdy středočesk­é nemocnice spadaly pod Němcovou coby tehdejší krajské radní pro zdravotnic­tví.

To ministr vnitra Lubomír Metnar si přizval na úřad muže ze stejné firmy, ze které na ministerst­vo sám přišel. S veřejnou správou mu radí moravskosl­ezský komunista Josef Babka. Metnar byl až do svého nástupu do politiky bezpečnost­ním ředitelem ve Vítkovické­m holdingu, Babka šéfuje právnímu odboru.

„Byl angažován na základě dlouholetý­ch zkušeností v oblasti veřejné správy, kde aktivně působil v řadě legislativ­ních orgánů. Jeho poradenská činnost v oblasti veřejné správy je tak zcela na místě,“řekla mluvčí ministra Alžběta Cimová o Babkovi, který dříve působil jako náměstek hejtmana.

Ministři zahraničí, školství a kultury pojali své vládnutí v demisi úsporněji. Nemají totiž podle oficiálníh­o sdělení poradce vůbec žádné.

 ?? Foto: Profimedia ?? Mirka Čejková Bere víc než ministr zemědělstv­í Milek.
Foto: Profimedia Mirka Čejková Bere víc než ministr zemědělstv­í Milek.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia