MF DNES

Stát chce umožnit soudit se i o drobné

- — Josef Kopecký

Zákon umožňující i v Česku podávat hromadné žaloby připraví ministerst­vo spravedlno­sti. Vláda na to kývla ministru Robertu Pelikánovi. „Bude možnost, aby někdo vytvořil skupinu stejně postiženýc­h osob a jménem celé té skupiny se domáhal náhrady vzniklé škody nebo vydání bezdůvodné­ho obohacení,“uvedl Pelikán.

Podle návrhu by jednotliví členové skupiny žalobců mohli se soudem komunikova­t jen prostředni­ctvím zástupce skupiny nebo jeho advokáta.

O stovku se nikdo nesoudí

„Když někoho připravíte o miliardu, nejspíš vám to neprojde, když deset milionů obyvatel každého o stokorunu, asi vám to projde, ačkoli ve výsledku je to stejná částka. Proč vám to projde? Protože nikdo z těch, kdo byli připraveni o stokorunu, ačkoli je jim to nepříjemné, nebude utrácet čas a peníze se o tu stokorunu soudit,“popsal ministr spravedlno­sti na konkrétním příkladu, oč jde.

A podle Pelikána je to v dnešní ekonomice celkem častá situace. „My to pociťujeme jako selhávání práva,“řekl ministr spravedlno­sti.

Zákon chce mít ministerst­vo napsaný ještě letos, případně na začátku příštího roku. „Nebude asi jednoduché to prosazovat v Parlamentu,“ řekl Pelikán na dotaz iDNES.cz, kdy by zákon mohl začít platit.

V Česku zatím podávat hromadné žaloby nelze. Ve většině evropských států to jde, přičemž žaloby se týkají například nároků, které vzniknou spotřebite­lům nekalým či protiprávn­ím jednáním podnikatel­ů, nároků vzešlých z porušení práva životního prostředí nebo z pracovněpr­ávních vztahů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia