MF DNES

Sestra Marešová chce po státu čtyři miliony

Povinná školka platí i pro krajánky, úřady rozesílají pokuty

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Zdravotní sestra Věra Marešová požaduje od státu 1,9 milionu korun za ztížení společensk­ého uplatnění a 2,1 milionu korun za nezákonné rozhodnutí o svém trestním stíhání. Ministerst­vo spravedlno­sti jí loni přiznalo milion. Ostatní vznesené nároky úřad proplatit odmítá. Stíhání a 14 měsíců ve vazbě prý Marešové zhoršilo psychický stav. Podle obžaloby podávala pacientům na jednotce intenzivní péče v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Chtěla si tak prý ulehčit práci. Soudy ženu osvobodily, protože se neprokázal­o, že se skutky vůbec staly. (ČTK) a poště obálka s pruhem a v něm obvinění z toho, že porušila zákon. To se ale Iva Vokurková dozvěděla až po několika týdnech. vyměřil pokutu 500 korun. Za to, že svého syna nezapsala k povinné předškolní docházce. Ta je od letošního školního roku v Česku povinná pro všechny pětileté děti.

Do mateřských škol nenastoupi­la asi tři procenta předškolák­ů. Jde sice především o děti rodičů ze sociálně vyloučenéh­o prostředí, značnou část ale tvoří i děti žijící trvale v zahraničí.

Podle ministerst­va školství pro tyto děti sice není docházka do české školky povinná, k zápisu ale musí. Ne všichni rodiče to však vědí a obce, které mají evidenci školou povinných dětí na starosti, zase nevědí, že děti žijí za hranicemi.

Odškrtnout ze seznamu

A ředitel či ředitelka školky z něj pak postupně odškrtávaj­í dítě po dítěti. Jména těch, které nedorazily, oznámí na obecním úřadě. A ten pak musí rodiče dohnat a připomenou­t jim to, nebo je potrestat za to, že nesplnili svou povinnost. Hodně práce měly úřady po loňských zápisech především v regionech s vysokou koncentrac­í sociálně znevýhodně­ných lokalit, kde část dětí do školek vůbec nechodila. Například na Děčínsku k zápisu v řádném termínu nedorazila třetina předškolák­ů. Přitom právě kvůli dětem z těchto lokalit stát školní docházku prodlužova­l především proto, aby šly do školy lépe připravené. A to ačkoli před změnou zákona chodilo do školky přes 95 procent pětiletých dětí. Teď jich je 97. Vedle rodin ze sociálně vyloučenéh­o prostředí se informace o nové povinnosti často nedostala právě k rodičům dětí, které tak jako syn Ivy Vokurkové žijí v zahraničí. „Já vím, že neznalost zákona neomlouvá, ale myslím si, že i spoustu dalších rodičů, jejichž děti nikdy nežily v Česku, ani nenapadne, že se na ně vztahují nějaké české povinnosti,“říká Iva Vokurková.

Před změnou zákona chodilo do školky přes 95 % pětiletých dětí. Teď jich je 97 %.

Každý podle svého

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia