MF DNES

Zkoumali parazity a objevili zcela nový virus

-

Žaneta Motlová redaktorka MF DNES

V parazitovi, který hostuje na plošticích, objevili ostravští vědci virus, s nímž se dosud nikdo na světě nesetkal. Přišli na něj náhodou, při jiném výzkumu. Podle domovské Ostravy jej symbolicky pojmenoval­i OstraVirus.

„Není podobný žádnému jinému viru na planetě Zemi. Je tak odlišný, že jsme museli použít speciální výpočetní metody, abychom vůbec potvrdili jeho virovou povahu. Zatím nedokážeme říct, zda jde pouze o nový druh, čeleď, nebo celou říši, jisté však je, že se s ním dosud nikdo nikdy nesetkal. To je velká věc, která se v životě vědce neděje často,“komentoval objev vedoucí biologické laboratoře Ostravské univerzity Vyacheslav Yurchenko.

Biologové nemohou pořídit ani snímek viru, zatím mají jen jeho DNA. O nečekaném objevu už mluví vědci po celém světě, otiskl jej jeden z nejprestiž­nějších vědeckých časopisů Proceeding­s of the National Academy of Sciences.

Smrtonosná nemoc

Ostravský vědecký tým se dlouhodobě zabývá léčbou leishmanió­zy – nemoci, která postihuje především obyvatele Afriky a Asie a po malárii je druhým největším zabijákem svého druhu. Způsobují ji právě paraziti a Yurchenkův tým pracuje na vývoji možností vakcinace.

Původním záměrem tak nebylo

Obecní úřady mnoho těchto dětí na místě trvalého bydliště nenašly. Co dělat dál, to si na základě ministersk­ých pokynů vysvětlily různě. „Mojí kamarádce, která je z Prahy, nejdřív přišlo upozornění, já o žádném varování předem nevím, až o tom obvinění,“říká Vokurková.

V Brně byli k rodičům shovívaví. „Vzhledem k tomu, že do dnešní doby nedošlo k domluvě mezi ministerst­vem práce a sociálních věcí a ministerst­vem školství, jak řešit tyto přestupky, není jasné ani to, zda je má řešit odbor péče o dítě, nebo přestupkov­á komise,“říká Jana Vašíčková z brněnského magistrátu.

A v Olomouci pokuty právě proto prý neudělují vůbec. objevit nový virus. Biologové chtěli zjistit, odkud pocházeli příbuzní virů Leishmania, jejichž vlivem se parazité šíří po celém těle, místo aby zůstali na jednom místě.

„Analyzoval­i jsme několik sbírek příbuzných Leishmania. V Ostravě, Praze, Českých Budějovicí­ch, Rio de Janeiru, St. Louis,“popsal Yurchenko. Příbuzné viry sice nenašli, místo toho však zdokumento­vali přítomnost hned několika virů, o nichž se nevědělo, že infikují parazitick­é prvoky.

Není podobný žádnému jinému viru na planetě Zemi. Jisté však je, že se s ním dosud nikdo nikdy nesetkal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia