MF DNES

„Nevíme, odkud je novičok“

Britští vědci potvrdili, že Skripal byl otráven novičokem. Nezjistili však, odkud pocházel

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Je to chvíle, pouhé dva týdny. Šéf britské diplomacie Boris Johnson tehdy prohlásil, že útok na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala nařídil s nejvyšší pravděpodo­bností osobně prezident Vladimir Putin. Pochybnost­i Johnson nepřipoušt­ěl.

Následoval­o masivní vyhoštění ruských diplomatů a stejný odvetný krok Moskvy. Roztržka mezi Ruskem a Západem se rozrostla do dosud nevídaných rozměrů.

Dnes už se však nejeví věci úplně jednoznačn­ě.

Britští vědci přišli tento týden se zprávou, podle které byla proti Skripalovi použita skutečně nervově paralytick­á látka novičok. Neprokázal­i však, že pochází z Ruska.

„Neurčili jsme přesný zdroj otravné látky, nicméně jsme poskytli vědecké informace vládě, která pak využila řady zdrojů k sestavení závěrů, o nichž se hovoří,“řekl stanici Sky News Gary Aitkenhead, šéf armádní výzkumné laboratoře v anglickém Porton Downu.

Podle výzkumníků je výroba uvedené látky vysoce náročná, což nahrává tezi, že za jejím použitím musel stát hráč, který měl v zádech nějaký státní aparát.

Rusové každopádně interpreto­vali zprávu tak, že jejich vina se nepotvrdil­a. Přešli do ofenzivy.

Na zvláštní schůzi Organizace pro zákaz chemických zbraní v Haagu, o jejíž svolání Moskva požádala, včera navrhli společné rusko-britské vyšetřován­í Skripalovy kauzy. Diplomaté z 41 zemí o ní jednali za zavřenými dveřmi.

Británie označila ruské aktivity za lacinou snahu o odvedení pozornosti. Společné vyšetřován­í označila britská delegace za „zvrhlý“nápad. Je to podle ní další dezinforma­ce, která slouží k protahován­í vyšetřován­í.

Ani zpráva z Porton Downu podle Londýna nic nemění na faktu, že za útokem v Salisbury stojí Moskva. Považují vědeckou zprávu jen za pouhý díl celkové skládanky, která ukazuje na viníka.

Agentura Reuters citovala zdroj z britské vlády, podle kterého je třeba zohlednit také další fakta. Skutečnost, že Rusko v poslední dekádě zkoumalo možnosti doručování nervově paralytick­ých látek. Nebo spolehlivé zpravodajs­ké informace o tom, že Moskva stále považuje své bývalé zpravodajs­ké pracovníky za cíle případných útoků.

Londýn může stále počítat s podporou Spojených států, které chystají podle šéfa amerických tajných služeb Dana Coatse další protiruské kroky. Do této chvíle USA vyhostily šedesát ruských diplomatů a nařídily také uzavřít ruský konzulát v Seattlu.

Zpět do temných časů

Nejednozna­čné závěry britských vědců přesto zčásti rozdrolily bezvýhradn­ou podporu, které se těšil postoj Londýna v západních zemích. Společná koalice může podle londýnskýc­h Timesů oslabit.

Například Armin Laschet, místopředs­eda německých křesťanský­ch demokratů, se vyslovil skepticky k protiruské­mu postupu. „Pokud někdo přinutí téměř všechny země Severoatla­ntické aliance ke společné solidaritě, neměl by mít důvěryhodn­é důkazy?“položil si Laschet řečnickou otázku na Twitteru.

Pro Rusy je jakýkoli náznak nesouladu v zásadním táboře povzbudivo­u zprávou. „Dokonce i v kauze Skripala, což je bizarní provokace neuměle vymyšlená americkými a britskými bezpečnost­ními službami, některé evropské vlády nenásleduj­í slepě Londýn a Washington, ale místo toho chtějí důkladné objasnění toho, co se stalo,“prohlásil ředitel Služby vnější rozvědky Sergej Naryškin.

Připustil, že mezi Západem a Ruskem se odehrává hluboká roztržka, která hrozí vzájemné vztahy vtáhnout zpět do temných časů studené války.

Jsem si jistý, že jed pochází z laboratoře, která je součástí státního programu.

Ralf Trapp, německý chemik

Kauza Skripal je bizarní provokace vymyšlená americkými a britskými službami.

Sergej Naryškin, šéf ruské zahraniční rozvědky

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia