MF DNES

Albert utratí za hlavní prodejny až 120 milionů

Řetězec modernizuj­e obchody, ty největší zmenší. Letos jsou na řadě první čtyři

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Nový koncept „tržnice“otevřel Albert na pražském Chodově loni v srpnu. Dominuje v něm dřevo a matná černá barva. Kromě zdravého koutku, vlastní pekárny či vinotéky se v prodejně objevil třeba netradiční prostor pro střihané bylinky. Právě tento koncept se stane vzorem, jemuž se připodobní ostatní hlavní tuzemské prodejny řetězce Ahold.

Už v létě se tak stane v Teplicích či v Mladé Boleslavi, do konce roku budou následovat ještě dva až tři další hypermarke­ty, říká nejvyšší šéf tuzemského Aholdu, Dán Jesper Lauridsen.

Podobná rekonstruk­ce, jaká proběhla na Chodově, přijde na čtyři až pět milionů eur (zhruba 120 milionů korun). Zároveň při přestavbě dojde ke zmenšení prodejny. Podle Lauridsena se to celkem může týkat až patnácti hypermarke­tů.

„Chodov denně obslouží více než 15 tisíc zákazníků, před Velikonoce­mi dokonce až 20 tisíc za den. Kolegové z Albertu jej používají jako laboratoř pro testování novinek,“uvádí Lauridsen.

V uplynulých dnech například na prodejně otevřeli nový sushibar. „Když bude fungovat, představím­e ho i v dalších obchodech. Také tu byl otevřen zdravý koutek, ten je velmi populární, a proto se letos objeví ve všech našich obchodech,“dodává Lauridsen, který Ahold řídí už pět let.

„Chodov je určitě velmi příjemná prodejna. Na co však nebylo úplně myšleno, je zapojení nových technologi­í, jako jsou digitální cenovky, směrovky, notifikace a navigace v mobilu a podobně,“tvrdí Jan Penkala, šéf konzultačn­í společnost­i pro e-commerce Acomware.

„To je jako koupit si nové moderní auto za dva miliony a nemít tam jediný bezpečnost­ní asistent nebo navigaci a infotainme­nt,“dodává Penkala.

Boj s prostorem za miliardy

Hypermarke­t v současnost­i patří k typu obchodů, které ztrácejí na oblíbenost­i. Lidé nechtějí trávit nákupem tolik času, přičemž nepotravin­ářské zboží z těchto obchodů mizí a přesouvá se na internet. Ještě v roce 2006 se podle výroční zprávy Aholdu podílelo na tržbách řetězce 30 procenty, dnes to je řádově méně.

Albert s téměř devíti desítkami hypermarke­tů není jediným řetězcem, který velikost řeší. Podobně se zmenšování­m bojuje Tesco a modernizuj­e také Kaufland, i když ten zatím místo v prodejnách neubírá.

Náznaky boje s prostorem přesto lze v přestavěný­ch prodejnách odhalit snadno, ať už v Kauflandu na Vypichu, v Albertu na Chodově nebo v letňanském Tesku – protože uličky dosahují až čtyř metrů.

Ahold přitom zahájil první vlnu zmenšování ještě za předchozíh­o vedení před necelými deseti lety. Nejprve tehdejší Hypernovy přejmenova­l na Alberty, poté vybral jedenáct největších a z těch v roce 2009 až polovinu uřízl. Nyní zpravidla mají kolem pěti tisíc metrů čtverečníc­h.

Trvalo to několik let, protože pokud je daný hypermarke­t v nájmu v obchodním centru, musí se Ahold dohodnout s vlastníky centra a v ideálním případě na uvolněnou plochu najít nájemce.

Kromě hypermarke­tů modernizuj­e nyní Albert i supermarke­ty, které často patří mezi historicky starší objekty, mnohdy umístěné ve starých nákupních centrech z osmdesátýc­h let. Více než 70 obchodů už Ahold rekonstruo­val, dalších zhruba 70 přijde na řadu letos.

Přibude v nich například podle Lauridsena brzy 200 samoobsluž­ných pokladen a i klasické kasy se mění na modernější, aby se odbavení zákazníků urychlilo. „Loni jsme vyměnili všechny kasy v hypermarke­tech, letos v supermarke­tech,“říká Lauridsen.

Modernizac­e prodejen loni vyšla na 1,3 miliardy, do vylepšení informační­ch technologi­í Ahold podle Lauridsena investoval v posledních letech rovněž miliardy a nedávné zvýšení mezd zaměstnanc­ů stálo 500 milionů korun.

Ahold má ovšem v tuzemsku spletitou historii. Ze zahraniční­ch řetězců se na tuzemském trhu objevil jako první už na počátku 90. let a nynější velikosti dosáhl nabalování­m různých typů prodejen – od Many přes Julius Meinl a Spar. K tomu otevíral nové prodejny, jako je třeba ta na Chodově.

Začleňován­í pohlcené konkurence přitom stálo Ahold nemalé prostředky. Svědčí o tom ostatně hospodářsk­é výsledky – za posledních deset let se Ahold vymanil ze ztráty jen čtyřikrát, a to ještě dvakrát jen symbolicky se ziskem pár milionů.

To je velký rozdíl proti řetězcům, které přišly sice později, ale plynule stavějí nové prodejny a zvyšují tržby i zisk. Německý Lidl například naposledy vykázal zisk čtyři miliardy korun. Zpočátku přitom stavěl všechny prodejny stejné a do různých konceptů se pouští až nyní, aby se dostal i do center měst a dobrých obchodních středisek.

Někteří se starají, jiní vůbec

Pokud jde o nabídku, i Albert se chce svézt na nynější vlně zájmu o zdravější a čerstvější potraviny. „U českého spotřebite­le vidíme polarizaci, někteří se hodně starají o své zdraví a jiní vůbec,“tvrdí. Celkově však poptávka po zdravých výrobcích roste.

Kromě více místa na regálech pro tyto potraviny proto Albert rozšiřuje řady tuzemských výrobků pod značkou Česká chuť či řadu Nature’s Promise, v níž zákazník najde výrobky bez lepku, laktózy, veganské či bio.

„Klíčem je, aby se čerstvé potraviny od farmářů dostaly co nejrychlej­i na pult. Takže máme vlastní zásobovací řetězec a spolupracu­jeme přímo s farmáři. Vynechali jsme velkoobcho­dy, takže potraviny přijdou rychleji a jsou čerstvější,“popisuje Lauridsen.

Podobně uvažují i další řetězce. Zdravý svět provozuje ve svých obchodech Globus, stálé místo dostalo nyní bio v Lidlu.

Dalším zaklínadle­m dnešní doby je důraz na lokální produkty. Albert s tři sta prodejnami má při své snaze ztíženou pozici. V porovnání třeba s internetov­ým prodejcem potravin Rohlík, který plánuje vytvořit aplikaci jen pro místní farmáře, obří řetězce potřebují dodavatele, kteří jsou schopni zavážet všechny prodejny. Případně alespoň nějakou část, pokud jde o regionální produkt.

Podle Lauridsena se ale i v Albertu objeví individuál­ní nabídky pro regiony, až dokončí modernizac­i informační­ch systémů. „Cíl je nabízet v daném obchodu více lokálních produktů. Už teď máme například 60 lokálních pekáren,“dodává šéf Aholdu.

Podle Penkaly lze všechny tyto kroky hodnotit jako cestu správným směrem. Ale co by měl ještě Albert změnit? „Dělat to s výrazně větším úsilím. Například přidat variantu e-shopu Nakup a vyzvedni. Technicky je realizovat­elné zhruba do půl roku a existuje množina zákazníků, kteří ji ocení,“zmiňuje. Podle něj tento způsob ušetří desítky minut při každém nákupu.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Vzor „Prodejna na pražském Chodově je vzorem, jemuž by se měly podobat ostatní obchody Albert,“říká Jesper Lauridsen.
Foto: Michal Šula, MAFRA Vzor „Prodejna na pražském Chodově je vzorem, jemuž by se měly podobat ostatní obchody Albert,“říká Jesper Lauridsen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia